Missa inte filmen här ovan där du kan se hur Flir One fungerar i praktiken.

Värmekameran Flir One är ett skal för Iphone 5 och 5S med två separata linser. Den ena av dem fångar konturer och detaljer i omgivningen, men det är linsen intill som är huvudnumret. Genom den uppenbarar sig en omvärld där kyla och värme framträder i bjärt kontrast till varandra.

Inget för fotografen
Skalet Flir One består av två delar: ett tunt fodral i hårdplast agerar adapter till ett betydligt fetare fodral där optiken sitter. Med båda bitarna på plats blir vår Iphone 5S omkring två centimeter tjock och en centimeter längre än vanligt. Inte särskilt smidigt, men den tjocka delen är lätt att koppla bort när den inte används. Under linserna finns ett reglage som används för att blotta och kalibrera linserna.

Värmekameror som Flir One ska inte ses som verktyg för högkvalitativt foto eller video, eller som ett spexigt alternativ till Instagram-filter. Flir Ones videoklipp hackar med en långsam bilduppdatering och både film och foto fångas i låg upplösning.

Resultatet förbättras dock genom att Flir One sammanfogar bilder från de två linserna i realtid, vilket ger dem både konturer och värme. Smart, men vi begriper inte varför alla bilder prompt måste vattenstämplas med Flirs logo.

Hittar fotspår på golvet
Trots låg upplösning är Flir One imponerande. Värmekameran kan enkelt identifiera var någon nyss suttit i en soffa och var värmen flyr vår Macbook. Kameran kan till och med fånga de värmespår som lämnas av fötter på ett golv.

Vi får faktiskt ut lite praktisk nytta av vår testenhet också. När vi filmar fönstren där hemma hittar vi ett par värmeläckor. Nu vet vi precis var vi ska täta för att hålla vinterkylan ute.

Flir One kan även användas i beckmörker, men då är den vanliga linsen blind. Det innebär diffusa bilder där varma objekt framträder utan de tydliga konturer som syns i dagsljus. I appen kan du också göra temperaturuppskattningar, men de fungerar halvdant i våra tester.

Flir One kan förstås inte mäta sig med specifikationerna i fristående värmekameror för proffs. Sådana har ofta bredare temperaturspann och högre upplösning (även om Flir Ones sammanfogade bilder hjälper en del med det senare). De är dock också större och dyrare, vilket kan göra Flir One till en schyst kompromiss för till exempel hantverkaren på språng och för jägaren som går på eftersök i högt gräs. Eller för dig som bara vill leka superhjälte en stund.

Sammanfattat
Värmekameran Flir One är ingen måstepryl för oss vardagsanvändare, men den gör sitt jobb och är nyttig för mer nischad användning. Dessutom är den riktigt rolig att leka med.

Produkt: Flir OneFlir One har ett eget batteri som laddas via mikro-usb och räcker till omkring fyra timmars användning. Prylen drar med andra ord inget av telefonens batteri.
Funktion: Värmekamera till Iphone 5 och 5S
Pris: Ca 2 600 kr
Länk:

  • Bra värmekamera i portabelt format.
  • Billigare än fristående proffsvarianter.
  • Rolig (men dyr) leksak.

  • Endast till Iphone 5 och 5S.
  • Halvdan temperaturmätning.
  • Vattenstämplar bilder med Flir-loggan.
Betyg: 4 av 5

Fakta

Utöver huvud-appen finns en handfull appar till Flir One. Closeup används för närbilder, Paint för att leka med färgerna, Panorama för bredare vyer och Timelapse för stopmotion-liknande sekvenser. Apparna är av varierande kvalitet, men det råder inget tvivel om att grund-appen är den viktigaste och bästa. Du hittar alla kompatibla appar genom att söka efter Flir One i App Store.