Monitorcontrol eller Lunar

Båda dessa program gör att du kan styra ljusstyrkan på externa skärmar kopplade till Macen.

Monitorcontrol

Monitorcontrol är bäst om du har en Mac utan inbyggd skärm, till exempel Mac Mini, eller om du använder en Macbook stängd med bara den externa skärmen. Lunar är bättre om du använder Macens inbyggda skärm tillsammans med en extern skärm.

Pris: Gratis (öppen källkod)

Smcfancontrol

Smcfancontrol

Ibland kan det verka som om Macen kör varm hela tiden och att fläkten inte vill gå i gång och svalka av den så snabbt som du skulle önska. Apple kanske tycker att 75 ºC är okej temperatur på processorn i din Mac, men om du vill ha längre livslängd på komponenterna kan det vara bra att hålla nere temperaturen en aning.

Med Smcfancontrol kan du själv ställa in lägsta hastighet på de olika fläktarna i datorn, och därmed hålla Macen lite svalare. Kan även användas för att blåsa damm ur datorn genom att köra en stund på högsta varv.

Pris: Gratis
Spotifree

Spotifree

Spotifree är ett litet program med vilket du slipper höra på reklamen på Spotify. Det ligger i menyraden och gör sin magi i bakgrunden. Det blockerar inte reklamen utan sänker datorns volym till noll medan reklamen pågår – alltså blir det då och då tyst en stund mellan låtarna. Det gör att Spotify, och därmed artisterna, inte går miste om intäkter eftersom reklamen fortfarande spelar, men du slipper höra den. Win-win, helt enkelt.

Pris: Gratis
Thyme

Thyme

Thyme är kanske det allra enklaste stoppuret vi hittat för Mac OS. Det ligger i menyraden och kan styras antingen med musen eller med två kortkommandon. Starta så börjar programmet räkna upp. Du kan sedan ta en paus och fortsätta igen senare, eller avsluta. Varje avslutad mätning sparas i en lista som du sedan kan rensa. Behöver du inget mer än så är Thyme svårslaget, och dessutom gratis.

Pris: Gratis

Mountain

Mountain

Använder du många externa lagringsmedier och behöver ofta lägga till eller ta bort några av dessa från skrivbordet? Du kan så klart använda Finder (eller terminalens diskutil-kommando…) men det är enklare att bara skaffa Mountain. Gör det lätt att montera (lägga på skrivbordet) och mata ut (ta bort från skrivbordet). Har även en funktion för att snabbt mata ut alla externa medier och sova – smart om du inte vill riskera en felaktig utmatning medan datorn är i vila.

Pris: 59 kronor

Time Sink

Time Sink
Det här är en annan timer med ett helt annat upplägg än Thyme och Tictoc. Med Time Sink behöver du inte lyfta ett finger för att hålla koll på vad du lägger din tid på. Programmet mäter tiden som olika program ligger i förgrunden. Det kan ge dig en förvånansvärt bra uppfattning av vad du slösar tid på och hur mycket tid du faktiskt lägger på jobb. Om du kombinerar detta med Fluid kan du se exakt hur mycket tid du slösar på till exempel Facebook. Du kan även skapa grupper av program för olika sysslor.

Pris: 59 kronor

Itsycal

Itsycal

Vill du ha snabb tillgång till en kalender i menyraden, men tycker att program som Fantastical är för påkostade? Då kan du testa lilla Itsycal. Det är gratis och använder Macens inbyggda kalender som den visar i en mycket enkel liten meny. Allt du ser är månadsvyn, prickar på de dagar du har något inbokat, och en kort lista över dagens inbokade grejer.

Pris: Gratis (öppen källkod)

Forecast Bar

Forecast Bar

Väder är viktigt, och det finns gott om olika program som hjälper dig hålla koll på det. Ett av de kraftfullaste på Macen är Forecast Bar, som kan ge uppdaterade väderprognoser ner till var tionde minut med en prenumeration, eller mer sällan om du inte vill betala. Programmet synkar med IOS-versionen (inklusive eventuella prenumerationer, vilket är en klar bonus).

Om du redan har Istat Menus kan vi dock rekommendera att du använder det programmets inbyggda väderfunktion istället.

Pris: Gratis med prenumerationer

Unclutter

Unclutter

Unclutter är ett lite speciellt menyradsprogram. Det har visserligen en liten meny under sin ikon i menyraden, men själva programmet dyker upp som en rullgardin från ovandelen av skärmen. Det har tre funktioner: till vänster enkla anteckningar som du kan spara var du vill (till exempel i din Dropbox), i mitten en avlastningsyta för att enkelt flytta filer mellan olika platser och till höger en urklippshistorik. Vi har ställt in Mac OS på att spara skärmavbildningar direkt till Unclutters avlastningsyta – det sparar plats på skrivbordet och gör dem lättåtkomliga.

Pris: 239 kronor

Webcam Settings

Webcam Settings

Webcam Settings är närmast ett måste om du har en webbkamera från andra tillverkare än Apple, men kan vara nog så användbart även med den inbyggda kameran i Macbooken. Programmet kommer åt alla inställningar i kamerorna, inklusive zoom, fokus och andra avancerade funktioner som till exempel Facetime och Skype saknar reglage för. Du kan också ställa in exponering manuellt (och låsa den så att förändringar i ljuset i rummet inte ändrar exponeringen under ett samtal) samt lägga på specialeffekter som svartvitt.

Pris: 99 kronor

Glöm inte Apples dolda godbitar
Du har naturligtvis sett volymkontrollen, wifi-inställningarna och klockan, liksom Spotlight och Time Machine. Men Apple har bakat in betydligt fler menyradsprogram som inte automatiskt dyker upp utan måste aktiveras. Här är de viktigaste:

  • Bluetooth (aktiveras i Systeminställningar -> Bluetooth)
  • Vpn (aktiveras i Systeminställningar -> Nätverk när du har markerat en vpn-tjänst i listan)
  • Snabbt användarbyte (aktiveras i Systeminställningar -> Användare och grupper)
  • Tangentbord/inmatningsmenyn (aktiveras i Systeminställningar -> Tangentbord -> Inmatningskällor)
  • Nyckelringsstatus (aktiveras i Nyckelhanterare -> Inställningar)
  • Skärmdubbleringsalternativ (aktiveras i Systeminställningar -> Bildskärmar)
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning