Tunnare, lättare, snabbare, bättre skärm, snabbare trådlöst – det enda som inte har förbättrats i nya Ipad Air 2 jämfört med Ipad Air är batteritiden.

Apple har gjort en blygsam uppgradering. Alla tekniska detaljer har uppgraderats utan att egentligen göra en ny platta. För den som redan har en Ipad Air är det egentligen bara en detalj i den nya modellen som lär locka till köp.

Touch id
Den största nyheten är att Apple har lagt till touch id, fingeravtrycksläsaren som har ingått i Iphone sedan Iphone 5s, i Ipad. Nu när vi har vant oss vid denna teknik på mobilerna är det en riktig gudagåva att slippa fylla i lösenord även på Ipad. En gissning är att de flesta av oss på iPad hittills valt att använda den fyrsiffriga enkla lösenkoden framför ett lösenord. Med touch id känns det nu lättare att välja ett riktigt lösenord som gör din data på Ipad säkrare.

Vårt testande visar att Apple verkar ha använt samma uppgraderade touch id-kretsar som på Iphone 6 – träffsäkerheten är högre och det går aningen snabbare att låsa upp än på den Iphone 5s vi har till hands att jämföra med.

Touch id
En av få tydliga skillnader på utsidan – Ipad Air 2 har touch id i hemknappen.

Förutom att göra det praktiskt möjligt att faktiskt ha all data i paddan säkert krypterad gör touch id det enklare att köpa appar i App Store och att låsa upp andra appar som kräver ett extra lager säkerhet – till exempel 1password och Evernote. Detta är lika användbart på Ipad som det har blivit på Iphone.

Den enda touch id-skillnaden mot Iphone lär inte svenska användare märka av än på länge. Apple Pay kommer nämligen inte fungera med Ipad Air 2 (eller Ipad Mini 3 för den delen) i butiker, eftersom den nfc-krets som ändå finns i båda nya paddorna enbart används för att lagra dina kortuppgifter och inte kan kommunicera med betalningsterminaler.

Tunnare än en blyertspenna
Apple gjorde en stor grej av att Ipad Air var lika tunn som en blyertspenna när den modellen lanserades förra året, och skojade till det i år när den uppgraderade modellen presenterades. De skalade då av en bit av en blyertspenna och bakom den blev nya Ipad Air synlig. Ipad Air 2 är mer än en millimeter tunnare än föregångaren och med sina 6,1 millimeter betydligt tunnare än Iphone 6 med sina 6,9 millimeter.

I praktiken upplever vi inte att detta gör någon väsentlig skillnad i användandet av Ipad. Att det bidrar till att göra den lättare är ett plus, och om du brukar använda Ipad med ett fodral är det en viktigare nyhet eftersom Ipad Air 2 inklusive fodral blir ungefär lika tjock som den gamla var utan (beroende på fodral så klart).

Tunn blev tunnare
Tunn blev tunnare – Ipad Air 2 är 6,1 millimeter ”tjock”, vilket är 0,8 millimeter mindre än närmaste Apple-pryl, Iphone 6.

Vikten har som sagt minskat något men inte lika dramatiskt som vid förra generationsskiftet. 32 gram mindre för wifimodellen och 34 för 3g/lte-modellen är knappast något som i sig är ett argument för att någon ska vilja uppgradera.

För de som har äldre modeller är det dock samma historia som det var när Ipad Air först kom, bara ännu tydligare. Jämfört med en Ipad ”4” som vi lägger intill är skillnaden grotesk. Den äldre modellen är tjockare, större och även om den ”bara” är omkring 50 procent tyngre känns den dubbelt så tung.

Ömtålig?
Vi har inte hunnit långtidstesta så vi kan egentligen inte uttala oss om hur tålig Ipad Air 2 är ännu, men känslan vi får av att hålla i den är att den verkar aningen bräckligare än sin föregångare (som i sin tur kändes bräckligare än sin, och så vidare hela vägen tillbaka till första Ipad som kändes som en tegelsten i jämförelse och bevisligen också är mer rejälare byggd).

Det kanske bara är tunnheten som bedrar, men om du köper Ipad till ungarna är det något att tänka på – ett rejält fodral har alltid varit att föredra men nu mer än någonsin. För barn är ett stöt- och någorlunda vattentåligt fodral som Otterbox det allra bästa och dessa gör inte nya Ipad riktigt lika monstruös som tidigare.

Skärmen
Själva skärmpanelen i nya Ipad Air verkar inte ha bytts till en bättre, men Apple har ändrat hur den monteras i plattan och lagt till en ny antireflexbehandling. Detta gör att skärmen faktiskt är en av de punkter där modellerna skiljer sig åt mest och på det mest uppenbara sättet.

Lägg en Ipad Air 2 sida vid sida med en gammal Ipad Air eller Ipad Mini och titta från sidan så lär du snabbt märka hur reflektionerna har dämpats kraftigt. Om du använder paddan utomhus eller i ett rum med många små ljudkällor som ett kontor med spotlights eller många nakna lysrör blir skillnaden riktigt tydlig.

Vad Apple inte nämner i sin marknadsföring är dock att denna antireflexbehandling ger skärmen en nyansskiftning från neutral mot lila, så att reflektionen av ett vitt lysrör ser alldeles lila ut samtidigt som den ser normal ut på den gamla Ipad som ligger bredvid (och även en Iphone 6 Plus och en Ipad Mini 3 vi testar med). På bilden nedan kan du tydligt se denna effekt.

Antireflexbehandling
Ipad Air 2 (till vänster) har en ny antireflexbehandling som är riktigt bra på att dämpa reflexerna från störande ljuskällor, men som gör att alla reflexer får en lila ton.

Vi har tittat på tre olika enheter som alla uppvisade samma effekt, så vi kan utesluta att det handlar om ett enskilt misstag i tillverkningen. Egentligen är det inget riktigt problem och tittar du rakt framifrån märks det inte alls, men det ser onekligen lite konstigt ut om du tittar från sidan och mer eller mindre hela skärmen blir en aning lila.

Processorn
Till skillnad från förra året då Ipad fick samma processor som Iphone – A7 – har Ipad Air 2 fått en ännu vassare processor än årets andra nykomlingar Iphone 6 och 6 Plus. Dessa båda har en A8-processor medan Ipad Air 2 får en A8X-processor.

Skillnaden är att den har en miljard fler transistorer och enligt Geekbench verkar det vara en trekärnig design mot A8 och A7 som har två kärnor. Med 100 MHz högre klockhastighet och den extra kärnan blir prestandan cirka 13 procent snabbare enkeltrådat och 55 procent multitrådat jämfört med Iphone 6 och 6 Plus.

Geekbenchresultat
Geekbenchs resultat visar hur Ipad Air 2 slår alla sina konkurrenter (och föregångare) på fingrarna.

Ipad Air 2 har, som vi tidigare har rapporterat, högre prestanda än samtliga Android-surfplattor på marknaden inklusive Nvidias uppbiffade Shielf-platta och Googles nya Nexus 9. Den senare har nästan identisk prestanda enkeltrådat men betydligt lägre multitrådat.

En annan skillnad, som kanske inte kommer visa sig nu från början men desto mer allt eftersom utvecklare börjar utnyttja det, är att processorn har 2 gigabyte internminne – alla Ipad- och Iphonemodeller de senaste åren har haft 1 gigabyte.

Även i spel som fungerar på både Iphone och Ipad kommer mer minne göra skillnad på Ipad på grund av den högre upplösningen vilken gör att det krävs större 3d-texturer.

Den inbyggda grafikkretsen har också biffats upp och ger omkring 2,5 gånger högre prestanda än gamla Air, men ungefär lika hög som Iphone 6 och 6 Plus. Exakt vilken Powervr-krets det handlar om är inte klarlagt i skrivande stund men vi kan konstatera att Ipad Air 2 har hästkrafter så det räcker på grafikfronten.

3dmark
I benchmarktestet 3dmark får Ipad Air 2 cirka 21 700 poäng, några tusen mer än Iphone 6 Plus men betydligt mindre än Nvidia Shielf. Testet använder dock inte Metal, Apples nya programmeringsgränssnitt som ger rejält förbättrad grafikprestanda i de spel och appar som använder tekniken.

Vi körde 3dmarks grafikprestandabenchmark och fick 21 700 poäng, vilket är ungefär lika mycket som Samsung Galaxy S5. I det testet får Nvidias Shield-platta 30 770 poäng. Som jämförelse får Microsofts Surface Pro 3 med Core i7-processor och Intels HD Graphics 5000 54 000 poäng. Iphone 6 Plus får 17 840 poäng.

3dmark använder opengl, men Apple har lanserat ett nytt gränssnitt mot grafikkretsen som utvecklare kan utnyttja för att få ut avsevärt mycket mer ur Iphone och Ipad. Det kallas Metal och har redan börjat dyka upp i en handfull spel men kommer förmodligen snart bli standard i mer påkostade titlar.

Kamerorna
Båda kamerorna har uppgraderats i Ipad Air 2. På framsidan sitter samma Facetime-kamera som Apple har stoppat i Iphone 6 – vilket är en uppgradering mot föregående modell – medan Isight-kameran på baksidan har fått bättre specifikationer men fortfarande inte riktigt når upp till Iphones nivå. Pixlarna på sensorn är lite mindre, objektivet är inte riktigt lika vasst, och kameran kan visserligen numera spela in slow-motion med 120 bilder per sekund men Iphone 6 kan spela in med 240 bilder per sekund.

Vårt test av Isightkameran visar att Apples påståenden om bättre prestanda verkar stämma ganska bra och kvaliteten på fotona är väldigt jämförbara med Iphone 5s. Den stora skillnaden mot tidigare Ipad-modeller är att du nu kan filma med slow-motion, ta panoramabilder med den inbyggda kameraappen, och ta många bilder i snabb följd med sekvenstagning.

Den stora skillnaden mot Iphone är precis som tidigare att Ipad inte har en blixt, vilket kan göra stor skillnad under vissa ljusförhållanden, till exempel med motljus och naturligtvis när det är så mörkt att det inte går alls att ta en bild annars.

Kameror
Ipad Mini har samma kamera med 5 megapixlar som tidigare, medan Ipad Air 2 har en bättre kamera en tidigare som spelar i samma division som den i Iphone 5s. Iphone 6 Plus har som jämförelse en ännu bättre kamera och med optisk bildstabilisering är det lättare att undvika skakoskärpa. Klicka på bilden för att se hela bilderna.

Att filma med slow-motion är precis lika kul med Ipad som det var med Iphone när funktionen kom till den, och det är så mycket lättare att redigera video i till exempel Imovie med Ipad att paddan faktiskt känns som den bättre videokameran av de två.

En sak vi lade märke till under några fotosessioner var att Ipad Air 2 verkar ge något varmare vitbalans än både Iphone 6 Plus och Ipad Mini 3. De två senare var mer neutrala och Ipad Air 2 åt det varma hållet. Om det beror på själva kameran eller mjukvaran låter vi vara osagt, men om du inte gillar det kommer du behöva korrigera för det mer ofta.

Mer utrymme
En av de bästa nyheterna för alla som gillar att shoppa i App Store och prova nya spel och appar är att du för ett par tusenlappar extra numera får inte 64 utan 128 gigabyte lagringsutrymme. Det räcker mycket längre för appar och du får även plats med rikligt med foton och videoinspelningar utan att det knakar i fogarna.

Samma batteritid
Apple har tvingats lägga in ett aningen mindre batteri för att få plats i det tunnare höljet på Ipad Air 2, men med en effektivare processor och andra förbättringar har batteritiden enligt Apple lämnats oförändrad mot tidigare – cirka 10 timmars användning med surf via wifi, videouppspelning och liknande, och 9 timmar med surf via mobilnätet.

Vi har inte hunnit göra långtidstester av detta heller, men Apple har de senaste åren haft hyfsat korrekta uppgifter om batteritid. Vår uppfattning har varit att batteritiden i Ipad de senaste åren har blivit aningen sämre än när första modellen kom, men den är ändå så pass bra att det räcker för de flesta och då den är så mycket lättare är det en uppoffring vi kan leva med.

Snabbare trådlöst
En annan nyhet som var väntad var att Ipad Air 2 får stöd för wifi-standarden 802.11ac vilket innebär att du kan skicka och ta emot data med maximalt 866 megabit per sekund – avsevärt snabbare än tidigare. Hur ofta du faktiskt kommer ha nytta av detta är en annan fråga, och förutom filöverföringar med Airdrop ser vi inte hur det någonsin kommer vara en fördel i realiteten. Men det skadar ju knappast heller.

Zen Garden
Zen Garden är en av de första apparna som använder Metal, och visar på Ipad Air 2:s grafiska muskler.

Slutsats
Om du vill ha världens bästa surfplatta och antingen inte har en Ipad alls eller har en äldre modell av paddan är Ipad Air ett självklart köp. Har du redan gamla Ipad Air är anledningarna att uppgradera betydligt färre. Touch id och en mindre reflektiv skärm är visserligen båda riktigt trevliga nyheter och ingen tackar nej till högre prestanda, men du får fundera ordentligt på om det är värt pengarna.

Fakta: Ipad Air 2

Funktion: Surfplatta
Mer info: apple.se
Pris: Från 4 695 kronor (wifi och 16 gigabyte lagring) till 7 795 kronor (3g/lte och 128 gigabyte lagring)

  • Lika tunn med fodral som Ipad Air var utan
  • Vrålsnabb och mer minne
  • Touch id
  • Skärmen är bättre i knepiga ljusförhållanden

  • Inte värd en uppgradering för den som har Ipad Air
  • Oförändrad batteritid
  • Lila nyans på reflektioner kan störa
Betyg: 5 av 5