Webbsurfning på en tv är inte alltid en angenäm upplevelse och Apple har också valt att inte inkludera en webbläsare i Apple TV – varken i de gamla modellerna eller Apple TV 4 med App Store. Men om du verkligen vill kolla dina favoritsajter på tv:n finns det ett par sätt.

Surfa via Airplay

Du kan för det första använda Apple TV som en extra skärm för Macen och har du ett trådlöst tangentbord kan du sitta i soffan och surfa med tv:n som skärm. Du kan också använda Airplay för att strömma bilden från din Iphone eller Ipad till Apple TV och använda Mobile Safari. En tredje möjlighet är att använda en tredjepartsapp som utnyttjar Airplay för att visa webben på Apple TV.

LÄS MER: Fyra månader med Apple TV 4 – Bäst men kan bli bättre

atv

Strömma Macens skärm till tv:n med Apple TV

Det enklaste sättet att surfa med Apple TV är att strömma Macens skärm till den via Airplay. För att göra det behöver du en Mac med Core-processor (i praktiken en Mac från 2011 eller senare, förutom Mac Pro där du måste ha den nya modellen från 2013). Det fungerar dessutom inte på allra första Apple TV utan du behöver andra, tredje eller fjärde modellen, och du måste ha minst version 5 av mjukvaran om du använder en enhet utan App Store.

Om din Mac och Apple TV är kompatibla bör du se en Airplay-ikon uppe i menyraden. Om du inte ser den, kan det även bero på att maskinerna inte är på samma nätverk, så kontrollera det. En annan möjlighet är att du inte har aktiverat Airplay på Apple TV. Det gör du i Inställningar -> Airplay.

Klicka på Airplay-ikonen och välj din Apple TV. Du kan även välja om du vill spegla Macens skärm eller använda tv:n som en extraskärm. Det senare är oftast det bästa valet eftersom du kan fortsätta använda Macen till annat medan du till exempel kollar på film, men ska du surfa på nätet spelar det inte så stor roll. När Airplay är aktivt blir ikonen blå.

Med ett bluetoothtangentbord i knät och en tv med full hd-upplösning kan detta vara ett angenämt sätt att både slösurfa och till exempel titta på strömmat material som inte har en egen kanal på Apple TV – till exempel Viaplay.

Det bästa är kanske att du kan se video som använder Flash eller Silverlight, eftersom du använder Macen.