19. Stäng av automatiska tidszoner

Iphone håller vanligtvis själv koll på var du är och ställer klockan till rätt tidszon. Det drar en liten gnutta ström, om du stänger av det får du ut lite mer batteritid. Du hittar inställningar i Inställningar -> Allmänt -> Datum och tid.

Effekt: Liten

Platstjänster

20. Blockera platsdata

Det finns två anledningar till att inte låta alla appar som vill komma åt IOS platstjänster. Den första är din integritet. Dela inte ut var du har befunnit dig hur som helst. Den andra är att platstjänster använder gps:en och därmed drar en hel del ström. Öppna Inställningar -> Integritetsskydd -> Platstjänster och stäng av åtkomsten för de appar som inte behöver veta var du är. Du kan också helt stänga av funktionen (för att senare slå på den tillfälligt om du exempelvis vill veta var du är).

Effekt: LitenMedel

Bakgrundsuppdateringar

21. Inga bakgrundsuppdateringar

IOS 7 införde en ny rutin för hur appar kan bete sig i bakgrunden. Apple släppte på tidigare restriktioner, men i gengäld lovar utvecklare att inte slösa på telefonens resurser. Appar får aktiveras och uppdatera sig med jämna mellanrum, men ibland går det överstyr. Öppna Inställningar -> Allmänt -> Appaktiviteter i bakgrunden och stäng av funktionen.

Effekt: Mellan

Uppdateringar

22. Stäng av autouppdateringar

Automatiska uppdateringar kan vara praktiskt. Du kan till exempel få hem en viktig systemuppdatering under natten och slipper ta tid på dagen att installera den. Men de kan också innebära ett onödigt slitage på batteriet. Är lång batteritid väsentligt får uppdateringarna vänta. Gå till Inställningar -> App Store och Itunes Store och stäng av alla automatiska hämtningar.

Effekt: Liten

23. Sluta tvångsavsluta appar

Om du har stängt av bakgrundsuppdateringar kan appar inte ligga i bakgrunden och sluka kraft. Att tvångsavsluta appar för att skona batteriet är ingen bra idé. En tvångsavslutad app som startas på nytt drar mer ström än att öppna den från viloläget, där den fortfarande kan ligga cachad i arbetsminnet.

Effekt: Liten

Powerbank

24. Skaffa ett extrabatteri

Om inget annat funkar och batteriet tar slut för jämnan kan du skaffa ett extrabatteri, antingen i form av ett batteriskal (bra om du ändå tycker att telefonen är för tunn och lätt) eller ett fristående batteri, en så kallad powerbank.

Effekt: Stor

Stäng av

25. Stäng av helt

Det absolut bästa sättet att förlänga batteritiden är att helt enkelt stänga av telefonen när du vet att du inte behöver den på en timme eller mer. Det drar en del ström att både stänga av och starta den, gör det inte om du kan behöva starta den väldigt snart igen, men handlar det om timmar snarare än minuter kan det ge flera timmars extra användning mellan laddningarna. Och du slipper dessutom hålla på att meka med inställningarna.

Effekt: Stor

Har du en Iphone X? Då har vi ytterligare några tips för att spara batteri som du hittar här.

Sida 3 / 4

Innehållsförteckning