Fråga: Jag skulle vilja ha tips om program, även om de kostar pengar, som kan spela in program från SVT Play. Ibland ligger program bara kvar en vecka eller så och jag skulle gärna vilja behålla program en längre tid på min hårddisk så att jag kan spara och se om dem flera gånger. Alke

Svar: Det finns en hel del licensbetalare som har samma problem som du. Och med lite extern mjukvara kan du spara material. Programmet som hjälper dig heter .

Kan jag spela in från nätet?

Det går att spela in tv-program som visas i olika Playtjänster. Men det gäller att hålla reda på vad det är som gäller ur ett juridiskt perspektiv.

Namnet till trots finns ingen koppling till webbplatsen med nästan samma namn. Du får dessutom tillgång till källkoden. Men du laddar hem mjukvaran på egen risk.

Tar du risken startar du först programmet (i OS X måste du först lägga in en uppdatering manuellt, instruktioner finns på nedladdningssidan). Klistra sedan in länken från SVT:s sajt till det program du är intresserad av i rutan längst upp (att bläddra bland program från SVT direkt i appen fungerar inte så bra så du får fixa länken manuellt). Klicka på Hämta. Välj att spela upp så du ser att det blir rätt. Filmen visas i Quicktime.

När du bekräftat att det är den korrekta filen väljer du ett namn, plats på disken och trycker på Starta nedladdning. Under fliken Nedladdningar ser du sedan hur det går. När det är färdigt har du tv-programmet lokalt.

Detta är att betrakta som privatkopiering, som innebär att du har rätt att spara ner material för eget bruk. Det här är alltså vad du betalar "kassettskatt" (privatkopieringsersättning) för när du köper en ny hårddisk eller brännbar dvd-skiva. Något som är viktigt är dock att du inte i nästa skede sprider informationen vidare till någon annan. Sveriges television har, sannolikt i motsats till dig, rätt att göra det.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!