Fråga: Jag läste att Apple infört möjlighet till spelkontroller på IOS. Kan jag använda samma kontroller som jag har till min Xbox 360? Hur gör jag i så fall för att koppla ihop dem? Xbl4

Svar: Det är rätt att Apple byggt in stöd för spelkontroller. Faktum är att de gjorde det redan i IOS 7, så det var ett tag sedan. Av någon anledning har fenomenet inte slagit igenom ordentligt.

Tyvärr kan du inte använda kontroller från Xbox, Playstation eller Wii. De enheterna är specialanpassade till sina respektive spelkonsoler och följer inte någon generell standard.

Missa inte: 4 gamepad till Iphone och Ipad ger rätt spelkänsla

Nu faller det sig så att inte heller Apple accepterar de normala usb-kontroller du kan köpa på hyllan för en hundralapp. I stället måste du kika efter de som är mfi-märkta. Akronymen utläses Made For Iphone/Ipad eller gjord för Iphone/Ipad på svenska.

Kan jag använda min Xbox-kontroll till Iphone?

I teorin behöver du ingen spelkonsol. Din Iphone och Apple tv kan ge dig samma upplevelse. Tyvärr faller konceptet då kontrollerna ännu är ganska dåliga.

I dag finns det ett halvdussin alternativ att välja bland. Samtliga är relativt dyra och samtidigt inte särskilt bra. I synnerhet inte jämfört med vad Microsoft, Sony och Nintendo erbjuder. Måste du ändå köpa en är tipset att satsa på en för omkring 700 kronor.

Notera också att spelen måste ha stöd för kontroller. Det är långt ifrån alla appar som har det även om listan ökar varje dag. Så läs in dig på om dina favoritspel går att köra som du vill.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!