En ordentlig uppryckning - Ufinder

UfinderNär vi först testade Ufinder till tidningsutgåvan av MacWorld blev vi gruvligt besvikna. Den här vita lilla pucken höll nämligen inte alls vad den lovade. Mest graverande var att gps-anslutningen inte fungerade. Det gick helt enkelt inte att spåra Ufinder på en karta, eller att aktivera en så kallad tyst zon där brickan avstår från att larma.

Ufinder var kort sagt oanvändbar. Sedan dess har dock appen uppdaterats, och nu är upplevelsen en helt annan.

Ufinders diameter på 3 cm och tjocklek på 0,6 cm gör den till testets minsting. Dessutom finns här ”Crowd Finding”, ett nätverk där en Ufinder utom bluetooth-räckvidd kan låna signal från andra användare.

I appen finns även en föredömlig detaljkontroll över alarmen. Det är tyvärr det enda goda vi har att säga om appens utformning: den är i övrigt opedagogisk och plottrig, och språket är bitvis svårbegripligt.

När Ufinder nu har fått bukt med gps-problemen kan vi konstatera att brickan gör sitt jobb med bravur. Den piper när vi hamnar utanför räckvidd och visar sin senaste position på en karta. Med en knapptryckning på Ufinders sida kan vi till och med frammana ett larm i vår Iphone (förutsatt att Iphone-ljudet är aktiverat).

Sammanfattat
Efter app-uppdateringen seglar Ufinder upp från jumboplats till topplacering. Ufinder är minst, kan spåra telefonen med en knapptryckning, och har ett utbytbart batteri som räcker i ett år. Med sådana fördelar kan vi förlåta den röriga app-designen.


Produkt: Ufinder
Funktion: Sakletare med bluetooth
Pris: Ca 300 kr
Version: 2.2.0
Länk: 
Tillverkare: ChahooBäst i test

Liten och smidig
Utbytbart batteri
Kan få telefonen att ljuda

Rörig app

8

Lever under dödsdom - Tiles

Tile tar formen av en rundad vit kvadrat med måtten 37 x 5 mm, vilket gör den störst i den här samlingen. Ett litet hål i den ena änden gör att brickan kan fästas i en nyckelring, och med en självhäftande lapp kan den också klistras fast på till exempel en dator.

Bluetooth-räckvidden är angiven till upp till 30 meter, men inomhus rör det sig snarare om upp till tio meter. Appen minns dock var den tappade kontakten med en Tile, så om den ligger kvar på samma ställe kan den återfinnas.

För att vidga räckvidden skapar alla Tiles ett gemensamt (och anonymt) nätverk. Om en annan användare passerar en Tile som har anmälts som försvunnen får du en notis om var den befinner sig. Tanken är god men förutsätter att Tiles blir vanliga där du bor. I väntan på denna osannolika utveckling är du utlämnad till bluetooth.

När vi börjar testa Tile förlorar den ibland bluetooth-anslutningen till telefonen. När vi några veckor senare återvänder till den lilla brickan med en uppdaterad telefon får vi en mycket mer tillförlitlig anslutning.

Det är goda nyheter, men Tiles största problem är dessvärre inbyggt i hårdvaran: det integrerade batteriet kan varken laddas upp eller bytas ut – och tar slut efter ett år. Varje bricka lever med andra ord under en dödsdom. Tillverkaren driver visserligen ett utbytesprogram, men hur mycket det kommer att kosta är oklart.

Sammanfattat
Våra Tiles fungerar bra när vi letar prylar mellan soffkuddarna. Det utlovade nätverket av Tiles känns dock mest som en optimistisk framtidsplan och batteriets begränsningar är svårsmälta.

Produkt: Tile
Funktion: Sakletare med bluetooth
Pris: Ca 150 kr exkl. frakt (rabatteras vid köp av fler)
Version: 1.0.8
Länk: 
Tillverkare: Tile Inc.

Gör sitt jobb
Minns var anslutningen förlorades
Potentiellt användbar nätverksfunktion

Batteriet kan varken bytas eller laddas
Nätverksfunktion kräver många användare
Stor och klumpig form

6

Gammal är äldst - Proximo tag

Tillverkaren Kensington har två sakletare i sitt utbud. Den mindre enheten Tag, som vi testar, kan bara spåra brickan från telefonen. Den större varianten Fob kan även vända på rollerna och spåra telefonen från brickan.

Kensington Tag är ungefär lika stor som Tile. Brickan mäter knappt 4 cm i diameter och är omkring 0,7 cm tjock. Det är i största laget, men den runda formen gör den ändå hyggligt smidig på nyckelknippan. Dessutom ryms här ett utbytbart batteri.

Kensington-brickorna är gamla i gemet, och det syns i appens något bedagade design. Den borde snyggas till, men är i övrigt användarvänlig. Alarm aktiveras med ett enkelt klick i appen, och när anslutningen förloras piper telefonen till. Det är praktiskt om du har för vana att glömma dina prylar när du är ute på språng.
Det konstanta pipandet är mindre praktiskt därhemma, men det löser du enkelt genom att aktivera funktionen Quiet Zone. Där kan du pricka in till exempel bostad och kontor på en karta så att Proximo håller tyst när du befinner dig inom området.

När anslutningen till en bricka förloras markeras dess senaste position på en karta, och appen är också bra på att återfinna prylar inom bluetooth-räckvidden. Ett klick på Find startar ett ljudligt larm i brickan, och en behändig närhetsindikator visar hur nära du befinner dig.

Sammanfattat
Proximo Tag är inte helt perfekt. Brickan är aningen för stor för vår smak och appens design är bedagad. I övrigt sköter den sig riktigt bra. Bluetooth-anslutningen funkar fint, de viktigaste funktionerna är på plats och batteriet är utbytbart.

Produkt: Proximo Tag
Funktion: Sakletare med bluetooth
Pris: Ca 250 kr
Version: 2.0.2
Länk: 
Tillverkare: Kensington

Funkar bra
Smidig närhetsindikator
Utbytbart batteri

I största laget
Bedagad app-design
Ingen community-funktion

7

Bonustest: 80-talets svar på bluetooth-brickan

För oss som växte upp på 80-talet framstod den klassiska nyckelvisslan som ett högteknologiskt underverk. Plötsligt kunde vi vissla en trudelutt och låta det pipande svaret leda oss till nyckelknippan. Magiskt. Denna sakletarnas anmoder finns faktiskt fortfarande att köpa. Vi googlade fram en sprillans nyckelvissla för 40 kr och satte den på prov. Och visst funkar den, men kanske lite för bra. Vår nyckelvissla piper högljutt när vi visslar, men den reagerar även på barnskrik, kardborreband och tv-ljud. Inte superpraktisk, med andra ord.