Att ladda en Iphone eller Ipad, eller vilken annan laddningsbar elektronikpryl som helst för den delen, kan tyckas vara något av det minst komplexa du kan företa dig. Bara att plugga in och vänta – hur svårt kan det vara?

Men faktum är att tiden det tar att ladda varierar kraftigt och det kan skilja så mycket som 100 procent mellan två olika sätt. Så här gör du för att skynda på laddningen så mycket det går.

Laddare
Hjälp! Hur får jag min Iphone att laddas upp snabbare?

Välj rätt laddare

Det viktigaste valet du gör är vilken laddare du väljer. Valet har störst påverkan på tiden det tar att ladda. Det är dessutom viktigt ur en säkerhetsaspekt – då de flesta av oss lämnar laddare obevakade hela tiden eller flera timmar om dagen är det viktigt att inte köpa en dålig kopia av Apples laddare som inte följer elsäkerhetsföreskrifter och kan orsaka eldsvåda.

Det finns bra tredjepartsladdare också, till exempel adaptrar för laddning i bilen, men här fokuserar vi på de olika laddare Apple erbjuder:

 
  • Usb-porten i Macen
  • Iphone-laddaren
  • Ipad-laddaren
  • Usb-laddare för Macbook
Iphone-laddaren är begränsad till 5 watt och 1 ampere. Ipad-laddaren för nyare modeller av paddan har 12 watt och 2,4 ampere, medan den äldre hade 10 watt och 2,1 ampere. Usb-laddaren dedikerad för Macbook har 29 watt och 2,4 ampere.

Apples nya Ipad-modell (och föregångaren Ipad Air) skeppas med laddaren på 10 watt. Vill du ha en snabbare behöver du med andra ord köpa till. När det kommer till Usb-laddaren för Macbook så är den, officiellt enligt Apple.com, inte kompatibel med Ipad. Enligt flera rapporter laddar dock den större modellen av Ipad Pro (12,9) snabbare med den. Det finns betydligt starkare Macbook-laddare med usb men laddningstiden skiljer sig inte åt från 29 watt.

Usb-portarna i Macen skiljer sig åt mellan olika Macar. Äldre maskiner som bara har usb 2.0 har bara 2,5 watt och 0,5 ampere och är alltså i särklass långsammast för laddning. Med usb 3.0 får du ut 0,9 ampere på 5 volt, vilket innebär 4,5 watt.

Men om du kopplar en Apple-produkt direkt i en Mac med usb 3.0 (eller Thunderbolt Display) kan den ge ytterligare lite kraft och få ut 1,1 ampere eller 5,5 watt – aningen mer än Iphone-laddaren med andra ord. Det fungerar bara i Mac OS och inte genom en hubb. På vissa riktigt nya modeller kan du dra hela 2,1 ampere ur usb 3.0-kontakten.

På nya Macbook Pro med Touch Bar går det ännu snabbare. Tack vare den nya usb-c-tekniken kan Iphone 7 Plus laddad med 2,1 ampere vilket ger cirka 10 watt. Ipad Pro på 12,9 tum drar nytta av tekniken än mer och kan kräma ut hela 29 watt. Anledningen är usb pd-specifikationen som inte fungerar på mindre, äldre modeller.
Usb-ström på Macen
Du kan själv se hur mycket ström din Iphone eller Ipad får ur Macen genom att välja Apple -> Om den här datorn -> Systemrapport och klicka på USB. Här ser du hur en Mac Pro (2013) ger 2,1 ampere.

Har du en nyare Mac går det alltså oftast bra att ha Iphone inkopplad i den, helst direkt i en ledig usb-kontakt. Med en äldre Mac rekommenderas en fristående laddare. För Ipad rekommenderas alltid att använda Apples originalladdare.

 
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning