Fråga: Går det att snabbt gömma undan allting jag håller på med så att min chef inte ser jag surfar på Macworlds forum stora delar av dagarna i stället för att jobba? lmsk

Svar: Det du verkar vilja ha är något som fanns inbyggt i det gamla spelet Leisure Suit Larry. En så kallad chefstangent som gömmer vad du verkligen håller på med och visar arbetsrelaterade saker i stället. Märkligt nog har Apple inte byggt in en sådan funktion…

Vill du komma billigt undan finns det en handfull saker du kan göra. Enklast är att ta en skärmdump på när du jobbar. Använd bilden som en bakgrund. Gå sedan in bland inställningarna och välj Mission Control. Klicka på Aktiva hörn. Lägg Skrivbord nere till höger. När du snabbt sveper muspekaren dit ser man direkt bakgrunden.

Kan jag snabbt gömma vad jag håller på med?

Det överlägset snabbaste sättet att rensa bort allt från synfältet är att använda Misson Control. Se bara till att snabba upp animationerna till max så kan du surfa på Macworld sen.

Du kan dessutom bli av med animationen. Öppna ett terminalfönster och knappa in defaults write com.apple.dock expose-animation-duration -int 0; killall Dock. Nu försvinner alla fönster ögonblickssnabbt.

Ett annat alternativ är att använda flera virtuella skrivbord. Då kan du ha dina arbetsprylar på en skärm och underhållning på en annan. Du kan svepa mellan dem eller klicka på ctrl och en piltangent.

Även det här går ganska långsamt. Det går lite snabbare om du använder snabbtangenter. Gå till inställningar och tangentbord. Tryck på Kortkommandon. Aktivera funktionen för Byt till skrivbord. Nu hoppar du mellan olika med ctrl + en siffra.

Avslutningsvis kan du också skaffa ett program som hjälper dig. På App store finns till exempel . Basversionen kostar ingenting och ger dig precis den funktion du vill ha.

Men kom ihåg att grundidén är ganska hopplös. De flesta reagerar på blinket som det normalt blir när du byter bild eller släcker ned ett fönster. Du drar alltså lätt uppmärksamheten till dig, vilket du gissningsvis inte vill. Ha det i åtanke.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!