Fråga: Jag ångrar att jag inte köpte min Macbook Air med mer minne. Går de att göra något åt nu? I så fall hur och var? Tar det lång tid? Vad kan jag räkna med att få betala? secc20

Svar: Nej, det går tyvärr inte att göra någonting åt. Moderna Macar kommer med minnet fastlött och det finns inget sätt att lösa det på. Alltså är du fast med vad du har. Rekommendationen är att sälja datorn och köpa en ny i stället.

Mer minne i en Macbook AirAtt köpa en modern, tunn maskin innebär tyvärr att du till stora delar frångår den klassiska iden om att kunna bygga ut sin dator. På en del modeller kan du i alla fall byta hårddisk.

Problemet är beklagligt nog ganska vanligt. Många köper en dator och snålar med minnet med ambitionen att uppgradera längre fram, vilket är vanligt på pc-sidan. Fram tills för några år sedan fungerade det dessutom utmärkt även på Mac.

Notera att det här inte görs av illvilja från Apples sida. Maskinerna blir allt tunnare och det kräver speciallösningar. De har helt enkelt fått offra möjligheten att uppgradera för att kunna bygga smidiga maskiner. Detsamma gäller Dell och andra tillverkare. Å andra sidan kan du glädja dig åt att fastlödda komponenter ofta är snabba.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!