Om du använder en Iphone som är en eller ett par generationer gammal kanske den inte känns riktigt lika rapp som den gjorde när du precis hade köpt den. Gränssnittet är lite segare, appar tar längre tid att öppna och så vidare. Kanske började den bli långsammare efter att du installerade IOS 10.

Iphone är faktiskt bättre än många andra ”datorer” på att inte bli segare med tiden, och flera saker kan göra att du upplever den som slöare trots att den egentligen är lika snabb som den alltid har varit. Du kan ha vant dig så mycket att det som först verkade vara supersnabbt egentligen tar lite tid, eller så har du använt en Iphone 7 och jämför nu med den.

Ibland är sirapskänslan dock ingen illusion. Ett exempel på det är spelet Super Hexagon, ett spel som kräver blixtsnabba reflexer men blev helt ospelbart på Iphone 4 när IOS 8 var aktuellt. Även spel som Temple Run 2 fick problem med prestandan.

Som tur är finns det några saker du kan göra för att snabba upp en gammal skröplig Iphone.

1. Uppdatera IOS

Om du har uppdaterat till IOS 10 och tycker att din Iphone känns lite långsam bör du kolla att du även har installerat den allra senaste uppdateringen. Nästan varje gång Apple har släppt en stor ny systemversion har äldre enheter först blivit långsammare för att sedan förbättras med efterföljande, mindre uppdateringar.

Senaste IOS är i skrivande stund 10.3, men Apple håller på att betatesta version 10.3.2.


2. Uppdatera appar

Vissa appar kan slöa ner din Iphone om de inte är kompatibla med IOS 10. Därför bör du alltid se till att ha den senaste versionen av all mjukvara.

app

För att uppdatera öppnar du App Store, trycker på "Uppdateringar" längst ner till höger. Passa även på att radera de appar du inte längre använder för att frigöra lite utrymme i telefonen.


3. Stäng av öppna appar

Om en viss app du försöker använda känns långsam kan du testa att stänga av de senaste apparna du använde precis innan, som fortfarande ligger halvöppna i bakgrunden. Dubbelklicka på hemknappen för att få fram multitaskinggränssnittet, och svep uppåt på de senaste apparna. Appar längre till höger är i regel inte igång – tro inte på de felaktiga tips om att ”stänga av” alla apparna.

Normalt är en app öppen max några minuter efter att du har minimerat den med hemknappen för att spara data och annat, undantaget är appar som Spotify och Podcaster när de spelar något eller Runkeeper när den håller koll på din löprunda men det brukar vara rätt uppenbart när en sådan app är igång.

shot

Hur mycket det här kan hjälpa varierar väldigt mycket och handlar om hur bra utvecklarna av både appen du vill köra och de andra apparna har varit på att hantera minnet. En del appar är helt enkelt dåliga på att lämna ifrån sig minne och då kan det göra en viss skillnad, medan det med andra appar begränsas till en möjlig placeboeffekt.


4. Starta om

”Har du testat att starta om?” – supportteknikerns allra första tips är applicerbart även på Iphone och även med prestandaproblem kan det ibland hjälpa att köra en omstart.


5. Rensa

En alldeles för full hårddisk är ett perfekt sätt att slöa ner vilken dator som helst och kan dessutom leda till en massa andra problem när systemet inte längre kan spara nödvändiga småfiler eller apparna du använder kanske inte kan spara inställningar eller uppdatera sina databaser.

Se till att du aldrig har mindre än en gigabyte ledigt utrymme på din Iphone. Om du har dåligt med utrymme kan du börja med att rensa ut appar du inte längre använder. Även om de flesta appar är rätt lätta blir det en del om du har många att radera. Du kan också ta backup på alla foton och videor till datorn och sedan radera dem på mobilen.


ip

Om Safari känns segt kan du testa att rensa dess historik och webbplatsdata.

6. Töm historiken i Safari

Om du använder Safari mycket kan den börja bli lite seg då den till exempel har väldigt många besökta sidor att leta igenom när du börjar skriva in en sökning. Öppna Inställningar -> Safari och välj Rensa historik och webbplatsdata.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning