Mörkt läge

26. Använd mörkt läge

Har du en Iphone med oled-skärm kan du spara ström genom att använda mörkt läge. Det hjälper eftersom oled-tekniken bara lyser upp skärmen där det behövs, ju större del av skärmen som är svart desto mindre ström drar den. Öppna Inställningar -> Visning och ljusstyrka och byt till mörkt läge. Stäng av automatiskt byte om du vill ha permanent mörkt läge.

Iphone-modeller med oled-skärm är i dag: Iphone X, Iphone XS, Iphone XS Max, Iphone 11 Pro, Iphone 11 Pro Max, Iphone 12, Iphone 12 Mini, Iphone 12 Pro samt Iphone 12 Pro Max.

Effekt: Mellan

Hej Siri

27. Stäng av Hej Siri

När Hej Siri-funktionen är aktiv måste telefonen konstant lyssna efter aktiveringsorden. Den gör det visserligen i ett väldigt strömsnålt läge, men det tär ändå en aning på batteriet. Du stänger av den i Inställningar -> Siri och sökning.

Effekt: Liten

28. Använd optimerad laddning

Sedan version 13 har IOS funktionen optimerad laddning, som lär sig hur du använder din Iphone eller Ipad och försöker hitta perioder att hålla batteriet laddat till 80 procent istället för 100. Om du till exempel brukar ansluta laddaren på kvällen och dra ur sladden på morgonen kan systemet hålla laddningen på 80 procent hela natten och sedan ladda klart de sista 20 procenten i tid tills du brukar gå upp.

Det här ger inte mer batteritid i dag, men genom att ha funktionen aktiv kan du hjälpa Iphone att behålla högre kapacitet på batteriet längre. Du slår på den i Inställningar -> Batteri -> Batterihälsa.

Effekt: Liten

Håll upp för att väcka

29. Stäng av Håll upp för att väcka

I Inställningar -> Visning och ljusstyrka finns en funktion kallad Håll upp för att väcka, som gör att telefonen vaknar bara genom att lyfta den, så att du slipper trycka på skärmen eller hemknappen. Om du inte tycker det är användbart kan du stänga av funktionen för att spara ström.

Effekt: Liten

30. Lägg Iphone med skärmen nedåt

Om du inte använder telefonen och har den liggande på skrivbordet eller något annat kan du göra det till en vana att lägga den med skärmen nedåt. Det hindrar nämligen skärmen från att vakna för att visa inkommande notiser.

Effekt: Liten

Dags att byta

31. Byt slitet batteri

Om batteriet helt enkelt är för gammalt och slitet kan det vara bra att byta det, så slipper du dra ned på användarupplevelsen bara för att försöka få batteriet att räcka hela dagen. Du kontrollerar batteriets status i Inställningar -> Batteri -> Batterihälsa. Om IOS anser att det är dags att byta får du ett meddelande om att serva batteriet. Maximal kapacitet handlar om hur stark ström batteriet klarar att leverera (mätt i ampere). Därför kan värdet skilja sig från vad till exempel Macprogrammet Coconutbattery säger, eftersom det istället mäter hur mycket laddning batteriet kan hålla (mätt i amperetimmar).

Effekt: Stor

Sida 4 / 4

Innehållsförteckning