En av de nya funktionerna i OS X Yosemite kallas Mail Drop och är Apples egna variant på tjänster som Dropsend och liknande, där du använder ditt Icloud-konto för att enklare skicka riktigt stora bilagor med mejl.

Med riktigt stora menas upp till fem gigabyte, så allt utom rippade bluray-skivor och liknande lär kunna skickas.

Vad en del har undrat över är om Mail Drop, som denna funktion kallas, kräver att mottagaren också har ett Icloud-konto, men så är det som tur är inte. Mail Drop skickar så klart inte bilagor på samma sätt som vanliga mejl utan använder molnet för mellanlagring, men utan att du som användare behöver bekymra dig om det.

Om din mottagare också kör OS X Yosemite och Mail kommer filer du skickar med Mail Drop att visas precis som vanliga bilagor, och det är där magin sitter. Apple gömmer alltså undan alla tekniska detaljer och får det att mer eller mindre se ut att fungera som det alltid har gjort, trots att det hela egentligen fungerar helt annorlunda.

Mail Drop
Med Mail Drop skickar du enkelt filer på upp till 5 gigabyte. Mottagare med Yosemite och Mail ser inte ens att du skickade via molnet.

När Mail märker att du försöker skicka en bilaga som är större än den tror att du kan skicka (eller mottagaren ta emot) får du upp en dialogruta som frågar om du vill avbryta, försöka skicka med e-post i alla fall, eller skicka med Mail Drop.

Om både du och mottagaren har Gmail kan du köra e-post om bilagan är under 30 megabyte, trots att Mail kanske tror att den är för stor, men är filen större än så lär det inte fungera och då väljer du Mail Drop.

Mottagare som har andra system eller e-postklienter kommer inte se din ”bilaga” som sådan utan får istället en länk direkt i mejlet som leder till en sida där filen kan laddas ner inom 30 dagar. Det här fungerar precis som när du skickar filer via länk till Dropbox, Google Drive, Onedrive eller Box.

Precis som för vanliga bilagor kan du inte skicka mappar utan måste zippa dessa först (höger/ctrl-klicka och välj Komprimera). Mail Drop har även en rad andra begränsningar:

  • Du måste så klart vara inloggad på ett Icloud-konto.
  • Filerna kan som mest vara på 5 gigabyte (inklusive själva mejlet så du får lämna lite marginal).
  • Du kan som mest skicka 200 mejl med Mail Drop-bilagor om dagen.
  • Du kan som mest skicka Mail Drop-bilagor till 1 000 mottagare om dagen.
  • Ett mejl kan som mest ha 100 mottagare.
  • Du kan som mest ha 1 terabyte skickade filer i molnet i taget. Filerna finns bara tillgängliga i 30 dagar och utrymmet frigörs när de tas bort.

För de allra flesta är dessa inte kännbara begränsningar och Mail Drop kan bli en mycket användbar funktion för de som använder Mail.

Christopher Breen, macworld.com. Översättning: Anders Lundberg.