Apple TV


Av alla Apples produkter är Apple TV förmodligen den minst kända. Tills alldeles nyligen var Apples mediaspelare undangömd i Ipod-sektionen av Apple Store, som ett tillbehör, men numera har den fått en egen sektion i butiken.

Att Apple inte har gett den så stor uppmärksamhet är inte så konstigt med tanke på att företaget brukade kalla den en ”hobby”, men det är synd eftersom den 900 kronor dyra (eller 750 om du köper i en billigare affär) lilla prylen är en av de bästa Apple-produkterna du kan få för pengarna.

Bristen på uppmärksamhet innebär även att Apple ger dig väldigt lite hjälp med att använda Apple TV och att felsöka den. Det finns en sektion på Apples supportsidor men den har bara den mest grundläggande av hjälp.

Därför gör vi den här artikeln, så att du snabbt och smidigt ska kunna komma igång och använda Apple TV fullt ut. Vi går även igenom några vanliga fel och hur du åtgärdar dem.

Om du funderar på att köpa en Apple TV nu kan det vara värt att vänta några månader. Ryktena går om en ny och uppgraderad modell någon gång i år. Men å andra sidan har dagens modell i princip allt som behövs utom 4k-stöd, och vi har ingen aning om Apple planerar något mer än en ren prestandauppgradering.
  

Kom igång med Apple TV


Hdmi

1. Skaffa en hdmi-kabel
Apple TV måste anslutas till tv:n via hdmi, och det följer inte med någon kabel. Du kan köpa en från Apple för dyra pengar, men det går precis lika bra med en billig kabel som kan kosta så lite som några tior. Dyra ”högkvalitativa” kablar gör ingen praktisk skillnad så spara dina slantar till viktigare komponenter.

2. Använd din Iphone eller Ipad för att ställa in Apple TV
När du först slår på mediaspelaren kommer du till inställningsskärmen, där du kan ställa in språk och andra saker. Du får också veta att om du har en modernare IOS-pryl så kan du använda den för att enkelt göra alla inställningar. Det som krävs är en IOS-enhet med IOS 7 eller 8 och att Apple TV:n kör Apple TV software 6.0 eller senare, vilket alla nya du kan köpa i butik gör.

Aktivera bluetooth på IOS-prylen och se till att du är ansluten till det trådlösa nätverk du vill att Apple TV:n ska vara anslutet till.

Sedan nuddar du helt enkelt Apple TV:n med IOS-prylen och väntar tills den frågar efter Apple ID och lösen. Du måste fylla i dessa även om du har touch id. När den är klar har du fört över inställningar för wifi, Itunes Store samt språk och region. Du får till sist frågan om du vill att Apple TV ska spara lösenordet och om den ska skicka diagnostisk data till Apple.

Läs allt om Apple TV

Inställningar

3. Ställ in Apple TV utan en IOS-enhet
Om du inte har några IOS-prylar går det att göra inställningarna manuellt – det tar bara lite längre tid och är lite krångligt i och med att du måste använda den medföljande fjärrkontrollen för att till exempel fylla i lösenorden för nätverket och ditt Apple ID.

4. Uppdatera till senaste mjukvaran
Innan du kör igång med annat är det bäst att kontrollera att du kör senaste versionen av systemet. Bläddra till Inställningar i grundmenyn och gå vidare till Allmänt -> Programuppdatering och välj uppdatera. Om du redan har senaste versionen säger den till, annars uppdateras du till den. Här kan du även klicka i om Apple TV ska uppdateras automatiskt framöver, vilket vi rekommenderar om du inte är väldigt orolig över eventuella buggar i nya versioner.

5. Kolla de andra inställningarna
När du ändå är inne i Inställningar kan du passa på att dubbelkolla så att allt blev rätt när du förde över inställningarna från din Iphone eller Ipad. Kolla till exempel tidszon och inställningar för vila.
 

Bästa anslutningarna för Apple TV

Nu är din Apple TV redo att användas och du kan fundera över hur du ska få in den bland de andra prylarna i tv-hyllan. För bilden har du inget val utöver hdmi, men för ljud finns även en separat toslink-kontakt och om du har en hembioanläggning och/eller en stereoanläggning får du fundera på hur Apple TV ska kombineras med dessa.

Portar

Här är några varianter:

1) Apple TV med receiver och tv
Om du har en någorlunda modern receiver har den förmodligen flera hdmi-ingångar och en hdmi-utgång. Då är det praktiskt att koppla in Apple TV i den, precis som du kopplar in till exempel en blu-rayspelare eller en spelkonsol. Om du föredrar kan du istället koppla Apple TV direkt till tv:n och koppla in ljudet med toslink-kabel.

2) Apple TV med receiver och tv plus stereoanläggning
Koppla in Apple TV i receivern med hdmi och receivern till tv:n via hdmi-utgången. Koppla sedan ihop Apple TV och stereo-förstärkaren med toslink-kabel. Om stereon saknar digital ingång får du skaffa en adapter (se nedan).

3) Apple TV och gammal stereo eller hörlurar
Äldre musikanläggningar har bara rca-kontakter, eller i vissa fall stereokontakter (”hörlurskontakter”). För dessa behövs en adapter från digitalt ljud, som kostar från några hundringar till många tusen. Det kallas en dac (digital audio converter). Se till att den har en toslink-ingång (kallas även s/pdif). Du kan även köpa en riktigt billig box via till exempel Dealextreme, som kan kosta så lite som en hundring.

Bästa möjliga bild med Apple TV

Se till att du har rätt inställningar för att få ut så bra bild som möjligt från din Apple TV. I inställningarna går du till ljud och bild och kollar hdmi- och upplösningsinställningarna. Har du en full hd-tv ska du använda 1080p med 50 eller 60 hertz. Vilken frekvens du ska välja beror bland annat på din tv och materialet du ska titta på. Filmer som hyrs eller köps via Itunes Store trivs bäst med 60 hertz, medan Airplay-strömmat material från datorn ibland föredrar 50 hertz (särskilt Play-appar från svenska tv-kanaler samt SVT Play direkt i Apple TV). Är du inte nöjd med bilden kan du testa att byta frekvens och se om det förbättrar upplevelsen. Fel uppdateringsfrekvens gör att till exempel panoreringar blir ryckiga.

Bildinställningar

En annan viktig inställning gör du på tv:n, och den är viktig inte bara för Apple TV utan allt annat digitalt material. Stäng av funktionen overscan. Den kan heta lite olika saker hos olika tillverkare, men går ut på att zooma bilder för att få en film att ta upp större yta på tv:n (som ju är 16:9 trots att filmer ofta är betydligt mer långsmala), men sänker bildkvaliteten kraftigt.

Så använder du fjärrkontrollen

Fjärrkontrollen som följer med Apple TV är en minimalistisk historia, helt i Apples stil. Den gör vad den ska men inte mycket mer. Navigera gör du med ”hjulet” överst. Framåt/välj med mittknappen, och bakåt med menyknappen. Play/paus gör just det. Om du vill gå direkt tillbaka till huvudmenyn håller du nere menyknappen några sekunder.

För att spola framåt eller bakåt när du håller på att titta på något använder du höger- och vänsterknapparna på hjulet. Det finns tre hastigheter.

Fjärrkontrollen

Du kan även spela upp framåt eller bakåt i slow motion genom att klicka på play/paus och sedan på höger- eller vänsterknappen. Håller du istället inne knappen hoppar du framåt eller bakåt med 10-sekunderssteg.

Längre hopp eller kapitelbyten gör du genom att trycka på neråtknappen och sedan åt höger eller vänster.

Uppknappen använder du för att ta fram information om det du håller på att titta på.

Välj bort kanaler du inte vill ha på Apple TV

Sedan Apple släppte en mjukvaruuppdatering förra året har det blivit mycket lättare att organisera Apple TV:s hemskärm. Markera valfri kanal och håll nere mittknappen på fjärrkontrollen tills ikonerna börjar skaka (som på IOS när du trycker och håller på en ikon). Sedan kan du använda upp/ner/höger/vänster för att flytta ikonen eller på play/paus för att få fram fler alternativ. Bland dessa hittar du möjligheten att gömma ikonen, vilket är praktiskt när Apple TV har börjat få allt fler kanaler och det finns flera du aldrig kollar på. Tryck på menyknappen när du är klar.

Netflix-tips för Apple TV

En av de bästa sakerna med Apple TV är att Netflix är integrerat. Har du en prenumeration på tjänsten kan du fylla i dina loginuppgifter i Apple TV och sedan använda mediaspelaren direkt. Det finns andra spelare som också har Netflix men vi tycker att Apple TV:s gränssnitt är det bästa. Här är några tips för hur du använder det:

1. Spela direkt
Om du vet vilket avsnitt av en tv-serie du vill se på Netflix kan du spela det direkt från listan utan att först klicka fram till avsnittets infoskärm. Istället för mittknappen trycker du bara på play/paus.

2. Spela nästa ospelade avsnitt
Om du klickar på play/paus direkt på en serie (antingen i sökresultaten eller i menyn) börjar nästa avsnitt du inte har sett spelas direkt. När ett avsnitt tar slut börjar Netflix automatiskt att spela nästa osedda avsnitt.

3. Välj undertexter
Håll nere mittknappen för att få fram val av undertexter på Netflix.

4. Mer info
Precis som i andra Apple TV-kanaler kan du klicka på uppåtknappen för att få mer info om något som spelas på Netflix.

Alternativa fjärrkontroller till Apple TV

Den medföljande fjärrkontrollen är snygg och enkel men är en hal liten rackare som lätt försvinner mellan soffsäten och inte heller den mest ergonomiska grunkan.

Som tur är kan du använda din Iphone, ett bluetoothtangentbord eller en annan fjärrkontroll istället. Om du har en tv-fjärr med extra knappar som vanligtvis inte används kan du programmera dessa att styra Apple TV istället.

1. Använd din Iphone eller Ipad som fjärrkontroll
Om du ändå alltid har din Iphone i fickan kanske du föredrar att använda den för att styra Apple TV. Det gör du genom att ladda ner appen Remote och göra några inställningar. Appen finns på App Store och är gratis.

När du har installerat den måste du aktivera hemmadelning på alla enheter som ska styra eller styras. På Iphone gör du det genom att öppna appen och klicka ok när den ber dig aktivera hemmadelning. Fyll i Apple ID och lösen så är du igång. På Macen hittar du samma inställning i Itunes -> Arkiv -> Hemmadelning. På Apple TV går du till Inställningar -> Allmänt -> Datorer och aktiverar hemmadelning.

Med hemmadelning aktiverat kommer du kunna strömma innehållet från Macens Itunes-bibliotek till alla andra anslutna enheter. Men om du går till Apple TV i listan över anslutna enheter i Remote-appen får du även upp kontroller för att styra den precis som med den vanliga fjärrkontrollen.

Den största fördelen med att använda Iphone istället för fjärrkontrollen är att du kan använda tangentbordet för att skriva in söktermer både på Itunes och Netflix.

Lägg till ny fjärrkontroll

2. Lägg till en ny fjärrkontroll
För att programmera Apple TV att kommunicera med en annan fjärrkontroll öppnar du Inställningar -> Allmänt -> Fjärrkontroller och väljer Lär fjärrkontroll. När du har startat kommer Apple TV visa olika knappar. Håll nere de knappar du vill ska motsvara dessa på den nya fjärrkontrollen medan du pekar den på din Apple TV. Släpp knappen när den blå mätaren har fyllts. Gå igenom alla steg och ge den nya fjärrkontrollen ett namn. Om din fjärrkontroll har fler knappar kan du gå vidare och ställa in även dessa för uppspelningskontroll.

Om du vill fortsätta använda den medföljande fjärrkontrollen kan du använda den med din Macbook eller Imac. Du lägger till den i Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Avancerat. Tänk på att datorn måste stå i ett annat rum, annars kommer du även börja styra Apple TV när du försöker byta låt i Itunes i datorn!

3. Använd ett bluetoothtangentbord med Apple TV
Enligt Apples dokumentation är bara företagets egna bluetoothtangentbord, med undantag av den ursprungliga modellen från 2003, kompatibla med Apple TV. Det står även att vissa tredjepartstillverkade tangentbord som använder Apples tangentlayout också ”kan vara” kompatibla, och vårt testande visar att många tangentbord funkar alldeles utmärkt.

För att parkoppla ett tangentbord med Apple TV aktiverar du parkopplingsläget på tangentbordet (hur du gör det varierar men oftast finns en specialknapp för ändamålet eller så håller du nere påknappen en stund) och öppnar sedan Inställningar -> Allmänt -> Bluetooth på Apple TV. När tangentbordet dyker upp i listan väljer du det och skriver sedan in den fyrsiffriga kod som dyker upp med tangentbordet, följt av retur eller enter.

Tangentbordets piltangenter används nu för navigering, medan enter/retur är som mittknappen på fjärrkontrollen. Menyknappen ersätts av escape-tangenten och om du har ett tangentbord med mediaknappar (som Apples egna tangentbord) kan du använda play/paus, föregående och nästa för att styra uppspelningen.

Det bästa är dock att du kan använda tangenterna för att skriva in lösenord och annat, och att du kan navigera i menyer genom att trycka på första bokstaven i ett menyval.

Så använder du Apple TV som digital fotoram

1. Titta på foton från Macen på Apple TV
För att titta på foton du har på Macen på din Apple TV måste du ha hemmadelning aktiverat (se del 1 om fjärrkontroll ovan). I Itunes går du sedan till Arkiv -> Hemmadelning -> Välj bilder att dela med Apple TV. Klicka i delning och välj vilka bilder du vill dela. Det kan vara alla bilder i Bilder-mappen eller bara utvalda album från Iphoto.

På Apple TV går du sedan till Bilder och väljer ett album eller mapp. Du kan lägga på musik och välja övergångseffekt. Dessutom kan du välja att ställa in ett album som skärmsläckare.

Apple TV som fotoram

2. Skapa en Icloud-bildström för att visa på Apple TV
Ett annat sätt att visa foton är att strömma med Icloud. Skapa en ny bildström, antingen på din IOS-pryl eller med Iphoto eller Aperture på Macen. Du kan antingen strömma hela din egen bildström, eller lägga till en delad bildström om du till exempel föredrar att Apple TV inte visar alla bilder du tar med Iphone.

För att lägga till den i Apple TV går du till Inställningar -> Icloud -> Icloud-bildinställningar och aktiverar bildströmmen. En delad bildström kan visa högst 5 000 bilder och videor men de äter inte upp din Icloud-lagring.

Bildström

3. Visa enstaka bilder på Apple TV
Om du bara har några enstaka foton du vill visa upp för gäster eller liknande kan du skicka dessa från din Iphone eller Ipad till Apple TV med hjälp av Airplay. Välj bilden du vill visa i Bilder-appen och tryck på delningsknappen. Välj Airplay och din Apple TV. Du kan också skapa ett nytt album och dela hela albumet på samma sätt.

4. Så gör du om det strular
Om du har problem att få bilddelning att fungera finns det några saker du kan kontrollera. Se till att samtliga enheter är anslutna till samma trådlösa nätverk är det första. Kolla sedan att hemmadelning är aktiverat. På Macen gör du det i Arkiv -> Hemmadelning i Itunes. På IOS gör du det i Inställningar -> Musik eller Inställningar -> Video. På Apple TV hittar du det i Inställningar -> Datorer -> Slå på hemmadelning. Du kan även kolla att du har senaste versionerna av Itunes, OS X, Itunes och IOS, då det kan hända att en äldre version strular med en nyare.

Så strömmar du innehåll från Mac, Iphone eller Ipad till Apple TV

Airplay är tekniken du använder för att själv strömma innehåll från andra Apple-prylar till Apple TV.

Airplay

1. Dela skärmen från Iphone eller Ipad
Vem som helst kan spela upp innehåll från sin Iphone eller Ipad på din Apple TV så länge de är anslutna till samma trådlösa nätverk. Aktivera Airplay i kontrollcentret (svep uppåt från botten av skärmen) och välj Apple TV:n. Sedan delas skärmen, men om du ska spela upp till exempel en film måste Apple TV vara godkänd för det också, om det är en rättighetskontrollerad fil (till exempel en film från Itunes Store).

2. Dela Macens skärm med Apple TV
Aktivera Airplay på din Apple TV genom att gå till Inställningar -> Airplay och klicka i funktionen. På Macen aktiverar du sedan skärmdelning genom att klicka på Airplay-ikonen uppe till höger i menyraden.

Du kan också använda Apple TV som en extern extraskärm genom att öppna Inställningar -> Bildskärm och välja Apple TV från menyn intill Airplay-skärm längst ner till vänster. Sitter du lagom nära kan du till och med utnyttja detta för att jobba med en till stor skärm.

Problemlösning för Apple TV

Här är några tips för hur du kan hantera vanliga problem med Apple TV.

1. Nollställ Apple TV
Om du har problem med din Apple TV och det inte verkar funka att meka med inställningarna eller något annat kan du testa att nollställa den. Det gör du genom att öppna Inställningar -> Allmänt -> Återställ.

Fungerar inte det kan du testa med Itunes på Macen istället. Koppla loss Apple TV från tv:n och dra ur strömmen. Koppla sedan in den i Macen med en usb-sladd där ena änden är mikro-usb och plugga i strömsladden igen. Välj Apple TV i Itunes och klicka på Återställ.

2. Problem med wifi
Om du har problem med det trådlösa nätet finns det flera saker du kan prova. Om den inte ansluts kan du testa att ta bort nätverket och lägga till det igen, och se till att du har rätt lösenord. En omstart kan också hjälpa, liksom en omstart av routern eller accesspunkten. Om allt borde fungera men Apple TV får en ip-adress som börjar på 169 kan det vara fel inställningar i routern. Se till att dhcp-funktionen är aktiv.

Har du problem med svag signal (att en film du spelar upp från Macen till exempel hoppar till ibland eller stannar då och då) kan du behöva justera placeringen av både Apple TV och routern. Alternativt får du köpa en wifi-förlängare som du placerar närmre din Apple TV (till exempel Airport Express). Om du skärmdelar med 1080p kräver det en ganska stark signal.

3. Skärmdubblering via Airplay funkar inte
Den här funktionen kräver en nyare Mac med en processor som stödjer funktionen Quick Sync. Det gäller de flesta Macar med Core-processorer (Core i5 och i7). Dessutom fungerar det med nya Mac Pro, trots att dess Xeon-processorer inte har Quick Sync. Apple ansåg förmodligen att Mac Pro klarar den belastning det innebär på processorn ändå. Fungerar det inte har du förmodligen en för gammal Mac. Annars får du kontrollera att du har aktiverat Airplay på Apple TV och att båda är uppkopplade på samma nätverk och har stark signal.