Om du fotar och tar mycket video med din iPhone eller iPad är risken hög att du förr snarare än senare får slut på lagringsutrymme och måste börja rensa. Vill du dessutom ha en massa appar och framför allt spel är utrymmet ännu mer begränsat. Och har du köpt en instegsmodell med bara 8 eller 16 gigabyte lagring totalt har du förmodligen ett hästjobb med att se till att det finns lite utrymme för spontana bilder och videosnuttar.

Det här problemet blir bara större om du är ute och reser. Inte bara för att du fotar mer utan också för att du kanske inte kan komma åt att avlasta bilderna och klippen på datorn mellan varven.

IxpandSandisk Ixpand är ganska liten och behändig, men locket lär vara lätt att tappa bort.

Här kommer Sandisks nya smarta usb-minne Ixpand in i bilden. Det är ett till synes rätt vanligt usb-minne som dessutom har en lightningkontakt och en speciell iOS-app som gör att det fungerar som utökad lagring för din iPhone eller iPad. Det kommer med 16, 32 eller 64 gigabyte utrymme och priserna börjar på motsvarande cirka 450 kronor.

Ixpand är långt ifrån det minsta usb-minnet, men har också två olika kontakter. Det sitter också ett batteri i stickan som då och då kan behöva laddas om du använder det huvudsakligen med din iOS-pryl. Laddas gör det via usb-kontakten i datorn.

Så funkar det
När du kopplar in Ixpand första gången får du upp en fråga om du vill tillåta den att komma åt filerna på din enhet. Klicka på acceptera så körs Ixpand Sync-appen igång automatiskt (om du inte har den får du istället upp en fråga om du vill installera den).

Ixpand Sync visar allt innehåll på stickan och har en stor röd plusknapp för att föra över bilder och annan data från enhetens inbyggda lagring. Du kan själv skapa en mapphierarki om du vill ha ordning och reda, och vill du bara se till att alla foton finns på Ixpand kan du aktivera en synkfunktion som laddar över alla bilder från din kamerarulle varje gång du kopplar in stickan.

Ixpand Sync
Ixpand Sync är den tillhörande appen, där du enkelt kan hålla koll på innehållet, föra över filer, och även skicka vidare eller öppna en fil i en annan app.

Förutom att avlasta iPhones inbyggda lagring för foton och video kan du även använda Ixpand och dess tillhörande app för att göra iPhone till en bättre filmspelare. Du kan nämligen fylla den med filmer från datorn som kan vara i många olika filformat, inklusive .wmv och .mkv, och spela upp dessa utan att behöva konvertera till format som iOS självt hanterar.

Slutsats
Sandisk har skapat en lösning för att bygga ut lagringsutrymmet på iOS-prylar som är så enkelt att använda att det nästan känns som att ha en iPhone med inbyggd sd-kortläsare. Appen kan tjäna på några små förbättringar men överlag är det en helgjuten produkt.

Fakta: Sandisk Ixpand
Bra köpFunktion: Extern lagring för iPhone och iPad
Mer info:
Pris: Från cirka 450 kronor

  • Lätt och bärbar
  • Känns solid

  • Appen kan bli mer intuitiv

Susie Ochs, macworld.com. Översättning: Anders Lundberg.

Betyg: 5 av 5