Fråga: Jag bygger en del webbsidor och kollar ofta på hur andra har gjort. Som en del i det använder jag elementcheckar men eftersom jag inte hittar dem i Safari måste jag använda Google Chrome till det. Finns det som tillägg till Safari? Daugen

Svar: Du har faktiskt funktionen du söker i Safari utan några tillägg. Den är dessutom väldigt bra. Att du inte hittar dem i menyn beror förmodligen på att du inte aktiverat utvecklarfunktionen.

Öppna webbläsaren och gå till Inställningar. Klicka sedan på kugghjulet längst till höger. Längst ned i den nya panelen har du valet Visa utvecklarmenyn i menyraden. Kryssa i den lilla rutan och stäng fönstret.

Kan jag undersöka webbelement i Safari?

Jobbar du med webbprogrammering ska du givetvis ha utvecklingsmenyn framme. Med ett par klick trollar du fram en riktigt bra kodgranskare direkt i Safari.

Kikar du i menyn finns nu ett nytt alternativ, Utvecklare. Där hittar du en handfull olika finesser som gör livet som html-knackare enklare. Aktiverar du Visa webbgranskare får du den funktion du är ute efter.

Notera att du även kan aktivera samma finess genom att markera ett element på en sida, högerklicka och välja Granska element. Då öppnas verktyget och placerar dig på exakt rätt ställe i koden.

Liknande funktioner finns i Chrome och Firefox, och du kan utöka funktionaliteten i Firefox med tillägget Firebug.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!