Fråga: Jag har nyligen köpt en Mac och har lite bekymmer. Jag har en Mac Mini en Ipad 4 och en Iphone 4s. Det största bekymret är att Airplay inte fungerar. Hur kan jag visa en film från Ipad på Mac Minin? Patrik Eriksson

Svar: Apples inbyggda funktion för Airplay är byggd för att du ska kunna skicka bild och ljud från en Mac eller IOS-enhet till Apple tv och specialanpassade ljudenheter. Däremot är den inte gjord för att skicka data till en Mac.

Får inte Airplay att fungera på Mac Mini

Airplay kräver att du har en Apple tv för att vara riktigt användbar. Att Apple inte låter dig skicka signaler fritt mellan dina olika enheter är trist eftersom många har datorn kopplad till tv:n.

Det du försöker göra saknas det med andra ord stöd för. Du måste alltså leta efter alternativa lösningar. Lyckligtvis finns det en handfull varianter som du kan välja mellan, beroende på ditt behov.

Alternativ 1: Airserver är ett smart alternativ

Enklast är att köpa Airserver. Det är ett program som ger dig exakt den funktion du vill ha. Du installerar bara programmet på din Mac Mini och så dyker den upp som målenhet i din Ipad och Iphone. Du hittar det . Priset är omkring 120 kronor.

Alternativ 2: Kodi - bra men något begränsat

Ett billigare alternativ är att installera Kodi, tidigare känt som Xbmc, på din Mac Mini. Då kan du strömma filmer och en del annat innehåll till datorn. Däremot kan du inte spegla skärmen med Airplay Mirroring.

Alternativ 3: Glöm Airplay helt …

Nästa alternativ är att glömma Airplay. Din Mac Mini kan ta emot data på andra sätt. Är det en film du vill kika på kan du skicka över filen först och spela upp sen. Du kan till exempel använda inbyggda Airdrop.

Ännu en variant är att dela data via exempelvis Dropbox. Du kan ha en mapp som finns på alla enheter och se till att filerna du vill titta på ligger där. I stället för att starta filmen på Ipad använder du bara surfplattan som en fjärrkontroll.

Alternativ 4: Utöka Applestallet 

Sista alternativet är att skaffa en Apple tv i stället. Då fungerar det rakt upp och ned utan några problem. Dessutom slipper du oroa dig för att någon uppdatering gör att din hemmahackade lösning slutar fungera.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!