Film og TV-akademiet, som är en del av Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS) kan glädjas åt att ha blivit Norges första Apple Authorized Training Center (AATC) för Final Cut Pro. En investering i 20 nya Macar, ihopkopplade i Apples nya Xsan lagringsnätverk, innebär att akademin kan undervisa sina studenter på en helt ny nivå än innan.

— En liten revolution för oss och våra studenter, säger rektor Geir Bølstad.
— Vi har länge vetat at vi har en hög nivå på vår utlärning, men med denna investering når vi ännu högre än alla andra. Vi ska vara först med det senaste och tack vare Apple kan vi vara mycket nöjda.

Även på Apple är det glada miner:

— Apple är glada för att NISS har valt vår teknik och lösningar. Den prefessionella video- och filmmarknaden i Norge behöver en institution som NISS för att utbilda nya kompetenta medarbetare och vidareutbilda de nuvarande, säger Arne Odden, chef för Apple i Norge.
— Vi tror att valet av Apple som plattform kommer att visa sig vara ett klokt och framtidssäkert val, menar Odden.

Och idag brakar det hela loss. Apple Norge ska överlämna det efterlängtade diplomet som ett bevis på att skolan erhållit sin Applecertifiering.

Kraven för att certifieras uppges vara hårda.
— När Apple rekryterar partners till AATC-programmet ser vi på ryktet inom fackområdet och ser hur till att kandidaten ligger i framknaten vad gäller digital teknik, utlärning och kundservice. Och för första gången i Norge kan vi nu godkänna en samarbetspartner som har klarat sig genom hela kvalificeringsprocessen, förklarar Odden.

På Film- og TV-akademiet är man mycket glada över certifieringen:

— Det här är en ny pedagogisk era för oss, berättar Fredrik Hestvold på akademin. Vi har ökat antalet redigeringsstationer från 7 till 17, dessutom står det nu lärardatorer i tre klassrum. Samtliga 20 stationer är ihopkopplade i ett fibernätverk som gör det möjligt att logga in sig på sitt studentprojekt från vilken dator som helst. Om vi tar hela nätverket i bruk kan vi ge 80 studenter 6 timmars redigeringstid var per dygn! Dessutom har vi 10 terabyte lagringsutrymme för att verkligen ge det studenterna redigeringsfrihet.