Apple tillverkar enligt många, oss inkluderat, väldigt bra tangentbord som är bekväma att skriva på – men det är inte alltid de mest funktionsrika på marknaden. Inte ens Touch Bar går att använda till Apples egna tangentbord. Vill vi ha bakgrundsbelysta tangenter, möjlighet att synkronisera med flera enheter samtidigt, eller kanske en helt annan typ av inmatning som Logitechs rullhjul får vi leta efter andra alternativ.

Som tur är finns det en hel del bra sådana. Här testar vi fem intressanta alternativ till Magic Keyboard från tillbehörstillverkarna Logitech, Kanex och Satechi. De är anpassade för att fungera bra på Mac (och även IOS). Dessutom har allihopa något extra ess i rockärmen för att locka över trogna Apple-användare till dessa tredjepartsalternativ istället.

Läs också! Ställ datorn snyggt! 7 intressanta datorställ till Macen


Satechi Aluminum Bluetooth Keyboard

Det mest Apple-lika alternativet

Test Satechi tangentbord
Apples svarta Magic Keyboard ovan. Satechis alternativ under.

Satechi har på senare år blivit en mycket flitigare tillverkare av tillbehör till främst Apple-prylar som håller nästan samma kvalitet som Apples egna, till betydligt lägre priser – och ofta en design inspirerad av Apples färger och former.

Satechi Aluminum Bluetooth Keyboard har en tydlig förlaga i Apples Magic Keyboard. Speciellt här i sin rymdgrå version är det ett bra alternativ till det mycket dyrare Apple-alternativet. Tangentbordet finns i flera färger och i såväl trådbunden som trådlös modell med bluetooth-koppling. Här testar vi den senare.

Vi ser dock lite Logitech i tangentbordet också. Varje tangent har en rundad utskärning som påminner om Logitech-alternativen. Det gör tangenterna behagliga att vila fingertopparna på samtidigt som det blir lite lättare att hitta rätt på tangentbordet.

Skrivkänslan är i övrigt lik den som finns på äldre bärbara Macar. Här finns en vanlig saxmekanism som tidigare satt i Apples bärbara datorer. Det här är helt enkelt ett bra alternativ för den som föredrar Apples äldre tangentbord. Det är dock enkelt att byta mellan detta tangentbord och den nya Macbook Air (med de nya fjärilstangenterna) vi har parkopplad under testperioden. Känslan är ganska lik och med väldigt stabila tangenter, om än med längre nedslagslängd.


Parkoppla till flera enheter

En sak som Apples tangentbord aldrig haft men som många konkurrenter har – även detta tangentbord – är möjligheten att parkoppla flera prylar samtidigt, och sedan byta mellan med ett klick på tangentbordet. Bytet sker inte blixtsnabbt, men på ett par sekunder åtminstone.

Det mest irriterande är dock, och som inte är unikt för detta tangentbord, att det är svårare att komma ihåg vilken pryl vi har parkopplad till vilken knapp; 1, 2, eller 3? Varför inte lägga till en symbol för dator, Iphone och Ipad istället, för att göra det hela lite tydligare?

Satechi Aluminum Bluetooth Keyboard – kanske det mest Apple-lika alternativet

Tangentbordet är något brett, med den fullstora nummersatsen längst bort till höger. Vi hade gärna sett att det fanns ett alternativ utan den numeriska delen.

Batteritiden är bra, men inte imponerande: 100 dagar standby och 80 timmars användning. Vi har hunnit använda tangentbordet dagligen i lite drygt en vecka, och ännu har det inte varnat för låg batteritid. Batteriet är uppladdningsbart via en usb-c-kontakt.

Satechi Aluminum Bluetooth Keyboard – kanske det mest Apple-lika alternativet

Vi ska akta oss för att avfärda Satechi-tangentbordet som en billig kopia av Apples tangentbord, likheterna till trots. Dels för att tangentbordet inte alls är billigt, det kostar nästan 900 kronor. Dels för att kvaliteten inte andas budget på något sätt. Visst ser vissa saker lite billigare ut, som att svenska ä och ö samsas med sina nordiska motsvarigheter (det slipper vi på Apples tangentbord).

Omdöme

Bäst i testMen kvalitetskänslan är bra, skrivkänslan oklanderlig, vi kan parkoppla flera enheter samtidigt som priset är nästan hälften av Apples alternativ. Det gör att vi håller Satechi-tangentbordet som en favorit i detta test.

Fakta: Satechi Aluminum Bluetooth Keyboard

Testad: Mars 2019.
Funktion: Trådlöst tangentbord med numerisk del för Mac och IOS.
Kommunikation: Bluetooth.
Mått: 12 cm x 43 cm x 1 cm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 499 gram.
Övrigt: Uppladdningsbart batteri, laddas via usb-c-kontakt. Fungerar trådlöst även under laddning.
Tillverkare/mer info: Satechi.
Pris: 899 kronor hos lifestylestore.se.

plus

Bra skrivkänsla, stabila tangenter.
Kvalitetskänsla.

minus

Saknar bakgrundsbelysning.
Numeriska delen gör tangentbordet brett.

Betyg: 4 av 5

Kanex MultiSync Premium Slim Bluetooth Keyboard for Mac (Nordisk) Pris vid test: 795 kr.

Bästa pris just nu: 699 kr