Samtidigt som Ipad Air 2 – som är en substantiell uppgradering gentemot Ipad Air – släppte Apple en uppdaterad version av Ipad Mini som kallas Ipad Mini 3.

Vi skulle nog hellre kalla den Ipad Mini 2.5.

Antalet nyheter i modellen kan nämligen räknas på ena handen och lär locka ytterst få som redan har en Mini med retinaskärm att skaffa en ny.

Touch id
Den tveklöst största nyheten är att den nya lilla paddan har fått en touch id-hemknapp så att du kan låsa upp den enkelt och ha ett riktigt säkert lösenord för att skydda dina foton, kontakter och andra privata data.

Till skillnad från Iphone 6 kommer Ipad Mini 3 inte att fungera med Apple Pay, men tekniken kommer att kunna användas för att betala via olika företags appar och onlinebutiker.

Detta fungerar lika bra som på Iphone och storasyster Ipad, och gör att de med gamla modellen nog kommer snegla lite avundsjukt även om de inte känner att det är värt att göra sig av med den och skaffa den nya.

Design
Ipad Mini 3 är ursnygg. Den har ett hölje i borstad aluminium som numera kan fås i tre olika färger: rymdgrått, silver och nya alternativet guld. Enligt Apple har guld blivit ett väldigt populärt val för Iphone, och det var också väntat att företaget skulle göra detta färgval tillgängligt för båda Ipad-modellerna.

Förutom att hemknappen har en metallring runt sig för touch id och den nya färgen ser Ipad Mini 3 exakt likadan ut som föregångaren. Till skillnad från Ipad Air 2 blev den varken lättare eller tunnare. Den är alltså fortfarande 7,5 millimeter tjock (Ipad Air 2 är fenomenala 6,1 millimeter) och väger 331 gram med bara wifi och 341 gram med 3g/lte.

Ipad Mini 3
Skärmen i Ipad Mini 3 är inte riktigt lika vass som den i storasyster Air, men den går inte av för hackor ändå.

Vi tycker inte att Ipad Mini behöver bli tunnare, men däremot kändes den en aning tung när vi använde den enhänt en längre stund. Den första Ipad Mini var faktiskt lättare, så vi hoppas att Apple kan fila av några gram tills nästa generation kommer.

Märkligt nog kändes Ipad Air 2 lättare att hantera, trots att den väger omkring 100 gram mer, men det beror säkert på hur vi faktiskt håller i dem.

Skärmen
Apple har inte ändrat skärmen i Ipad Mini 3 alls, utan det är samma panel och samma design som på föregångaren. Med samma upplösning som Ipad Air blir den skarpare, men sida vid sida med storasystern märks det att Apple har lagt mer krut på Air. Den har både klarare och bättre färger och är lättare att använda utomhus tack vare att skärmen har laminerats och antireflexbehandlats.

Hårdvara och prestanda
Ipad Mini 3 har även exakt samma processor som sin föregångare, Apples A7 med M7-hjälpprocessor. Det verkar onekligen som att Apple har haft fokus på Ipad Air 2 och har uppdaterat den mindre modellen mer i förbiseende.

Förra året var vi förvånade över att skillnaden mellan modellerna huvudsakligen var storleken, men nu finns det mycket mer som talar för ett Ipad Air-köp, vilket så klart gynnar Apple som tjänar mer pengar på den.

Ipad Mini 3
Ipad Mini 3 är fortfarande en riktig läckerbit.

Med detta sagt är A7-processorn knappast långsam. Det är en snabb 64-bitarsprocessor med stark grafikprestanda. Den har även en M7-hjälpprocessor som tar hand om de olika sensorerna och sparar på batteritiden.

Resultaten i geekbench-testet visar att nya Ipad Mini verkligen är lika snabb som den gamla. Testresultaten skilde sig bara ett par poäng mellan modellerna.

Anslutning
Ipad Mini 3 får faktiskt inte ens stöd för wifi med 802.11ac-tekniken, vilket Ipad Air 2 och så klart Iphone 6 fick. Istället dras den med 802.11n-standarden med mimo och maximal överföringshastighet på 300 megabit per sekund. Om det inte är någon skillnad i antennernas styrka lär detta dock ha väldigt liten betydelse i verkligheten. Internetuppkopplingar på över 100 megabit per sekund är ovanliga och inte ens med dessa kommer du upp i så hög hastighet i vanliga fall.

En nyhet för amerikanska och brittiska kunder är att Ipad Mini 3 kommer med ett nytt simkort kallat Apple sim som gör att du kan välja operatör direkt i paddan utan att behöva kontakta operatören. Om denna funktion kommer utökas till andra länder som Sverige är i dagsläget okänt.

Billigare uppgraderingar
Apple har, precis som med nya Iphone och Ipad Air 2, gjort uppgraderingar av lagringsmängden betydligt mer prisvärda. För 900 kronor extra får du 64 istället för 16 gigabyte mer – dubbelt så stor ökning som tidigare för samma pengar – och för 1 800 kronor mer ökas utrymmet till 128 gigabyte. Detta är nästan ännu viktigare för Ipad Mini än Air eftersom det utgör en större del av totalpriset.

Kameran
Ipad Mini har samma kamera med 5 megapixlar som tidigare, medan Ipad Air 2 har en bättre kamera en tidigare som spelar i samma division som den i Iphone 5s. Iphone 6 Plus har som jämförelse en ännu bättre kamera och med optisk bildstabilisering är det lättare att undvika skakoskärpa.

Kamerorna
Ingen av kamerorna i Ipad Mini 3 har uppdaterats sedan föregångaren. Isightkameran på baksidan har fortfarande fem megapixel, objektiv med bländare på f/2,4 och video med 30 bilder per sekund i 1 080p – och saknar fortfarande blixt. Facetimekameran på framsidan har 1,2 megapixel och kan spela in video med 720p.

För att vara kameror i en surfplatta tycker vi dock att de fortfarande duger alldeles utmärkt.

Priser
Instegsmodellen utan 3g/lte och med bara 16 gigabyte lagring går på 3 795 kronor. Det är bara 900 kronor mindre än Ipad Air 2 med sina betydligt vassare specifikationer, så om det inte mestadels handlar om att ha en Ipad som är mindre i storleken känns Air betydligt mer prisvärd.

Om touch id inte är jätteviktigt kan du även fundera på en Ipad Mini 2 som fortfarande säljs och nu kostar 2 795 kronor som minst och 3 296 kronor med wifi och 32 gigabyte lagring – 500 mindre än Ipad Mini 3 med 16 gigabyte. Med tanke på att det egentligen inte är några andra skillnader kan det vara ett bättre val för många.

Vill du ha mer än 32 gigabyte utrymme måste du dock välja den nya modellen – eller köpa begagnat eller från restlager.

Ipad Air 2 vs Ipad Mini 3
Ipad Air 2 och Ipad Mini 3 skiljer sig åt på många fler punkter än sina föregångare.

Slutsats
Ipad Mini 3 är en marginell uppgradering mot Ipad Mini med retinaskärm – varken processor eller några andra komponenter har bytts ut. Prestandan är alltså inte lika häftig som förra året när gamla modellen lanserades, men den går ändå inte av för hackor.

Den målgrupp för vilka Ipad Mini 3 är den bästa paddan är ovanligt liten. Du måste vara tvärsäker på att du ska ha både en mindre skärm och touch id. Kan du tänka dig en större skärm är Ipad Air 2 en mycket bättre maskin för pengarna och behöver du inte touch id är Ipad Mini 2 närmast identisk för en hel tusenlapp mindre.

Fakta: Ipad Mini 3

Funktion: Surfplatta
Mer info: apple.se
Pris: Från 3 795 kr (wifi och 16 GB) till 6 895 kr (3g/lte och 128 GB)

  • Touch id
  • Finns i guld
  • Billigare lagringsuppgraderingar

  • Inte ett skvatt bättre än förra årets modell
  • Fortfarande bara 16 GB i grundmodellen
  • Dyr i jämförelse med andra modeller
Betyg: 7 av 10