Fråga: Jag har en iPhone 5 med 16 gigabyte minne. Har haft den i ett par år och aldrig rensat bilderna. Nu har den blivit full. Hur tar jag bort alla foton jag tagit genom åren?  Frankgraf

Svar: Det beror på om du verkligen vill ta bort alla bilder eller inte. Vill du bara göra dig av med en handfull dåliga är det enklaste sättet att öppna programmet, markera det foto du inte gillar och sedan klicka på papperskorgen.

Hur tar jag bort foton från min iPhone?Nästa alternativ är att välja en hel hög med bilder du vill kasta. Gå in i Bilder och ta dig vidare in i ditt album. Klicka sedan på Välj, uppe i högra hörnet. Tryck på alla objekt du vill slänga och genomför genom att peta på soptunnan.

Du kan även klicka dig in i Ögonblicksvyn, som finns under fliken Bilder. När du trycker på Välj uppe till höger dyker nya Väljalternativ upp för varje grupp. På det sättet kan du snabbt jobba dig igenom många foton.

Sedan IOS 8 har Apple byggt in en motsvarighet till papperskorgen i bildappen. Det innebär att om du raderar bilder försvinner de inte direkt, som man kanske kan tro. Istället hamnar de i det särskilda albumet "Senast raderade" och tas sedan bort helt efter 30 dagar. Vill du bli av med dem direkt får du gå in i det albumet, välja markera alla och sedan peta på papperskorgen.

Har du foton från flera år tillbaka och vill slänga alltsammans är alla de här sätten långsamma och omständliga. Då är enda lösningen att koppla in telefonen i datorn. Apple erbjuder inget smidigt sätt att kasta alla bilder.

Även om du kan genomföra det här i iPhoto är Bildinsamling snabbare. Starta mjukvaran och anslut nallen. Klicka på telefonen när den dyker upp i listan uppe till vänster. Nu får du fram alla foton till höger.

Klicka på ett objekt och välj sedan Markera alla under Redigeramenyn. Klicka sedan på den röda knappen längst ner. Bekräfta att du verkligen vill radera allt. Vänta en liten stund och din telefon är sedan tom på bilder.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!