Emoji

Emoji, eller smileys, har blivit en viktig del av hur många kommunicerar. Många vanliga symboler finns numera inbyggda i unicode-standarden och fungerar alltså i princip som bokstäver. Det gör det enkelt att skicka till exempel en pussmun till någon oavsett vilket system denna använder och utan att skicka en bild.

Hittills har dessa varit nästan helt begränsade till att se ut som vita européer och även efter att exempelvis samkönade par introducerades fortsatte det att se ut så.

Apple är ett av flera företag och organisationer som har velat ändra på det, och nu presenterar också Unicode Consortium en ny teknik som ska göra det möjligt att ge emoji olika hudfärg.

Istället för att lägga till olika likadana symboler där enda skillnaden är hudfärgen föreslår gruppen något som mest liknar diakriter: Ett tecken som modifierar ett annat, så att du kan välja hudfärg på emojin själv.

Unicode 7.0 släpptes tidigare i år med mer variation på emoji, men hittills har ingen tillverkare helt anammat den nya standarden.