Hälsa – uppdaterad och utökad

Apple släppte Hälsa som en del av IOS 8 för snart två år sedan, och har sedan dess byggt upp och utökat funktionaliteten. Tanken med Hälsa har hela tiden varit att skapa en central samlingsplats för allt som rör din egen, privata hälsa. Data från olika källor samlas in och genom att ha allt på en plats kan du få en mycket bättre bild av helheten.

Istället för att enskilda appmakare ska försöka ta fram metoder för att dela data har Apple gjort det enkelt med Healthkit. Samtidigt skyddas dessa högst privata uppgifter med kryptering och Apples stränga regler. Du väljer vilka data appar ska få del av, och vilka appar som ska få lägga till ny data.

Vänster: Startskärmen är appens översikt, där du samlar de data som är viktigast för dig. Höger: Apples Hälsa kan bokföra allehanda hälsodata. Av oklar anledning saknas dock möjligheten att hålla koll på menscykeln.

En databank för din fysik

Det ska sägas direkt att Apples Hälsa inte ska betraktas som en träningsapp i mängden. Det här är snarare en central databank där tredjepartsutvecklare kan dumpa dina data.

Räkna alltså inte med att använda Hälsa som en fristående app. Du kan visserligen lägga in hälsodata manuellt i Hälsa (se nedan), men det är inte särskilt smidigt. Appens utformning bygger på att du i första hand samlar in dina data genom andra appar.

När du ansluter några appar till Hälsa börjar en bild av dina vanor framträda. Med Hälsa kan vi till exempel konstatera att vi får i oss 2000 kalorier en given dag, och att vi tar omkring 12 000 steg. På appens förstasida får vi grafer över utvecklingen, och kan se ett snitt baserat på vecka, månad och år.

Denna överblick är behändig men också ganska enkelspårig. Hälsa berättar inte vad de olika värdena betyder eller hur vi bör anpassa våra mål för att må bättre. Sådana insikter kan vi däremot ofta få från de individuella appar som har samlat in informationen från första början.

Den kommande Apple Watch har ett tydligt hälsofokus och ska bland annat kunna mäta användarens puls. Foto: Apple.

Koll på molybden – och numera på mensen

När Hälsa släpptes hade den koll på allt, sade Apple, men glömde halva befolkningen. Ingenstans i appen fanns data för menstruation eller andra aspekter av reproduktiv hälsa.

Det dröjde ända tills IOS 9 släpptes förra hösten innan mens till slut lades till i Hälsa. Apple passade samtidigt på att lägga till uppgifter om basaltemperatur, kvalitet på livmodersslem, ägglossningstest, sexuell aktivitet och stänkblödning – data som kanske framför allt är användbara för de som försöker få barn, men säkert även för många andra.

Utöver fysisk aktivitet och uppenbara saker som puls, blodtryck, sömn och mat har du sedan starten kunnat lägga till enskilda uppgifter om väldigt specifika näringsintag och annat mer obskyrt. Du kan till exempel manuellt lägga till hur mycket salt du ätit – eller hur mycket molybden du fått i dig. Hur det ska gå att exakt få fram de uppgifterna utifrån vad du äter har Apple dock inga förslag på.

Microsofts bidrag till kategorin är armbandet Band och mjukvaran Health. Armbandet är kompatibelt med Windows, Android och Ios. Foto: Microsoft.

Researchkit en revolution för medicinsk forskning

Apple ser även hur Hälsa kan göra nytta bortom enskilda användares personliga behov och nyfikenhet. Företaget har tagit fram ett programmeringsramverk kallat Researchkit, som forskare kan använda för att ta fram appar som samlar in anonymiserad hälsodata från frivilliga.

Researchkit har anammats snabbt av många forskare, och har prisats som ett sätt att snabbare och enklare få ihop statistiskt säkerställd data från stora grupper försökspersoner. Dessutom är det gratis, medan det traditionellt oftast har kostat ganska mycket att samla data till olika undersökningar.

Några exempel på appar som används i forskningsstudier:

 • Mpower från University of Rochester, en Parkinsonstudie där användarna utför olika tester av motorik och balans.
 • Autism & Beyond från Duke University och University of Cape Town, en app som testar nya algoritmer för att tidigt upptäcka tecken på autism hos barn.
 • Epiwatch från Johns Hopkins University, en app som med hjälp av Apple Watch hjälper patienter att följa epileptiska anfall. Förhoppningen är att till slut kunna förutse anfall så att användaren till exempel kan vidta säkerhetsåtgärder.
 • Asthma Health från Mount Sinai, Weill Cornell Medical College och Lifemap – en astmastudie.
 • Glucsuccess från Massachusetts General Hospital, studerar sambanden mellan kost, aktivitet, medicinering och blodsocker.

Vissa Researchkit-apper är geografiskt begränsade (hittills mestadels till USA), medan andra är öppna för vem som helst som vill bidra till forskningen och samtidigt få en chans till mer inblick i sin egen sjukdom.

Researchkit

Carekit – personligare behandling

Mer nyligen, under våren, släppte Apple ännu ett programmeringsraverk kallat Carekit. Det har fokus på behandling av sjukdomar och andra åkommor.

Appar utvecklade med Carekit gör det möjligt för användare att följa sin behandling, kommunicera med läkare, och få instruktioner. Läkare kan hålla koll på patienter utan att behöva boka in ideliga uppföljningsbesök som kostar pengar och tar tid för båda parter.

Ett enkelt exempel på hur Carekit kan användas är en app för personer med högt blodtryck. Om din läkare ordinerar en ny behandling och skickar hem dig kan du fylla i dagliga blodtrycksmätningar, när du tog din medicin och andra uppgifter. Läkaren kan sedan följa detta och kan kontakta dig om något verkar galet.

Eftersom Carekit är så nytt har det än så länge inte dykt upp så många appar som använder det, men möjligheterna är stora.

Mer data med Apple Watch

För användare som även har en Apple Watch blir Hälsa genast mer användbart, speciellt om du har IOS 9.3 eller senare. Aktivitet och träningspass loggar automatiskt även i Hälsa. Genom att titta på hur olika värden ändras över tid kan du se hur effektiv ett träningsprogram eller diet är. Om du använder den nya möjligheten att mäta din sömn (och laddar klockan på kvällen eller morgonen istället) kan du se hur bra du sover och jämföra det med andra mätvärden i Hälsa.

Förslag på appar

Hitta nya appar

Med IOS 9.3 fick Hälsa en ny funktion som visar appar som kan användas för att samla in en viss typ av uppgift. Om du till exempel tittar på inställningarna för vikt kan du, förutom att välja om din vikt ska visas i Översikt-fliken, se en lista över appar som spårar vikt. Där finns både appar som kommunicerar med smarta kroppsvågar och andra appar där du själv fyller i vikten. Alla olika datatyper har inte de här listorna, men det gäller exempelvis tränsingspass, distans (för löpning och cykling), sömn, puls och blodtryck.

Hur mycket data vågar du dela? Apple har särskilda riktlinjer för utvecklare som använder Healthkit, men vissa hälsodata kanske du helst vill hålla privata.

Kom igång redan nu

I dagsläget är Apples Hälsa i första hand avsedd för hälsodata från de appar som redan finns i våra telefoner. Läs vidare för tips på hur du kommer igång med Hälsa, vilka appar du kan använda, och hur du kan ge livsviktig information till sjukhuspersonal när olyckan är framme.

Så delar du data till Hälsa

I många Hälsa-kompatibla appar kan du utföra detaljkontroll av datadelningen direkt i appens egna inställningar. I andra kan du bara göra enklare inställningar. En sak har de dock alla gemensamt, och det är att själva delningen till och från Hälsa först måste godkännas från tredjepartsappens inställningar. Det görs så här:

 1. Gå till appens inställningar.
 2. Leta upp ”Sharing” eller ”Health sharing”.
 3. Tillåt appen att dela data med Hälsa (eller ”Health”) genom att kryssa i ”Tillåt [appens namn] att skriva data:”
 4. I appar som tillåter mer detaljerade inställningar kan du också välja vilka data som ska delas genom att kryssa för dem i listan.
 
Eftersom olika appar tillåter olika inställningsnivåer är det enklast att sköta alla detaljer i Hälsa. När du har godkänt dina appar enligt ovan går du bara till fliken Källor i Hälsa där du kan tillåta och neka all datadelning för dina anslutna appar.
 
Det ska också nämnas att Hälsa kan tillåta appar att både läsa och skriva data. Om du tillåter en app att skriva data exporteras appens information till Hälsa. Om du låter appen läsa data går informationen åt andra hållet. Då kan appen ta del av de data som finns i Hälsa.
 
Olika appar tillåter olika nivåer av kontroll. Så här ser appen Lifesums delning ut i Hälsa.
 

Välj rätt källa för dina data

Genom att i detalj ange vilka data som ska samlas kan du kombinera flera liknande hälsoappar. Kanske vill du låta appen Argus bokföra din kaloriförbränning, men spåra kaloriintaget via Lifesum? Enklast är då att gå till fliken Källor i Hälsa. Där aktiverar du ”Kalorier vid aktivitet” och ”Träningspass” för Argus. Gå sedan till Lifesum under samma flik och kryssa för alla data utom ”Kalorier vid aktivitet”. Nu tar Argus hand om dina träningsdata, och Lifesum om dieten.
 
I vissa fall kan krockar ändå uppstå. Det sker till exempel om du ansluter en kompatibel stegräknare till Hälsa, eftersom även telefonen (Iphone 5S och framåt) räknar steg automatiskt. För att säkerställa att Hälsa samlar data från rätt källa utför du följande steg:
 
 1. Gå till fliken ”Hälsodata” eller till fliken ”Översikt” i Hälsa och klicka på den aktivitet du vill ändra. I det här fallet ”Steg”.
 2. Välj ”Dela data” och klicka på ”Ändra” i det övre högra hörnet.
 3. Välj den källa du vill prioritera under rubriken ”Datakällor”.
 4. Dra källan till toppen av listan genom att ta tag i de tre vågräta linjerna till höger om namnet.
 
Ibland blir det trångt bland källorna. Här har vi valt att samla in stegdata från ett Up-armband, och att dela ut informationen till tre olika appar.
 

Låt Hälsa hålla koll på det viktigaste

Hälsa kan samla väldigt många olika typer av hälsodata, men bara ett fåtal av dem är intressanta för varje given användare. Listan över grafer i startskärmens översikt blir snabbt oöverskådlig. Kanske kan din kaloriräknarapp spåra ditt natriumintag? Kul, men kanske inte ett värde som behövs i översikten. Här det bättre att vara återhållsam och fokusera på de data som känns viktigast.
 
Under fliken Källor kan du se vilka sorters hälsodata som dina tredjepartsappar kan mata in i Hälsa (se ovan). Utgå från dessa när du skapar din hemskärm.
 
Så här gör du för att lägga till data i översikten:
 
 1. Gå till Fliken ”Hälsodata”.
 2. Leta upp rätt kategori i listan, eller använd sökfältet.
 3. Klicka på den rubrik du vill bevaka och kryssa sedan för ”Visa i översikten”.
 4. Upprepa tills du har befolkat din hemskärm med de data du vill följa.

Mäter du din sömn? Kryssa för ”Visa i översikten” för att få snabb tillgång till dina data i översikten.

Mata Hälsa med data

Vissa data kan din telefon och Hälsa bokföra automatiskt, utan inblandning från andra appar eller prylar. De senaste Iphonemodellerna loggar automatiskt antal steg, antal trappor och den sträcka du färdas.

I övrigt är det alltid smidigast att låta tredjepartsappar förse Hälsa med data. Om varken telefonen eller någon av dina appar kan bistå med informationen kan du dock även mata in data manuellt i Hälsa. Vill du till exempel bokföra din kaffekonsumtion direkt i Hälsa? Så här går det till:

 1. Placera Koffein i översikten (se guide ovan).
 2. Klicka på Koffeingrafen och välj ”Lägg till datapunkt”.
 3. Ange tid och datum för din kaffekopp och hur många mg koffein du har druckit.
 4. Men vänta nu, hur många mg koffein innehåller egentligen en kopp kaffe? Enligt Livsmedelsverket motsvarar 15 cl kaffe 100 mg.
 5. Kalkylera och skriv in.

Processen är som synes inte särskilt smidig, och ett tydligt exempel på att Apples Hälsa gör sig bäst när inmatningen sker via andra källor.

De data som saknar stöd i fristående appar kan matas in manuellt, men processen är ganska klumpig.

Skapa en kontaktlista för nödsituationer

En av de bästa funktionerna i Hälsa är möjligheten att skapa ett så kallat medicinskt ID. Det består av grundläggande hälsoinformation och kontaktinformation till dina nära och kära. Kanske viktigast av allt är att informationen är tillgänglig även om din telefon är låst med lösenkod eller Touch ID.

Tanken med funktionen är att dina anhöriga snabbt ska kunna kontaktas av när olyckan är framme, och att vårdpersonal får tillgång till viktig medicinsk information

För att aktivera funktionen går du helt enkelt till fliken ”Medicinskt ID” i Hälsa. Där trycker du på ”Ändra” och matar sedan in hälsodata och nödkontakter. Om du brukar låsa din telefon med lösenkod måste du också kryssa för ”Visa på låsskärm”, för att vårdpersonal ska kunna komma åt ditt medicinska ID.

För att se Medicinskt ID på din eller någon annans telefon utför du följande steg:

 1. Dra till vänster på låsskärmen.
 2. Tryck på ”Nödsituation”.
 3. På den nya skärmen, klicka på ”Medicinskt ID”.

Nu visas hälsoinformation och nödkontakter.

Att skapa ett medicinskt ID är snabbt gjort, och kan vara oerhört viktigt om olyckan är framme.

Nyheter i Hälsa i IOS 10

IOS 10 som släpps i höst har en del mindre nyheter i Hälsa. En är uppenbar första gången du öppnar: En ny design med stiliserade ikoner för de olika huvudkategorierna som näring och sömn.

Hälsa i IOS 10

En mindre synlig men desto viktigare nyhet är stöd för Continuity of Care Document-standarden (CCD), en internationell standard för dokumentutväxling mellan läkare och patienter. Den är bland annat tänkt att göra det enklare för olika läkare som behandlar samma patient att utbyta information utan att förlora sammanhanget och riskera brister i vården.