Fråga: Läste att Truecrypt lade ned förra året. Finns det något open sourcealternativ till Truecrypt eller har någon annan plockat upp bollen och fortsatt projektet under annat namn? Ollie Williams

Svar: Om du bara vill ha kryptering finns det numera ett ganska bra inbyggt i OS X. Under inställningar har du fliken Filevault. Där kan du aktivera ett skydd för hela din hårddisk som gör livet svårt för tjuvar och banditer.

Alternativ till Truecrypt?

För de allra flesta är Filevault det bästa krypteringsalternativet. Det är inbyggt och uppdateras löpande av Apple. Och är du rädd för nsa kanske du bör fundera över ett annat vägval i livet.

Eftersom du nämner Open Source vill du sannolikt inte använda Apples program. Fram tills förra året var standardvalet, som du nämner, Truecrypt. Men nu får du alltså leta efter alternativ. Och vad du än väljer har inget samma långa historik. Flera program, som Encfs och Ecryptfs, har bevisats ha svagheter.

Enklast är att välja Truecrypt. Det kan låta konstigt men faktum är att du fortfarande kan få fatt på programmet och det är väldigt bra. Se bara till att hålla dig uppdaterad med eventuella svagheter. Se mer .

En annan lösning är att välja en av avknoppningarna från Truecrypt. Av dem verkar ha kommit längst. Var bara noga med att läsa på om svagheterna, för det finns kända brister i implementationen. Men detsamma gällde även föregångaren.

Vill du gå en helt annan väg finns även Gnu Privacy Guard. Det är ett populärt alternativ på Linux men går att köra på OS X också. Du kan till och med ladda ner färdigkompilerade binärer. kan du hämta dem.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!