Bland Mac-användande fotoentusiaster har Apples Aperture och Adobes Photoshop Lightroom länge varit de mest populära programmen för att hantera bilder i råformat och hålla koll på fotobiblioteket.

Nu när Apple har meddelat att Aperture kommer att läggas ner och ersättas av det nya programmet Photos är det nog många som undrar om ersättaren verkligen kommer att klara stora råformatbibliotek. Samtidigt har Adobe gått över till prenumerationsmodell och många tvekar inför att betala en hundring i månaden för Photoshop och Lightroom.

Fokus på grundfunktionen

Som på beställning har Corel släppt ett nytt alternativ till denna kundkrets. Aftershot Pro 2 är ett katalog- och råformathanteringsprogram som i vanlig Corel-stil går sin egen väg utan att snegla för mycket på konkurrenterna.

Corel har valt att hålla antalet funktioner och verktyg i Aftershot Pro 2 begränsat till kataloghantering och bearbetning av exponering, färg, ton, kontrast, skärpa och andra grundläggande värden. Detta gör programmet mindre plottrigt än flera konkurrenter och gör att det går snabbare att lära sig. Det är välkommet eftersom kortkommandona ofta skiljer sig från de i Aperture och Lightroom och verktygen inte ser ut ”som vanligt”.

Ovant men snabbt

Det finns en handfull verktyg utöver exponering: ta bort röda ögon, räta upp samt två lagerfunktioner. Justeringslager innebär att du kan rita upp ett område som en viss justering ska gälla medan klonlager motsvarar Photoshops klonstämpel. Båda är dock svåra att jobba med och känns inte alls lika intuitiva som i Photoshop eller Pixelmator.

En sak som Corel verkligen tycks ha lyckats med är hastigheten. Att importera en mapp med drygt 700 12-megapixelbilder tar knappt 20 sekunder på vår testdator och att skrolla bland bilderna och göra inställningar sker hela tiden i realtid utan några hack. Att kopiera inställningarna från en redigerad bild till ett hundratal andra går också på några sekunder.

Sammanfattat

Aftershot Pro 2 saknar avancerad redigering och har inga funktioner för att dela bilder online. Men om du vill ha ett katalogprogram för råformat som är snabbt och inte bågnar under en massa extrafunktioner bör du ta en titt på det här.

Produkt: Corel Aftershot Pro 2
Funktion: Fotokatalog och råformathantering
Pris: 479 kronor
Version: 2
Länk:

  • Vrålsnabbt
  • Gör vad det gör bra
  • Kraftfull brusreducering

  • Ovant gränssnitt
  • Hanterar inte dng-filer
  • Ingen inbyggd delning
Betyg: 4 av 5

Fakta

Om du vill undvika Adobes abonnemangstjänst Creative Cloud finns det egentligen bara ett riktigt bra alternativ till Mac-versionen av Photoshop: Pixelmator. Programmet är ett av de mest ”Maciga” som finns, men eftersom det inte hanterar råformat eller gör någon form av katalogisering kan du behöva komplettera. Du som parar ihop Pixelmator med Corel Aftershot får en kraftfull duo som räcker långt och kostar en bråkdel av Adobe-alternativet.