Det här är inte vilken vanlig plastig mobil-handsfree som helst. Det är det första intrycket vi får när vi öppnar kartongen med hörlurarna T10i. Med kontakt, fjärrkontroll och lur gjorda i metall har de här lurarna både en stadig vikt och en genomgående hög kvalitetskänsla.

Digert med pluggar

T10i är utformade för att bäras över örat. Du ska alltså forma sladden som en krok och hänga den på örat innan du stoppar in pluggen. Det gör att luren sitter kvar bättre, men påtagning tar längre tid och kan vara lite pilligt i början. Den sista decimetern av sladden är lyckligtvis formbar så att du lättare kan vika den till en ögla som passar ditt öra.

När vi ändå är inne på passform måste vi också nämna det digra utbudet av öronpluggar. I en utskuren metallram sitter inte mindre än nio par pluggar i olika utformning. Den vanligaste "dome"-modellen finns i tre storlekar och dubbla uppsättningar, och utöver det finns "simproppsmodellen" och en skumgummimodell i två storlekar vardera.

Fjärrkontrollen är en stabil sak i gummi och metall med tre knappar.

Byt akustik efter behag

Det som kanske mest utmärker Rha T10i är de utbytbara akustiska filter som medföljer. Idén känns igen från bland andra Torque Audio T103z, som vi testade förra året (se nedan). Den yttersta delen av luren, där du fäster öronpluggen, kan skruvas av. Genom att skruva på ett annat av de tre filtren ändras ljudupplevelsen i T10i.

Vi testade fram och tillbaka med olika typer av musik och kom fram till att allround-lyssnaren antagligen får bäst upplevelse med det neutrala filtret. Diskantfiltret ger i jämförelse en klarare och något vassare ljudbild, och är det filter som kräver mest av din musik och uppspelningskälla. Basfiltret gillar vi inte eftersom det låter basen ta över för mycket. Om du har du en bra passform på pluggen i örat får du dessutom en fullgod och mer balanserad bas redan med det neutrala filtret.

Ljudet i lurarna är kort sagt mycket bra. Vi jämförde med ett antal lurar, men särskilt med Klipsch Image S4i som kostar mellan 800-1000 kronor, och det blir en väldig skillnad. Ljudet i T10i är klarare, större, rikare och mer "rätt". I jämförelse känns ljudet i S4i tilltryckt och förvrängt.

Många pluggar medföljer. Tio par för att vara exakt (nio par i ramen, ett par på luren).

Sammanfattning

Om du vill ha ett par riktigt bra in ear-lurar som ändå inte är superdyra ska du testa T10i. Tyngden, priset och passformen gör att de inte kommer att passa alla, men månar du om ljudkvalitet (och materialkvalitet) och samtidigt vill lyssna på språng är de här lurarna perfekta.

Med de tre olika akustiska filter som medföljer kan du ändra ljudupplevelsen.

Produkt Rha T10iBra köp
Vad: In ear-hörlurar med utbytbara ljudfilter
Länk:
Pris: 1 500 kr
Tillverkare: Rha


Väldigt bra ljud
Hög kvalitetskänsla
Många öronpluggar


Tunga
Över örat-passformen funkar inte för alla
Kostar en del

Betyg: 4 av 5

Fakta

Möjligheten att ändra ljudet genom att skruva i ett nytt filter är onekligen ovanlig, men Rha T10i är faktiskt inte ensamma om funktionen. Vi har tidigare testat Torque Audios T103z (), som erbjuder exakt samma möjlighet. T103z ligger på samma prisnivå som T10i och har liksom konkurrenten en sjyst finish. Med T103z slipper du kroka kabeln runt örat, men i gengäld får du nöja dig med fyra medföljande öronpluggar.

Torque t103z