Efter avslöjandet att Apple är ett av många företag som samarbetar med amerikanska NSA inom ramen för Prism har det på sina håll funnits en skepsis mot att lagra dokument på Icloud.

Därför kan det komma som en obehaglig överraskning att det mesta du skriver på din Mac faktiskt sparas på Apples servrar automatiskt, åtminstone så länge du kör OS X Yosemite.

Säkerhetsforskaren Jeffrey Paul redogör på bloggen Datavibe för hur det hela fungerar.

Så fort du börjar skriva i ett dokument sparas informationen i mappen ~/Bibliotek/Saved Application State/. Fördelen med förfarandet är att du snabbt kan fortsätta där du var om programmet oväntat avslutas.

I OS X Yosemite skickas denna information vidare till Icloud för att du ska kunna fortsätta arbeta på dina dokument på valfri Mac, Iphone, Ipad eller Ipod Touch, en funktion som Apple döpt till Continuity.

Har du för vana att skriva upp exempelvis lösenord i ett textdokument skickas alltså informationen till Apple oavsett om du sparar dokumentet på Icloud eller på din lokala hårddisk. Dessutom skickas texten vidare även om du väljer att inte spara dokumentet överhuvudtaget.

Likadant sker med alla filer som använder sig av autospar-funktionen, även från tredjepartsprogram som iA Writer, Pixelmator och så vidare.

Den som är orolig kan lyckligtvis stänga av synkroniseringen genom att bege sig till Systeminställningar -> Icloud och därefter bocka av Dokument och data. Nackdelen är förstås att du inte längre kan dra full nytta av Continuity.


Du kan stänga av synkroniseringen i systeminställningarna. Klickar du på knappen Alternativ kan du se vilka program som lagrar data på Icloud.

För mer information får vi lov att hänvisa till de externa länkarna.