Fråga: Min Macbook Pro har i nuläget inget virusprogram. Behövs det, och finns det något bra och gratis virusprogram för Mac? Jag har aktiverat brandväggen, räcker det som åtgärd? gustavr89

Svar: Antivirus har varit en het fråga i Macvärlden under många år. De flesta har ansett att du klarar dig utan. Men under senare tid har vågskålen börjat tippa. Risken är fortfarande lägre än på Windows, men den finns. I takt med att behovet ökat har nära nog alla aktörer en anpassad Macklient.

Finns det bra & gratis antivirus för Mac?Ett bra gratisprogram är eller , och .

Kom också ihåg att du måste uppdatera profiler regelbundet för att få fullgott skydd. Brandväggen ska du ha aktiverad om det går att nå din dator utifrån. Vill du säkra dig mer kan du skaffa en brandvägg som hanterar utgående trafik. Populärast är för 300 kronor. Då får du full kontroll över information som skickas från din klient till andra datorer på internet.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!