Att ladda en Iphone eller Ipad eller vilken annan laddningsbar elektronikpryl som helst för den delen, kan tyckas vara något av det minst komplicerade du kan företa dig. Bara att plugga in och vänta – hur svårt kan det vara?

Men faktum är att tiden det tar att ladda varierar kraftigt och det kan skilja så mycket som 600 procent mellan två olika sätt. Så här gör du för att skynda på laddningen så mycket det går.

Välj rätt laddare

Det viktigaste valet du gör är vilken laddare du väljer. Valet har störst påverkan på tiden det tar att ladda. Det är dessutom viktigt ur en säkerhetsaspekt – då de flesta av oss lämnar laddare obevakade är det viktigt att inte köpa en dålig kopia av Apples laddare som inte följer elsäkerhetsföreskrifter och kan orsaka eldsvåda.

Läs mer: Så livsfarlig är din piratladdare

Det finns bra tredjepartsladdare också, om du håller dig till välrenommerade tillverkare och produkter som är ce-märkta ska det inte vara något problem.

Apples 30-wattsladdare
Apples 30-wattsladdare kan snabbladda samtliga Iphone- och Ipad-modeller med maximal effekt.

Apple skickar inte längre med några laddare med Iphone, men säljer fortfarande den gamla laddaren som i alla år har följt med telefonen. Den har en uteffekt på fem watt, vilket var standarden för usb när Iphone släpptes. Ipad har alltid haft en kraftigare laddare, först tio watt, sedan 12, 18 och numera 20 watt på den medföljande laddaren.

Alla moderna Iphone-modeller sedan Iphone 8 och X kan snabbladdas med 18 watt, vilket betyder att det tar runt en halvtimme att fylla batteriet från 0 till 50 procent (något mer för Max-modeller med sina större batterier). Vi har sett rapporter om att Iphone 11 och Iphone 12 även klarar högre effekt med en större laddare (30 watt eller mer), men skillnaden är marginell mot 18 watt.

Olika Ipad-modeller skiljer sig åt mer. Ipad Pro har sedan starten stöd för usb-pd (power delivery). Det är en något förvirrande standard eftersom effekten du får ut beror på vilka strömstyrkor och spänningar både laddaren och enheten har stöd för. För just Ipad Pro handlar det om laddning med upp till 30 watt, betydligt mer än de 18/20 watt du får med medföljande laddaren. Det här gäller även senaste modellen av Ipad Air som också har usb-c. Modeller med lightning-kontakt ger som mest 18 watt, precis som Iphone.

Att ladda en Ipad med 30 watt från 0 till 80 procent går sex gånger snabbare än med en gammal 5-wattsladdare, om du har bråttom är det viktigt att välja rätt och se till att ha den till hands där du oftast behöver den.

Qi-laddare

Trådlös laddning

Sedan 2017 och lanseringen av Iphone X och Iphone 8 har alla Iphone-modeller haft stöd för trådlös laddning med Qi-standarden. Det innebär att du kan placera telefonen på en kompatibel laddare, vilka säljs av många företag, bland annat Ikea, och laddar med 7,5 watt. Om det enda alternativet du har till hands är en gammal usb-laddare, med bara fem watts uteffekt, går det alltså snabbare att ladda trådlöst. I alla andra fall är laddning via kabel snabbare.

Iphone 12-familjen har en ny trådlös laddteknik som Apple kallar Magsafe. Med en av Apples officiella laddpuckar får du ut upp till 15 watt effekt. Men tänk på att laddaren den är ansluten till i sig måste vara på minst 20 watt och alltså alltid skulle ge högre effekt om du laddade med kabel istället för ”trådlöst”.

Läs mer: Magsafe förklarat – därför får du 15 watt bara med vissa laddare

Laddning via dator varierar

Om du ansluter Iphone eller Ipad till en dator kan den också ladda, men vilken effekt du får varierar. En gammaldags usb-kontakt (usb-a) kan ge mellan 2,5 och 12 watt beroende på när datorn tillverkades. Oss veterligen har Apple aldrig aktiverat mer än 2,1 ampere vid 5 volt, det vill säga 10,5 watt uteffekt.

Macar med usb-c/thunderbolt 3 kan förse anslutna prylar som Iphone och Ipad med upp till 15 watt laddning.

Ladda från Macen

Du kan själv se hur mycket ström din Iphone eller Ipad får ur Macen genom att välja Apple -> Om den här datorn -> Systemrapport och klicka på usb i listan till vänster. På bilden här ser du hur en ansluten Iphone laddar med 2 100 milliampere, vilket betyder 10,5 watt (5 V x 2,1 A = 10,5 W).

Som du ser är en fristående laddare nästan alltid snabbare. Framför allt för Ipad och de senaste Iphone-modellerna kan skillnaden vara stor.

Kan jag ladda Iphone med Ipad-laddaren?

Ja. Alla moderna mobiler och andra elektronikprylar med inbyggda batterier har laddkretsar som bestämmer hur mycket ström de tar in. Det spelar alltså ingen roll hur hög maxeffekt en laddare har, din Iphone eller Ipad kommer bara ta så hög effekt som den kan hantera. Dessutom varierar effekten utifrån hur fullt batteriet är. Mellan 0 och 50 procent används maximal effekt. Mellan 50 och 80 kan effekten ibland bli lägre, men fortfarande hög. För de återstående 20 procenten saktar laddningen ned och de allra sista procenten går riktigt långsamt. Det här hindrar battericellerna från att skadas av laddningen.

Myter om laddning

Ta av skalet

Många tipsar om det här knepet för snabbare laddning: Ta av skalet. Vi är däremot inte övertygade om att det ger någon fördel, åtminstone inte när det gäller hastigheten.

Problemet du undviker genom att ta av ett skal eller ta ur prylen ur sitt fodral är temperaturhöjning. IOS-prylar blir lätt varma när de laddas och ett tättsittande och isolerande skal kan göra det betydligt värre.

För mycket värme är dåligt för batteriet och blir det tillräckligt varmt kan det ta permanent skada. Teorin bakom tipset är att Iphone och Ipad själva känner av att de är för varma och bromsar uppladdningen. Vi har inga uppmätta värden som visar på det, men eftersom det är dyrt och krångligt att byta batteri kan det ändå vara bra att ta av skalet, åtminstone om du har ett mer gediget sådant.

Aktivera flygplansläge

Det här är också ett tips som ofta förekommer men vars verklighetsförankring är ifrågasatt. Om du aktiverar flygplansläge drar din Iphone mindre ström eftersom den inte längre kommunicerar trådlöst, är tanken. Det stämmer, men skillnaden är inte stor nog att göra det värt besväret och risken att missa ett viktigt samtal.

Om du befinner dig på en plats med riktigt dålig mobiltäckning kan flygplansläget göra att Iphone räcker längre mellan laddningarna, men du behöver inte heller då bekymra dig om att slå på flygplansläget just medan du laddar.

Stäng av din Iphone eller Ipad

Samma tanke ligger bakom det här tipset: Stäng av den så drar den ingen ström och det går fortare att ladda. Det här gör vanligtvis heller ingen större skillnad, vi pratar om kanske ett par minuter snabbare laddning jämfört med att ladda med telefonen i vila med skärmen avstängd. Tänk också på att du måste koppla in laddningen innan du stänger av, om du kopplar in sladden i en avstängd Iphone eller Ipad startar den automatiskt.

Om du däremot laddar medan du gör något energikrävande – till exempel spelar ett intensivt spel eller spelar in video – kan du räkna med att det kommer ta betydligt längre tid att ladda än om du låser skärmen.