Du såg den säkert visas på Apples iPad-event; videoredigeringsappen Replay. Två hurtiga fransmän presenterade en lösning för dig som producerar massor av bilder och filmklipp men inte har tid att göra något vettigt av dem.

Klippning på automatik
Replay riktigt enkelt. Du markerar de klipp du vill ha i din film och trycker på preview för att förhandsgranska. Inom några sekunder får du en automatiskt ihopklippt film som med klipp och effekter matchar likaledes automatiskt vald musik. I gratisversionen finns en handfull olika teman att välja mellan, men låser du upp fullversionen för 75 kronor får du en hel drös. Då blir du även av med vattenstämpeln på filmen. Du måste dock inte köpa alla teman på en gång utan kan köpa dem styckvis eller i grupper.

Flera teman 
Dessa teman har varierande kvalitet och kitschighetsgrad, men det är väldigt roligt att se hur filmens känsla förändras beroende på temaval. Skillnaden mellan dem är bland annat övertoningseffekter, färger och klippteknik. Vissa teman har även grafiska element som automatiskt läggs in i bilden, vilket både kan vara snyggt och irriterande. Du kan nämligen inte styra var och när dessa element ska dyka upp. Ibland passar de jättebra, men lika ofta kan de vara i vägen.

Memory som pausfågel
I Replay kan du även lägga på text mellan dina filmklipp, styra delar av temats effekter och grafik, och ändra färgsättning till exempelvis svartvit eller Instagram-retro. En häftig sak är som sagt att appen själv klipper i och mellan dina filmklipp automatiskt i takt med musiken, men om du vill att ett klipp ska lämnas orört kan du kryssa för det. Du kan även trimma längden på klippen genom att dra i ändarna, precis som när du trimmar filmklipp i Bilder-appen.

Redigeringsfunktioner

När du är nöjd sparar du filmen, och naturligtvis finns genvägar för att publicera filmen till en uppsjö sociala medier. Att rendera en film tar sin lilla tid, särskilt om du sitter på en gammal padda eller telefon. Men medan du väntar kan du spela memory med slumpvis utvalda motiv från din film. Smart!

Retrolook

Sammanfattat:
Replay är en snygg och lättanvänd app som på ett snabbt och enkelt sätt sätter ihop dina videoklipp till en fullt funktionsduglig film. Du som är okej med en vattenstämpel och bara några få teman behöver inte lägga en enda krona på appen. Redigeringsmöjligheterna är begränsade, men Replay räcker gott och väl för att snabbt göra något roligt av till exempel spridda semesterklipp.

Enkelt ändra ordning

Fakta: Replay Video Editor 2.4
Funktion: Videoredigering till Ios
Pris: Gratis (75 kr för fullversion)
Länk:


Väldigt lätt att komma igång.
Snyggt gränssnitt.
Många teman.


Långsam på äldre enheter.
Fullversionen relativt dyr.
För få redigeringsmöjligheter.

Betyg: 4 av 5

Fakta

Adobe, kända för proffsprogrammen Photoshop och Premiere, har såklart också en lättanvänd videoeditor i App Store. Med Premiere Clip kan du också enkelt sätta ihop videoklipp efter varandra, trimma längden, och lägga på text och musik. Här finns inte några fräcka grafiska teman, men i gengäld kan du synka din film med Adobes Creative Cloud och jobba vidare i "riktiga" Premiere på datorn. Mer info: