Fråga: Har använt ett usb-minne ett tag och slängt innehållet flera gånger. Det är på 32 gigabyte men visar nu bara ett par gigabyte, trots jag slängt filer i papperskorgen. Hur gör jag för att formatera?  John Arthur Ekebert

Svar: Först och främst ska du kolla om det inte är så enkelt att du glömt tömma papperskorgen. Det gör du i Findermenyn. Se till att usb-pinnen är istoppad och syns när du kör kommandot.

Kan jag formatera usb-minnet i Mac?

Formaterar du dina usb­enheter med ett Macformat kan du inte enkelt använda samma pinne i en Windowsmaskin.

Det är nämligen så att när du kastar filer på en extern enhet skapas en osynlig mapp på stickan. Allt du slänger i soptunnan hamnar där och inte på din dator. Så länge grejer ligger kvar tar de upp utrymme, även om du markerat dem som skräp.

Om du ändå vill formatera enheten startar du Skivverktyg. Markera enheten till vänster och välj fliken radera. Sätt korrekt format, Mac Os Extended normalt, och välj ett namn. Klicka sedan på knappen Radera.

Bekräfta sedan att du vill snabbtömma enheten. Efter några sekunder är den helt tom och redo för användning. Glöm inte att problemet med papperskorgen kommer tillbaka, så se till att hålla ordentligt rent framöver.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!