OS X Server bär sedan ett par versioner inte längre huvudsystemets namn. Trots det är nya versionen 4 i praktiken bara en liten uppdatering som byggts för att matcha Yosemite. I grund och botten är det här samma svit som i version 3 men med ett nytt – och ganska vackert – skal. Det innebär du får tillgång till ett 20-tal tjänster med allt från fildelning och ldap-kataloger till e-postservrar och delade kalendrar.

Vissa förändringar under nya skalet

En del ändringar har Apple ändå lyckats få in – och bort. Workgroup Manager är numera förpassat till historien. Inte så kul om du har Macar med äldre versioner av OS X att hantera, men det lär påverka väldigt få kontor.

Bland nyheterna märks bland annat att det numera finns stöd för smb 3.0. Dessutom har du möjligheten att kryptera informationen som skickas över nätet. I praktiken lär det här betyda att Apples egna afp kommer att fasas ut helt de kommande åren.

Flera saker har hänt med hanteringen av mobila enheter, eller mdm på amerikanska. Det är i första hand detaljer som har justerats, främst för att bättre fungera med IOS 8 och OS X Yosemite. I övrigt handlar det mest om möjlig-heten att begränsa användare.

En bra funktion är dock att du nu kan kontrollera mediefiler som exempelvis pdf och epub. En annan kul nyhet är möjligheten att aktivera tjänster mot internet med bara en knapptryckning. OS X Server ser till att alla inställningar i routern ställs in korrekt. Det här fungerar tyvärr bara fullt ut om du har en Airport Express eller Extreme.

Uppgradera med försiktighet

I övrigt är det enklare att hantera e-post för flera domäner och att koppla kartor till mötesrum. Cachningsfunktionen för uppdatering av mjukvara fungerar numera också på icke-nat:ade nätverk. Det sistnämnda känns mer som en buggfix än en ny funktion.

Precis som tidigare gäller det att hålla tungan rätt i mun vid uppgraderingar. Det gäller framför allt om du gjort många manuella inställningar under skalet. Många får problem när de bara kör in programmet rakt av. På ett rent system fungerar det däremot utmärkt.

Sammanfattat

Sammantaget är det här en bra och självklar uppdatering för alla som kör OS X Server sedan tidigare, men för dig som var skeptisk tidigare lär ingenting i version 4 få dig att ändra uppfattning. Du är fortfarande avskärmad från många av de mer avancerade inställningarna för varje komponent.

Produkt: OS X Server 4
Funktion: Serverkomponenter
Pris: 149 kronor
Version: 4
Länk: http://mw24.se/3gu
Tillverkare: Apple

Smb 3 standard
Mdm-stöd för dokument
Smart routerkonfiguration

Inga stora nyheter
Uppgraderingen kan strula
Få möjligheter till avancerade inställningar

Betyg: 8 av 10
Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Mjukvaror (Mac) just nu

Fakta

OS X Server är framför allt anpassat för mindre installationer. Sitter du med ett stort blandnätverk är det oftast bättre att kika på andra verktyg. Ett av de mest namnkunniga är Jamf Softwares Casper Suite. Sviten fungerar bättre om du har många datorer att ta hand om och har en uppsatt lösning för Windowsdatorer. Å andra sidan är det inte lika snyggt och det kräver mer av dig som administratör.