1

1. Klibbigt Spotlight
Det här kan vara en bugg eller en medveten funktion, men testa och se vad du tycker.

Medan Spotlightfönstret är framme kan du höger/ctrl-klicka på Spotlightikonen uppe i menyraden för att få fönstret att inte försvinna när du klickar i ett annat fönster utan hela tiden ligga kvar överst. På så sätt kan du till exempel kopiera innehåll från ett dokument och klistra in det utan att riskera att sökresultaten försvinner.

Ikonen blir blå medan du aktiverar det här ”låset”. För att återgå kan du klicka som vanligt en gång på ikonen och om det inte funkar cmd-klicka.

Lustigt nog blir Notiscenter-ikonen också blå när du höger/ctrl-klickar på den men det får inte Notiscenter att fastna.

2

2. Koppla från
Vill du koppla ner från ett trådlöst nätverk? Före Yosemite var det faktiskt ganska krångligt i OS X. Du var tvungen att antingen stänga av wifi helt och hållet eller gå in i Systeminställningar.

Med Yosemite behöver du bara hålla nere alt-tangenten och trycka på wifi-ikonen i menyraden. Då visas en massa avancerad information om uppkopplingen och basstationen du är uppkopplad mot, men också ett nytt val för att koppla från.

3

3. Spela in din iPhone
Har du någonsin behövt göra en guide till något på iOS och velat spela in vad som händer på skärmen? Eller kanske bara velat visa vad som händer på din iPhone på datorn?

Tidigare har detta varit ganska komplicerat och du behövde tredjepartsprogram som X-Mirage som delar bilden via Airplay. Nu räcker det med att koppla in din iPhone eller iPad via usb och starta Quicktime Player.

Välj Arkiv -> Ny filminspelning. Först visas bilden från Macens kamera, men klicka på den lilla pilen precis till höger om inspelningsknappen så kan du välja din iOS-enhet i stället. Dess skärm visas och du kan börja spela in.

Du måste såklart inte spela in utan kan helt enkelt visa vad du gör på iPhone på en större skärm.

Välj Arkiv -> Ny ljudinspelning i stället så kan du spela in med iPhone eller iPad som extern mikrofon.

4

4. Bättre koll på iCloud-utrymmet
I Yosemite kan du enklare hålla koll på vad som tar upp ditt begränsade utrymme på iCloud. Öppna Systeminställningar -> iCloud och titta längst ner. Håll musen över ett färgat område för att se vilken sorts filer som göms där.

5

5. Importera bokmärken
Funderat på att byta till Safari? Det är en av de snabbaste webbläsarna nu för tiden och du kan använda moderna funktioner som Handoff och iCloud-flikar. Förr i tiden var det riktigt krångligt att importera bokmärken till Safari – du var tvungen att först exportera från din gamla webbläsare.

I OS X Yosemite kan du däremot importera automatiskt från Google Chrome eller Mozilla Firefox. Välj Arkiv -> Importera från och antingen Chrome eller Firefox. Från Firefox kan du importera historik, bokmärken och lösenord, medan Chrome bara klarar de första två.

6

6. Märk i brunt och rosa
Det här är – erkänner vi – en väldigt liten nyhet egentligen, men den är nog så trevlig för dem som gillar att ha lite mer färg på saker. Öppna Systeminställningar -> Allmänt och titta under Markeringsfärg. Där finns numera två nya alternativ: rosa och brunt. Guld har även döpts om till gult och alla färgerna är aningen mer urvattnade.

7

7. Platt, platt, platt
Apples gränssnittsdesigners vill ha det platt, platt, platt nu för tiden. Om du inte gillar det, eller om det har gjort det svårare för dig att använda Macen då gränsen mellan olika sektioner inte är lika tydlig, kan du ordna det.

Öppna Systeminställningar -> Hjälpmedel. Välj Bildskärm och kryssa i Öka kontrast. Dra sedan i Bildskärmskontrast tills det ser rätt ut.

Effekten är uppenbar och påminner faktiskt om hur Mac OS såg ut i slutet av 80-talet. Du kan också experimentera med Minska transparens och det mörka temat under Allmänt i Systeminställningar.

8

8. Bättre märkning
Förhandsvisning har alltid varit ett riktigt användbart program och det har fått flera nya verktyg för märkning. Klicka på den lilla verktygslådan i verktygsraden ovanför ditt öppna dokument. Här är de nya verktygen:

Rita – med pennan kan du rita fritt och vips förvandlar programmet det du ritade till den närmaste formen den hittar. En grov cirkel blir en perfekt cirkel och så vidare. Precis efteråt dyker det upp ett litet fönster där du kan ångra auto-korrigeringen.

Nya former – du kan numera lägga till stjärnor och polygoner precis som du har kunnat lägga in rektanglar och cirklar. När du har tagit fram en form kan du som vanligt ändra storlek genom att dra i de blå handtagen, men notera de små gröna handtagen: dessa använder du för att till exempel ändra antalet sidor i en polygon eller hur många uddar en stjärna ska ha.

Skuggmask – längst nere till vänster bland formerna hittar du den nya skuggmasken. Lägg till den så kan du markera ett område som ska synas tydligare genom att göra resten av dokumentet mörkt.

Lupp – vill du förstora en del av bilden för att fokusera på något kan du använda luppverktyget, som du hittar längst ner till höger i formverktyget.

De här nya verktygen ingår även direkt i Mail i Yosemite där du kan märka upp en bilaga utan att påverka originalfilen. Men de finns faktiskt även i andra program som Textredigering och Kom-ihåg-lappar och dyker upp när du lägger till en bild.

9

9. Automatiska uppdateringar
I OS X Mavericks kunde du ladda ner uppdateringar i bakgrunden men du var fortfarande tvungen att auktorisera installationen av dem, med undantag för säkerhetsuppdateringar.

I OS X Yosemite kan du däremot ställa in automatiska uppdateringar inte bara av systemet och Apples program utan alla program du har fått från Mac App Store.

Öppna Systeminställningar -> App Store och klicka i alla val du vill göra.

Förresten, om du snabbt vill kolla hur många uppdateringar som väntar på att installeras kan du klicka på Apple-menyn längst upp till vänster i menyraden. Numera står en siffra bredvid "App Store..." som visar detta, utan att du faktiskt behöver öppna butiken.

10

10. Förhandsvisa 
Finder har alltid haft förhandsvisning som ett alternativ i kolumnvy, men med Yosemite kan du aktivera en förhandsspalt oavsett vilket visningsläge du använder – ikoner, lista, kolumner eller Cover Flow.

Aktivera via Innehåll -> Visa förhandsvisning eller genom att klicka skift-cmd-p.

11

11. Webbflöden 
För länge sedan fungerade Safari som rss-läsare och du kunde prenumerera på strömmar av uppdateringar. Denna funktion försvann med OS X Mountain Lion, men nu är den tillbaka i Yosemite och ligger inbyggd i funktionen Delade Länkar som samlar in länkar från ditt Twitter-flöde.

Klicka på rss/atom-länken på en sida så får du upp frågan om du vill lägga till flödet till din länksamling.

För att visa delade länkar klickar du på sidofältsikonen i verktygsraden, till höger om framåt/bakåt-pilarna, och sedan på @-fliken. Där dyker alla delade länkar upp, oavsett om de kommer från Twitter eller rss.

För att ta bort en prenumeration klickar du på knappen Prenumerationer längst ner i den fliken.

12

12. Skaffa Java 
Med tanke på hur ofta säkerhetsbrister i Java upptäcks var det nog ett klokt val av Apple att ta bort det från Yosemite helt och hållet, även om du hade det i Mavericks och uppdaterade.

En del program kräver dock Java för att fungera, till exempel Minecraft och gamla Photshop CS5, och dessa nöjer sig inte alltid med officiella Java från Oracle utan måste ha Apples gamla version. Lösningen är att installera båda, så används den modernare och säkrare Oracle-versionen när den fungerar och Apples Java när den inte gör det.

medan

13

13. Ändra ringsignal i Facetime 
Vi har flera gånger påpekat hur du kan svara på inkommande samtal till din iPhone direkt på Macen med OS X Yosemite, och även ringa från Macen genom att helt enkelt fylla i telefonnumret i Facetime.

Vad du kanske inte vet är att du kan ändra ringsignal till någon av de många ringsignaler som finns i iOS 8 och äldre versioner av iOS.

Öppna Facetime och gå till Inställningar (cmd-kommatecken). Välj ringsignal från rullgardinsmenyn.

För att ändra ljud på inkommande meddelanden öppnar du i stället Meddelanden och följer samma procedur.

Båda dessa inställningar gäller samtliga inkommande samtal och meddelanden, oavsett om de kommer via din iPhone eller direkt från Facetime eller iMessage.

14

14. Quicktype i Yosemite 
Tack till Idownloadblog för upptäckten av det här knepet. I många program på Macen har du länge kunnat trycka escape medan du skriver in ett ord för att få fram en lista över förslag på vad ordet kan bli.

I Yosemite har detta utökats till något som liknar iOS 8:s nya Quicktype-funktion som försöker gissa vad du håller på att skriva. Skriv in några ord och följ ett mellanslag med escape så dyker förslag på vad nästa ord kan vara upp. Tyvärr verkar funktionen inte fungera på svenska än så länge, precis som iOS 8-motsvarigheten, men det kan ändå vara kul att leka med för den som skriver på engelska ibland.

15

15. Bilder från en chatt 
iOS 8 gjorde det enkelt att snabbt se alla bilder du har fått och tagit emot i en konversation med en kontakt via iMessage. Tryck bara på Detaljer uppe till höger.

Med Yosemite har OS X fått en identisk funktion i programmet Meddelanden. Det fungerar exakt likadant som på iOS. Här kan du även ringa upp kontakten eller aktivera en annan ny funktion i Yosemite – skärmdelning.

16

16. Stäng av Dashboard 
Dashboard var en av de viktiga funktionerna i OS X för några år sedan men numera använder nästan ingen den, utöver några få riktiga fans. I Yosemite kan du enkelt stänga av Dashboard helt och hållet så att du aldrig aktiverar den av misstag.

Öppna Systeminställningar -> Mission Control och välj Av från valen intill Dashboard.

Den här inställningen är dock aningen buggig, eftersom du fortfarande kan starta Dashboard genom att köra det faktiska programmet via Launcher, Finder, Spotlight eller liknande.

17

17. Döda en flik i Safari 
Om du har en tredjepartsmus kan du enkelt stänga en flik i Safari genom att hålla muspekaren över fliken och klicka med tredjeknappen (skrollhjulet), vilket fungerar oavsett om fliken är den öppna eller inte. Du kan ångra direkt med cmd-z.

Tyvärr finns inget knep för att få detta att funka med styrplatta eller mus utan tredjeknapp.

18

18. Signera med styrplattan 
Om du har en Macbook eller Magic Trackpad kan du numera signera pdf:er med Förhandsvisning. Det kanske inte blir den snyggaste signaturen, men den kan duga.

Börja med att klicka på verktygslådan för att ta fram märkningsverktygen. Klicka sedan på signaturverktyget (till höger om textverktyget).

Klicka på Skapa signatur och välj Styrplatta. Rita sedan din kråka så bra du kan. Du kan försöka några gånger tills det blir bra. Därefter kan du lägga till din signatur i pdf:er utan att behöva skriva in den varje gång.

Vill du ha en mer naturtrogen signatur kan du testa med en pekskärmspenna (sådana du kan använda med iPad) – det funkar riktigt bra.

19

19. Sök med integritet 
Safari kan numera använda den mer integritetsskyddande sökmotorn Duck Duck Go för webbsökningar från adressfältet.

Gå till Safaris inställningar och klicka på Sök. Välj Duck Duck Go från listan över sökmotorer.

Notera att Spotlight också kan visa sökresultat och hämtar dessa från Microsofts Bing. Vi har hittills inte sett någon metod för att ändra på detta, men om du verkligen inte vill använda Bing kan du stänga av webbsökningar i Spotlight fullständigt via Systeminställningar -> Spotlight.

20

20. In med det gamla 
Om du inte gillar den nya dockan i Yosemite, eller det nya typsnittet Helvetica Neue, behöver du inte lida i det tysta. Hack har redan utvecklats för att ändra tillbaka vissa saker till hur det var förr.

Det första är som byter tillbaka systemtypsnittet till Lucida Grande som användes i version 0–9 av OS X. Märkligt nog fungerar det hittills bara på Macar med retinaskärmar, men utvecklaren håller på med en version för alla Macar.

För att byta ut Dock mot en mer gammaldags design kan du testa Cdock . Programmet kan även ge tillbaka mer färgglada ikoner i Finders sidofält.

Tänk på att båda programmen är hack som ändrar saker ganska djupt i OS X och inte har några som helst garantier. Men båda är öppen källkod och lär inte innehålla några skadeprogram i alla fall.

Keir Thomas, macworld.co.uk. Översättning: Anders Lundberg.