Jul betyder för många mer tid med familjen och släkten, och kanske helst mindre tid med teknikprylarna som tv:n, datorn och mobilen. En aktivitet många ägnar sig åt istället är att spela brädspel. Alla kan vara med, och vem blir inte nostalgisk av att plocka fram det gamla monopolet eller TP:t?

Det går att blanda det gamla och det nya också. Apples Ipad är nämligen en ganska perfekt ersättare för brädet och de olika kort, brickor, tärningar och så vidare som behövs för att spela. App Store är fullt av brädspelsvarianter och ni slipper hålla dig till samma gamla spel ni alltid har spelat. För faktum är ändå: Monopol är faktiskt inte så bra.

Ipad-spel är dessutom avsevärt billigare än spel som kommer i kartonger. De kostar oftast mer än ”vanliga” IOS-spel, men sällan över en hundralapp och du kan skaffa en rejäl samling som håller hela familjen intresserad under hela mellandagarna för några hundra. Dessutom kan du köpa ett nytt spel på kvällen på juldagen om ni är uttråkade, något som knappast är möjligt för traditionella spel (eller ens en kortlek).

Här är 20 av våra favoritbrädspel för Ipad. De flesta finns bara på engelska (och ofta tyska), vilket kan vara ett litet hinder för barnen, men det är få som bygger så mycket på text att det gör så mycket.

Carcassonne

Bästa spelet som kombinerar enkelt koncept med djup strategi: Carcassonne

Ett älskvärt placera-brickor-spel med en av de enklaste grundidéerna och snygg design – i Carcassonne bygger du upp ett medeltida landskap. Spelarna turas om att placera ut brickor med vägar, städer och kloster på. Brickorna måste passa ihop (en väg måste ansluta till en väg och så vidare), och du placerar ut dina små gubbar för att samla ihop poäng. Eftersom det är omöjligt att veta tidigt i spelet hur spelplanen kommer utvecklas finns det utrymme för förvånansvärt djupt strategiskt tänkande och det händer att en spelare som ser ut att ligga ohjälpligt sist knappar igen och tar sig upp i tippen precis i slutet.

75 kronor •

Galaxy Trucker

Bästa spelet som är helt nytt och annorlunda – Galaxy Trucker

Det är en stor kontrast mellan singelplayer-spelet Galaxy Trucker och den här flerspelarversionen. Originalet har skyhögt tempo och mycket stress, medan flerspelarversionen tar det kolugnt.

Spelet går ut på att bygga ett rymdskepp från olika komponenter. Dessa måste sättas ihop på rätt rätt med olika slags fästanordningar som bara passar ihop på varsitt sätt, och dina motståndare försöker hindra dig från att få tag i rätt komponenter. I solospelet går allt så fort att det oftast slutar med ett monster till rymdskepp, medan du här får mer imponerande skapelser, om än alltid med olika kompromisser.

När alla har byggt klart sina skepp seglar ni iväg ut i rymden och skeppen testas i olika scenarier. Ni stöter på smugglare – har du lagom många laserkanoner? Ni spurtar mot mål – har du glömt raketerna?

Ett underhållande och klurigt spel som fungerar riktigt bra som långsamt brädspel, och är riktigt unikt.

55 kronor •

Puerto Rico

Bästa spelet med en lärorik sida – Puerto Rico

Det här är ett vackert designat och märkligt associationsrikt spel.

Upp till fem mänskliga eller datorspelare tar på sig rollen av en historiskt viktig person i Puerto Rico (sluta gäspa!) och tävlar om att skapa välmående kolonier på ön. Du sår olika grödor som sockerrör och kaffe, och bygger lager, kajer och fabriker för att producera varor som skickas hem till Spanien. Det finna inget våld, utan spelarna sitter sida vid sida och sköter om sin egen bit land. Men det gör inte spelet mindre intressant.

Med sitt icke-våldstema, utbildande ton och politiskt korrekta lista över viktiga personer är Puerto Rico ett extremt medelklassmässigt spel. Ingen kan förnärmas av det här, och det hade säkert kunnat tipsas om i KP eller användas under undervisning i vilken skola som helst. Men låt inte det störa, fuor Puerto Rico är ett genialt brädspel.

39 kronor •

Agricola

Bästa spelet för djup strategi och minimala konflikter – Agricola

Agricola är ett underbart spel. Det handlar helt och hållet om att driva bondgård: ploga, så, bygga staket och föda upp boskap (och att föda upp människor också, om du köper den eufemistiskt namngivna ”Family growth”-rutan). Varje runda får du en handling per familjemedlem och dessa handlingar kan användas för att göra olika saker som att samla in resurser, bygga eller renovera något, eller att så grödor. Men varje ruta på spelplanen kan bara användas av en arbetare åt gången, så om en annan spelare hinner först till en ruta du hade behövt måste du komma på en alternativ plan.

Målet är att ha en så välutvecklad och balanserad bondgård som möjligt efter de fjorton rundorna, samtidigt som du undviker farorna kring skörden då du samlar in grödor, djuren får ungar och du måste få ihop lagom mycket mat för familjen (men om du missar målet får du ett ”tigger”-kort istället för att förlora några familjemedlemmar).

Konflikter hålls till ett minimum, och även om det kan låta lite tråkigt är Agricola riktigt roligt och spännande.

49 kronor •

Le Havre

Bästa spelet med avancerad resurshantering – Le Havre

Le Havre påminner om Puerto Rico i att det handlar om resurshantering, och att du inte har någon möjlighet att klå upp en irriterande motspelare (i alla fall inte i spelet). Du bygger olika fabriker och andra byggnader för att samla in resurser som du använder för att bygga fler och bättre byggnader. Du kan använda andras byggnader också mot en avgift, och vinnaren är den som är rikast när spelet tar slut.

Det här är betydligt mer avancerat än Puerto Rico och du har mycket att hålla koll på för att verkligen komma in i spelet. Brädspelsentusiaster älskar det dock, och om du inte blir avskräckt av komplexitet är det ett starkt rekommenderat spel. Guiden för nybörjare är också bra.

38 kronor •

Catan HD

Bästa spelet försiktigt hänsynslös krigshets – Catan HD

De som är intresserade av brädspel på Ipad kanske redan har Catan på sin padda. Det är en tvättäkta superklassiker. Det bästa brädspel som har gjorts, tycker många inklusive undertecknad. Med precision skapade designern Klaus Teuber ett enkelt med extremt taktiskt erövringsspel där ingen slås ut och där alla kan sträva mot något även om de är hopplöst efter.

Det kan bli ganska aggressivt och vet du med dig att stämningen kan bli hätsk kring kortspel och liknande kanske du bör ta ett mindre konfliktfyllt spel, men med några husregler som att inte släppa in rövaren förrän i runda tre eller att lova varandra att inte hoppa på någon som redan ligger långt efter kan det ge spänning utan att förstöra julstämningen.

Med ett riktigt lågt pris och en hyfsat välgjord Ipad-version är Catan HD ett givet köp, och expansionerna är inte heller så dyra och ger mycket mervärde, speciellt Seafarers. Datormotståndarna spelar väldigt aggressivt, men om ni får ihop fem mänskliga spelare är ju det inget hinder.

38 kronor •

Lords of Waterdeep

Bästa spelet för fantasy-fans – Lords of Waterdeep

En varning först: Lords of Waterdeep har egentligen inte mycket gemensamt med spelet vars värld det ”utspelar” sig i (Dungeons & Dragons) eller egentligen mycket med fantasy i allmänhet. Om du vill springa runt och klyva goblins med en stridsyxa är det bättre att skaffa ett mer tv-spelsmässigt spel (eller riktiga rollspelet D&D för den delen). Det här är ett stolt brädspel.

Lords of Waterdeep är ett välrenommerat placera-arbetare-spel. Som i Agricola och liknande spel har du ett antal arbetare (i det här fallet agenter) och du och dina motspelare placerar ut dessa på rutor på brädet som ni tror är de viktigaste. Skillnaden är att istället för att samla timmer och tegelstenar samlar du trollkarlar och krigare.

Du gör olika fantasyuppdrag nämligen, men inte själv. Du är chefen, så att säga. Det är upp till dig att hitta rätt äventyrare och resurser för att utföra varje uppdrag. Uppdraget på bilden kräver till exempel två clerics (vita kuber), en wizard (lila) och fyra guldmynt. Får du ihop dessa resurser kan du hämta ut belöningen (i exemplet sex poäng och lika många krigare, som är orange kuber).

Det krävs alltså ett visst mått av fantasi för att se hur det hela utspelar sig i metropolen Waterdeep på nordvästra kusten av kontinenten Faerûn som myllrar av klassiska fantasyvarelser. Men det är ett lika bra spel även om du ignorerar temat.

49 kronor •

Pandemic

Bästa spelet där ni alla är på samma sida – Pandemic

Pandemic är ett fantastiskt och välförtjänt populärt brädspel där samtliga spelare hjälper varandra och uppdraget är att stoppa fyra farsoter som sprider sig över jorden. IOS-versionen har fångat originalets nerv perfekt.

I början av spelet antar du en av sju roller (läkare, forskare, et cetera). Varje roll har sina egna förmågor som du använder för att hindra spridningen av de olika sjukdomarna. Det är oerhört hög spänning, men samtidigt går allt ganska fort vilket är skönt.

Om en av er misslyckas går hela spelet förlorat, så du kommer aldrig behöva stå ut med en medspelare som flinar åt din förlust.

49 kronor •

Ticket to Ride

Bästa spelet om det är många barn med – Ticket to Ride

Riktiga fans kanske inte håller med, men vi tycker att strategin i Ticket to Ride inte är den djupaste. Men det är ett kul och lättsamt spel som även ganska små barn och rejält bakfulla vuxna kan ha glädje av. I princip går det ut på att dra kort med vilka du sedan kan bygga ut ditt järnvägsnät med. Målet är att koppla samman lagom många knytpunkter på kartan för att klara ett uppdrag du fått.

22 kronor • 

Bästa spelet som egentligen är ett kortspel – Magic: The Gathering, Ascension: Chronicle of the Godslayer, och Hearthstone

Det är gott om kortspel på App Store, men tre stycken sticker ut som extra bra.

Magic

Magic: The Gathering är ett klassiskt samlarkortsspel som har varit populärt i tjugo år och där en del spelare kan lägga många tusen kronor på att bygga en lek. Att det blivit så stort är inte så konstigt: Den enorma samlingen kort har byggts upp och testats för att skapa ett balanserat och spännande spel.

Du börjar med att bygga en kortlek med en blandning av landkort (som ger ”mana”) och olika varelser och besvärjelser (som kostar mana). Möjligheterna att grotta ner sig i strategier är enorma.

Gratis (med köp-i-appen) •

Ascension

Ascension är en nyare konkurrent till Magic som är riktigt vasst. Vi har spelat det med god behållning sedan det släpptes.

Det är precis som Magic ett lekbyggarspel, men skillnaden är att du bygger upp din kortlek under varje pågående parti. Du börjar med 10 kort (åtta gesäller och två miliser) och köper sedan kort från en central samling, som du använder för att köpa andra kort, döda monster eller skaffa poäng på andra sätt.

Det är snyggt, enkelt att komma in i och förhållandevis djupt. Perfekt om släkten är av det nördigare slaget.

Gratis (med köp-i-appen) •

Hearthstone

Hearthstone, till sist, är ett lekbyggarspel byggt utifrån världen i Blizzards World of Warcraft.

Som med alla samlarkortsspel handlar Hearthstone till viss del om att skaffa sig fördelar genom att betala pengar för nya kort, men möjligheterna att skaffa kort genom att utföra uppdrag (som att tillkalla ett visst antal monster eller läka ett visst antal skadepoäng) gör att du inte behöver spendera lika mycket för att verkligen ha kul med spelet.

Gratis (med köp-i-appen) •

Small World 2

Bästa spelet om du är redo för riktig komplexitet med ett uns av humor – Small World 2

Small World utspelar sig i en Tolkien-aktig fantasyvärld med glimten i ögat. Ditt mål är att samla ihop mest poäng genom att erövra och hålla rutor på kartan, but den finns en massa specialregler som påverkar hur det går, bland annat baserat på de varelser du väljer och de specialförmågor som slumpmässigt har valts ut för dessa enbart för ett visst parti.

Kombinationerna av varelser och specialförmågor är så många att inget parti blir det andra likt, och den snabba speltakten (och inte minst det konstanta böljandet fram och tillbaka i de flesta konflikter) gör att du aldrig får den där sjunkande känslan som du kan få med två timmar kvar på ett parti Risk när du ännu inte har förlorat, men mer eller mindre vet att det kommer sluta med förlust.

22 kronor (vanligtvis 75 kronor) •

New World Colony

Bästa spelet om du älskar att nöta ner motståndaren – New World Colony

Motsatsen till Pandemic. New World Colony är spelet för familjen som inte har något emot att ligga i luven på varandra.

Du styr en koloni som tar upp ett litet antal hexagonala rutor, med målet att utöka beståndet till att täcka hela brädet. Inget hymlande alltså. Till skillnad från Catan, där en byggd bosättning i princip inte kan förloras är det inga problem att ta över andra spelares rutor i det här spelet.

Spelet är riktigt kul i mitten, men mot slutet blir det oftast mer eller mindre så att en spelare städar undan de övriga. Det kan vara kul om du har en datormotståndare, som brukar fortsätta kämpa även när det ser svart ut, men mänskliga motspelare lär ha gett upp, flippat ur eller kastat ut paddan genom fönstret innan du når så långt.

22 kronor •

Talisman

Bästa spelet om du vill ha ett klassiskt rulla-och-flytta-spel – Talisman

Ett rulla-och-flytta-spel är precis vad det later som: Du rullar tärningar och flyttar så många steg som de visar. De är inte direkt populära nu för tiden och tenderar att vara rätt begränsade.

Talisman däremot. Det är nog det bästa spelet i den här genren vi har spelat. Du och dina rivaler flyttar runt i de tre ringarna som utgör spelbrädet och gör långsamt era karaktärer – en trollkarl, krigare, troll eller vad du nu spelar – starkare och mer välutrustad. Som vanligt i den här typen av spel är mycket slumpmässigt – du kan alltid råka rulla så kasst att din stolta krigare åker på en nöt av en liten råtta, och att spelare kan ge sig på varandra för att stjäla utrustning och annat gör det riktigt kul.

22 kronor •

Bästa spelet om du vill ha en digital version av en klassiker – Monopol, Risk eller Game of Life

Norrmalmstorg är rivet itu, de flesta chanskorten saknas och någon har stulit strykjärnet. Eller så saknas nästan alla vokalen. Så går det ofta för gamla kära brädspel när alla år av spelande tar ut sin rätt.

Om du ska hämta en gammal favorit och upptäcker att det inte längre går att spela som det är tänkt, men familjen vill ha sin brädspelsstund med just det spelet och butikerna är stängda – då kan du skaffa någon av Ipad-versionerna av dessa. För flera av dessa går det att hitta billigare kopior som inte använder de officiella namnet på olika element, men här är i alla fall originalen på App Store.

Monopol (38 kronor, )
Risk (49 kronor, )
Game of Life (38 kronor, )

Fingle

Bästa spelet om du känner dig lite galen – Fingle

Det är spelet är bara för två spelare, men det är jättekul och ni kan alltid turas om att spela mot varandra.

Fingle är i princip som Twister men för fingrarna. Små symboler dyker upp på skärmen och du och motspelaren turas om att placera era fingrar på rätt plats, och att hålla de där när symbolerna flyttas runt. Snart kommer era händer se ut som som en sladdhärva.

15 kronor •