IOS 8 och OS X Yosemite är nu här. Båda de nya systemen har utökats med stöd för diktering på 24 nya språk, inklusive svenska. Diktering är en funktion där du helt enkelt säger saker som tolkas antingen på Apples servrar eller på din Mac och kommer ut som text.

Den nya svenska tolkningsmotorn är hyfsat bra så länge du talar tydligt och inte med för mycket dialekt. Tänk dig att du refererar en fotbollsmatch i radio på 60-talet så hamnar du inte för långt från hur det ska låta för maximal träffsäkerhet. Försök låta bli att mumla och staka dig.

Aktivera diktering
På Macen måste du aktivera diktering och välja språk.

Aktivera
På Macen aktiverar du diktering genom att öppna Systeminställningar -> Diktering och tal och aktivera. Kryssa i Använd Förbättrad diktering om du vill ha snabbare diktering som utförs direkt på datorn istället för att skickas till Apples servrar. Då laddas filer på knappt 900 megabyte ner, och du kan använda funktionen även utan internetuppkoppling. Välj Svenska (Sverige) från språkmenyn och ett kortkommando för att aktivera funktionen.

På Iphone eller Ipad behöver du inte göra något alls. När du har det svenska tangentbordet framme trycker du bara på den lilla mikrofonsymbolen till vänster om mellanslag så aktiveras dikteringsfunktionen.

Diktering på IOS
På IOS aktiverar du diktering genom att trycka på mikronsymbolen på tangentbordet.

Förutom att känna igen vanliga ord finns det en lång rad specialord du kan använda för att både formatera texten och lägga in specialtecken. Här är några av de viktigaste:
 

Vad du säger Vad som skrivs

Ny rad

Punkt

.

Komma

,

Kolon

:

Semikolon

;

Frågetecken

?

Utropstecken

!

Snabel-a-tecken

@

Procenttecken

%

Och-tecken

&

Vänsterparantes

(

Högerparantes

)

Vänsterhakparantes

[

Högerhakparantes

]

Plustecken

+

Minustecken

-

Divisionstecken

÷

Multiplikationstecken

×

Bindestreck

-

Understreck

_

Lodrätt steck

|

Snedstreck

/

Dollartecken

$

Eurotecken

Smiley

:-)

Copyrighttecken

©

Varumärkestecken

Registreratvarumärkestecken                      

®


Några av dessa är lite luriga och det blir ofta fel om du inte använder en viss betoning. Multiplikationstecken och registreratvarumärkestecken (tänk på att uttala som ett långt ord) är särskilt känsliga enligt vår erfarenhet medan ny rad och frågetecken i princip alltid blir rätt.

På engelska fungerar även en del andra kommandon, som "capslock on" för att aktivera shiftlås, men dessa verkar inte ha aktiverats än för den svenska versionen.

Du kan själv se alla kommandon som finns i systemet på Apples hemsida.