Acast

En relativt ny utmanare är svenska Acast, som tar upp kampen med Apples Podcast-app genom att vara gratis och ha en mycket modernare, snyggare design.

Till skillnad från Apple som kan göra sin app gratis bara för att ge Iphone- och Ipad-kunder tillgång till en enkel podcastspelare och inte behöver tjäna pengar vill utvecklarna av Acast så klart tjäna sig en hacka och därför får du stå ut med reklam mellan de olika avsnitten. Detta sköts relativt snyggt och är inte allt för mycket i vägen men nog hade det varit fint att kunna betala för att bli av med reklamen.

Acasts gränssnitt är svart och sobert och påminner lite om Spotify med svart bakgrund och vit text. Många saker kan styras med gester, till exempel att växla mellan nyheter, populära och kategorier. En riktigt smart detalj är att ”scrubbern” – tidslinjen du kan dra i och hoppa runt på – har lagts på sidan så att den använder Iphones långsida. Precis som de andra apparna i testet använder Acast porträttläget, men med tidslinjen på långsidan blir det betydligt lättare att hitta den bit du är ute efter.

Grejen med Acast, enligt utvecklarna, är något de kallar Bling. Det innebär att en vanlig podcast förstärks med bilder, video, musik och länkar som ligger utspridda i tidslinjen för att passa ihop med innehållet.

Acast
Acasts enkla och snygga gränssnitt. Till höger den smarta lodräta tidslinjen.

I vårt testande lyckas vi inte hitta många podcaster som faktiskt har det här extra innehållet, och de som har det känns inte som särskilt förbättrade. Det är inte heller i vägen och stör, men det är helt enkelt en liten bonus som knappt märks.

Det gör dock inget, eftersom Acast fungerar väldigt bra för att bara prenumerera på olika podcaster och lyssna. Det enda riktiga kruxet är reklamen som du inte kan bli av med ens genom att kasta några tior efter utvecklarna.

Produkt: ACAST 
Funktion: PODCAST-APP
Pris: Gratis
Version: 1.0.10
Länk: http://a.m3.se/hw

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10