Läs mer: Här är alla nyheter i Windows 10

OS X Yosemite

1. Mer än X års stadig utveckling

Apples OS X har utvecklats och förfinats sedan det först släpptes för femton år sedan, medan Microsofts operativsystem har åkt bergochdalbana. Windows XP var en succé (alla buggar och säkerhetsbrister till trots), medan Vista var en totalflopp. Windows 7 återfick it-chefernas förtroende, medan Windows 8 hånades. Med Windows 10 är Start-menyn tillbaka och Microsoft verkar inte riktigt veta åt vilket håll utveckling ska gå.


Ett Windows för alla prylar
 

2. System utvecklat för ett ändamål

Apple utvecklar OS X för att driva Macar och inget annat. IOS och OS X har, profetior om motsatsen till trots, inte närmat sig varandra nämnvärt utöver vissa beröringspunkter som delning av dokument och gränssnittsdetaljer som lämpar sig för det. Microsoft väljer tvärt emot att utveckla Windows 10 för samtliga former av enheter, från smarta mobiler till fullstora arbetsstationer. Exakt hur mycket systemet kommer skilja sig mellan de olika enheterna vet vi ännu inte, men vi vet att det är en dålig idé att utveckla något utifrån minsta gemensamma nämnare.

Continuity
 

3. Perfekt samarbete med IOS

OS X och IOS liknar varandra där det passar, och sträcker en hand till varandra på de flesta områden där det går. Apple har fortsatt att utveckla systemen till att vara allt bättre på att skicka stafettpinnen från enhet till enhet så smidigt som möjligt. Microsoft försöker göra samma sak med Windows, men har ett riktigt stort hinder mellan målet och verkligheten – majoriteten av Windows-användare har inte Windows i mobilen eller surfplattan utan IOS eller Android. Det hjälper inte hur bra Windows 10 för mobiler och datorer än är på att synka och samarbeta när ingen använder den ena.
  

4. Behöver inte härmas

Microsoft har lånat flera funktioner från OS X för Windows 10. Det finns till exempel en motsvarighet till Mission Control där du enklare kan växla mellan olika öppna program och fönster (eftersom Windows 8 förvirrade många användare) och där du kan skapa virtuella skrivbord precis som i OS X:s områden. OS X Yosemite har å sin sida inte lånat något alls av Windows 8.

OS X är Unix
 

5. Bättre för nördarna

Windows 10 kommer visserligen ha en kommandoprompt som dessutom får stöd för att kopiera och klistra in, men OS X – som är ett certifierat Unix-system – ligger fortfarande ljusår före när det gäller lågnivånörderi. Unix är ändå Unix, liksom.
 

6. Gratis

Det är fortfarande inte känt om Windows 10 kommer vara en gratis uppdatering för konsumenter som idag har Windows 8.1. Det ryktas om att det blir så, men att företag och pc-tillverkare fortfarande kommer få betala. Apple å sin sida har gjort OS X helt gratis, oavsett hur gammal din Mac är (så länge systemet fungerar på den) och vilken version av systemet du uppgraderar från. Microsoft kan aldrig slå gratis – bara tangera.
 

7. Mer och mer för proffsen

Microsoft har ett problem i det att proffsanvändare drar sig för att uppdatera Windows. Länge var Windows XP standard på många företag trots att Vista hade släppts och till och med efter lanseringen av Windows 7. Numera har 7:an tagit över den rollen, och många företag har vägrat ta i Windows 8 med tång. Hur det blir mer Windows 10 återstår att se, men det ser helt annorlunda ut på Macen där de senaste versionerna – Mavericks och Yosemite – båda har bidragit med flera nya funktioner som direkt gör Macen mer användbar som arbetsstation, till exempel bra hantering av flera skärmar och avancerad teknik under skalet.

Uppdatera OS X
 

8. Säkert att uppdatera

Varje ny version av Windows är som en dragning på lotto. Ny design, omgjord design, Startmeny eller inte – Microsoft har varit veliga och även om företaget säger att Windows 10 är en nystart är det svårt att lita på det innan vi har sett Windows 10.1 eller 11 eller vad nu nästa version blir. OS X å andra sidan har kommit in i ett tryggt lunk där varje år erbjuder en ny version med en ganska stor uppsättning nyheter men där de flesta kan uppdatera direkt till version .0 eller åtminstone till version .1 när den släpps kort därefter om de är lite paranoida kring barnsjukdomar.
 

9. 10 komma 10

Windows kommer nu upp i version 10, men Apples system har varit version 10 i 10 delversioner nu. OS X Yosemite är version 10.10 och alltså säkert minst 10 gånger bättre än Windows 10.0.

10. Mac är Mac

I slutändan är det viktigaste ändå att OS X är Mac och Windows är pc. Menyraden, bättre kortkommandon, snyggare gränssnitt, bättre typografi och alla andra små och stora detaljer som gör Mac bättre kommer fortfarande gälla.