Fråga: Jag har en ett år gammal intern ssd-hårddisk i min iMac och vill radera och återställa den på grund av försäljning av datorn. Hur gör jag det lämpligtvis? thoolson

Svar: Det beror på om det är systemdisken eller inte. Är det så kvittar det vad det är för typ av enhet. Du måste tömma den utan att vara påloggad i själva systemet. Har du inte en återställningspartition får du skapa en. Ladda ner ett direkt från Apple. När du fått hem programmet startar du det och går igenom guiden. Du behöver ha en usb-pinne tillgänglig.

Hur raderar jag ssd-disken?

Enklaste sättet att rensa en Mac är att helt enkelt bara partitionera om och formatera hårddisken. Vill du vara extra säker kan du skriva över hela skivan med nollor.

Starta sedan om datorn med kommando + R nedtryckt så ska datorn starta upp från återställningspartitionen istället. När den är i gång startar du Skivverktyget som finns i en av menyerna. Markera din hårddisk och välj att radera den. Bekräfta att det är vad du vill göra. Allt försvinner, så se till att ha en säkerhetskopia. När det är klart hoppar du ur Skivverktyget. Starta installationsprogrammet om du vill att datorn ska ha ett rent system på plats när den nya ägaren får datorn.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!