Många använder sin Iphone och Ipad till det mesta, från slösurfning och mejl till att lyssna på radio, se på playtjänster och allt möjligt annat.

En hake är att den lilla skärmen ibland inte räcker till, och då är det praktiskt att snabbt och enkelt kunna koppla in din Iphone eller Ipad i tv:n.

Det är väldigt enkelt och det finns flera olika sätt att göra det på.

Apple TV 4k

1. Skaffa en Apple TV

Apple TV och Airplay gör det nästan hur enkelt som helst att visa innehållet på din Iphone eller Ipad på tv:n.

Du börjar naturligtvis med att skaffa en Apple TV. Du behöver även en hdmi-kabel (det duger med billigast möjliga, förmodligen med kort kabel eftersom den lär stå nära din tv). Koppla in den och gör de första inställningarna. Hur du bär dig åt kan du läsa mer om här: Kom igång med Apple TV - och lös strul och problem

När du väl har din Apple TV ansluten och allt fungerar som det ska kan du ansluta din Iphone eller Ipad på två sätt. Antingen med skärmdubblering som förvandlar tv:n till en extern skärm för IOS-prylen, eller med Airplay-strömning från en mediaspelarapp.

Skärmdubblering

Skärmdubblering
Öppna Kontrollcenter och tryck på Skärmdubblering så öppnas ett fönster där du kan välja en tillgänglig Apple TV att ansluta till. När du gör det strömmas hela din Iphone eller Ipads skärm och alla ljud till tv:n, som därmed blir som en extern skärm.

Airplay

Airplay-strömning
Om du istället föredrar att bara skicka bild och ljud från en viss app kan du använda vanlig Airplay-strömning. Appen i fråga måste själv ha stöd för detta, vilket till exempel Netflix saknar sedan en uppdatering där funktionen togs bort. Men till exempel Youtube, Apples TV-app och Amazon Prime Video har en liten Airplay-ikon där du kan styra uppspelningen.

Du kan också starta Airplay-uppspelning genom att öppna Kontrollcenter, trycka hårt/länge på den lilla Airplay-ikonen uppe till höger i mediakontrollrutan. Det öppnar Airplay-inställningen för den app du håller på att spela något i, även om du just nu är i en annan app.

Det här fungerar likadant på en del moderna tv-apparater med inbyggt stöd för Airplay 2.

2. Strömma till datorn

Om du inte har en Apple TV men har en dator ansluten till tv eller projektor kan du strömma bilden från Iphone och Ipad till den. Det finns flera lösningar för det. Airserver är en av de bättre och har hängt med länge. Det finns till Mac, Windows och Xbox One. Airserver gör datorn till mottagare för Airplay, men också Google Cast (som Chromecast) och Miracast. Det gör att andra enheter som Android-telefoner också kan strömma till samma dator.

Hdmi-adapter

3. Direktkoppla med kabel

Det andra enkla sättet att ansluta en Iphone eller Ipad till tv:n är att köpa Apples adapter som kopplas in i lightning-porten. Adaptern har en hdmi-kontakt i andra änden, och kostar 549 kronor på Apple Store. Om du har en äldre enhet med den gamla 30-pinnarsadaptern, alltså Iphone 4S eller Ipad upp till och med tredje generationen, är adaptern billigare. Apple tar 395 kronor men den går att hitta billigare på nätet.

Mellan adaptern och tv:n kopplar du en vanlig hdmi-kabel, sedan stoppar du adaptern i din Iphone eller Ipad. Då startas skärmdubblering automatiskt, och du behöver bara byta till rätt input på tv:n. Du kan även koppla in en lightning-sladd för laddning i adaptern – bra om du ska se på flera filmer i rad eller bara har lite dåligt med batteri.

Skillnaden mellan att använda adaptern och att skärmdela via Airplay är att du aldrig behöver oroa dig över nätverksproblem, men att du är ansluten med en kabel och förmodligen måste gå fram till tv:n för att pausa eller göra andra saker. Dessutom är det det enda enkla sättet att spela Netflix på tv:n från en Iphone eller Ipad.

Usb-c till hdmi

Nya Ipad Pro med 11- och 12,9-tumsskärm och usb-c istället för lightning kan anslutas direkt till skärmar med usb-c, eller till hdmi-skärmar med en lämplig adapter. Adaptrar med hdmi 2.0 ger upp till 4k-upplösning med 60 hertz uppdateringsfrekvens.

I dag finns inga adaptrar med stöd för hdr via HDR10 eller Dolby Vision, men Apple säger att när sådana adaptrar börjar säljas kommer Ipad Pro kunna visa material med båda standarderna på en tv som också har stöd för tekniken.

Adapter

4. Så gör du med en gammal tv eller projektor

Om du har en äldre tv eller projektor som saknar hdmi-anslutningar blir det aningen knepigare. Apple säljer till exempel flera andra adaptrar, bland annat för lightning till vga. För till exempel kompositvideo blir det besvärligare då Apple bara har en omvandlare för de äldre 30-pinnarskontakten och adaptern för lightning till 30-pin stöder inte video.

För att få det att fungera behöver du, förutom en adapter från lightning till hdmi eller vga, en omvandlare som gör om signalen till komposit. Räkna med minst 200 kronor för omvandlaren, och att bildkvaliteten blir ordentligt lidande.

Du kan även koppla in en Apple TV via en adapter och sedan koppla din Iphone eller Ipad som i steg 1 här ovan. Beroende på vilka anslutningar din tv eller projektor har får du titta efter olika adaptrar från hdmi till vga, dvi, komponentvideo eller vad du nu behöver.