Apples nya betaltjänst Apple Pay har knappt hunnit lanseras innan den kantas av problem. Den senaste veckan har det uppdagats att en stor intressegrupp som består av några av de största återförsäljarna i USA aktivt blockerar transaktioner som görs via Apple Pay.

Intressegruppen som heter MCX (Merchant Customer Exchange) består av bland annat Wal-mart, Best Buy, Gap och 7-Eleven. MCX har utvecklat sitt eget system för mobila betalningar med namnet Currentc som förväntas tas i bruk någon gång nästa år. Totalt representerar MCX 110 000 försäljningsställen.

Flera av återförsäljarna i MCX har redan stängs av funktionen för nfc i sina betalningsterminaler vilket gör att det inte går att använda varken Google Wallet eller Apple Pay.

Currentc kommer inte att använda trådlös teknik för betalningar, istället måste kunderna ladda ned en app som används för att läsa in en qr-kod vid betalningstillfället. Transaktionen måste sedan godkännas i appen.

Många har kritiserat Currentc för den använder sig av förlegad teknik.

Currentc stoppar Apple Pay

Nu rapporterar New York Times att medlemmar i MCX som godkänner konkurrerande lösningar för mobila betalningar kommer att bötfällas för kontraktsbrott. Uppgifterna kommer från källor som uppges vara insatta i situationen.

Enligt New York Times måste alla medlemmar i MCX skriva under ett avtal som binder dem vid att använda Currentc, de företag som bryter mot avtalet kan tvingas att betala dryga böter.

– Det här är ett problem för återförsäljarna. Det sista de vill göra är att reta upp sina kunder på grund av betalningsmetod, säger Karen Webster på konsultföretaget Market Platform Dynamics till New York Times.

En nackdel med Currentc är att systemet låter återförsäljarna spåra konsumenterna och deras inköp. På så sätt kan de skapa profiler av sina kunder som kan användas för direktreklam.

Apple Pay är emellertid helt anonymt och återförsäljarna får aldrig någon information om kunderna när de betalar. Tekniken fungerar även med alla betalningsterminaler som har stöd för nfc.