Macbook Air

Macbook Air börjar bli till åren och förväntas snart uppdateras. De flesta rykten pekar på en lansering under första hälften av 2015, och att Apple kommer släppa en helt ny design och inte bara en modell med ny processor.

Design – kan den bli ännu tunnare?

Nästa modell av Macbook Air kommer förmodligen ha en ny design. De rykten som hittills har kommit talar om en kraftigt nedbantad dator. Det verkar otroligt med tanke på hur slimmad dagens Macbook Air redan är, men de uppgifter som kommit talar om en dator så tunn och liten att den blir mindre än dagens 11-tummare trots en 12-tumsskärm.

9 to 5 Mac tog ryktesuppgifterna och lät en illustratör göra de här bilderna. De visar bland annat hur dagens kontakter har ersatts av en ensam usb typ c-kontakt som inte bara ska användas för att ansluta tillbehör utan även ladda datorn.

Macbook Air ryktesskiss
De här bilderna kommer från 9 to 5 Mac, som lät en illustratör visa hur nya Macbook Pro kan se ut baserat på de rykten som kommit om tunnhet, avsaknad av kant runt skärmen och andra detaljer.

Ta de här uppgifterna med en nypa salt. Vi finner det inte allt för sannolikt att Apple skulle göra sig av med den praktiska magsafe-kontakten och sälja en Mac med bara en enda usb-kontakt som dessutom nästan alltid skulle vara upptagen av strömsladden.

Men även om den slutgiltiga designen inte är riktigt så här tunn och lätt så lär den vara tunnare och lättare än någonsin. Första Macbook Air presenterades stolt som världens tunnaste bärbara dator och Apple skulle nog gärna återta titeln.

Macbook Air ryktesskiss

Mycket av utrymmesbesparingen förväntas komma från en fläktlös design. Detta ska möjliggöras av Intels nya Core M-processorer som är skapade just för fläktlösa applikationer. Tillsammans med andra förbättringar av tillverkningsteknik och komponenter räknar analytiker med att Apple kan få ner tjockleken till 9 millimeter som tjockast. Dagens modell går från 3 till 18 millimeter i en kilform.

Apple-logga
Det här fotot sägs ha läckt från Apples underleverantörer och ska visa utsidan av locket till nya Macbook Air.

En annan designändring är att Apple-loggan på locket kan tas från Ipad och bli svartpolerad istället för genomskinlig och lysande som på dagens modeller.

Skärmen – endast en storlek

Istället för två modeller med 11 och 13 tum stora skärmar ryktas Apple satsa på bara en modell med 12-tumsskärm. Trots den större skärmen uppger flera rykten att de yttre dimensionerna kan bli något mindre än för dagens 11-tummare.

Den stora frågan om skärmen är dock huruvida den kommer bli en retinaskärm eller inte. Idag är Macbook Air den enda större Apple-produkt som inte har fått en retinaskärm. Lilla Imac har också en lågupplöst skärm, men det finns åtminstone en Imac-modell med superhögupplöst skärm för den som vill ha det.

Rykten har sagt att nya Macbook Air kan få en skärm med upplösningen 2304 x 1440 pixlar. 13-tums Macbook Pro har 2560x1600 pixlar medan 15-tummaren har 2880 x 1800 pixlar. Det skulle i varje fall ge nästan exakt samma pixeltäthet (226 mot 227 för 13-tums Macbook Pro).

Det finns fortfarande ett par saker som talar för en Macbook Air utan retinaskärm: Lägre pris och bättre batteritid. Men det är 2015 och alla andra Apple-produkter har gått över till högupplöst.

Processor, prestanda och batteritid

Macbook Air har alltid fokuserat på bärbarhet, inte prestanda, och Apples ingenjörer lär även i en ny modell se först och främst till den aspekten. Trots det lär nya Macbook Air få en ny processor.

Som tidigare nämnt kan Apples processorval falla på Intels nya Core M-serie, vilket definitivt skulle falla inom ramen för strömsnålhet. Intel säger att Core M ger sju gånger högre grafikprestanda än fyra år gamla standardprocessorer och dubbelt så hög som i dagens toppsurfplattor.

Att jämföra en Mac med en surfplatta håller dock ännu inte riktigt, bland annat eftersom OS X är ett mycket mer avancerat operativsystem än IOS. Redmond Pie testade dessutom Lenovos Core M-baserade dator Yogo 3 Pro och var besvikna med prestandan.

Macbook Air

Apple skulle alltså även kunna välja en mer kraftfull Core i5- eller i7-processor precis som i dagens modeller, men naturligtvis ur den nya Broadwell-serien som är mer strömsnåla.

Vår gissning är att andra komponenter som minne och batteritid kommer vara mer eller mindre oförändrade. Apple lär inte vilja sänka batteritiden som är en av Macbook Airs paradnummer, men lär heller inte anstränga sig för att öka den.

Pris

Dagens Macbook Air börjar på 8 495 kronor, eller 9 495 för 13-tumsmodellen.

Apple har de senaste åren sänkt priserna på sina billigaste Macar flera gånger, men med en helt ny design och – kanske – en retinaskärm räknar vi med att priset på nya Macbook Air blir samma eller kanske lite högre. Över 10 000 kronor för instegsmodellen skulle förvåna oss, men mycket lägre än så lär det inte heller bli.

Lanseringsdatum

Förra året förekom flera rykten som talade om en lansering till julhandeln det året, vilket uppenbarligen inte stämde. Nu pekar alla rykten på en lansering under första halvåret i år, men frågan är om den hinner släppas innan Apple Watch i april eller om Apple lägger allt krut på den och väntar med Macbook Air tills i maj eller juni.