10. Stäng av mobildata

Även om det ser ut som att du har en bra anslutning – många pluppar uppe i inforaden – kan du vara lurad och i själva verket ha en svag och därmed strömslukande, uppkoppling. Det beror på att plupparna bara visar anslutningen för samtal och sms, inte data. Om du har fem pluppar men växlar mellan 4g och 3g till höger betyder det förmodligen att täckningen för lte är dålig och att antennen måste byta till 3g stup i ett, vilket så klart tär på batteriet.

Effekt: Liten

11. Stäng av vibratorn

Om du har vibratorn på för alla notiser och meddelanden du får – särskilt om du får meddelanden var och varannan minut – slösar det så klart batteri. Stäng av vibrationer i Inställningar -> Ljud.

Effekt: Liten

12. Ta bort onödiga effekter

IOS använder flera visuella effekter, exempelvis den parallaxeffekt som gör att det ser ut som att ikonerna på hemskärmen ”flyter” ovanför bakgrunden. De här effekterna är måhända snygga och ger en extra dimension till gränssnittet, men de innebär att grafikkretsarna får jobba konstant och det drar ström. Du kan stänga av de flesta rörelseeffekter via Inställningar -> Hjälpmedel -> Rörelse -> Minska rörelse.

Effekt: Liten

Undvik spel och andra strömslukare

13. Undvik spel och andra strömslukare

Det är självklart att batteriet töms snabbare ju mer du använder Iphone, men vad som kanske inte är lika självklart är hur stor skillnad det är mellan olika appar. Iphone har ingen fläkt som börjar susa om processorn blir varm som dator.

3d-spel som Pokémon Go använder Iphones resurser maximalt och kan suga musten ur telefonen på nolltid. Ett enklare 2d-spel kan däremot ligga på liknande nivå som en vanlig app. Navigationsappar som Tomtom och Apples egna Kartor drar också mycket ström när de konstant läser av gps:en.

Effekt: Stor

Selfie med Iphone X

14. Ta inte så infernaliskt många selfies

Kameran är en riktig eltjuv. Några snabba foton med blixt och långsam autofokus ute på stan kan snabbt sänka batteritiden med många procent. Och när du ändå tar bilder: Du behöver inte kontrollera att de blev bra varje gång, det går sällan att återskapa ögonblicket i alla fall.

Video drar ännu mer kraft än stillbilder, även om Iphone-kamerans ständigt aktiva sensor gör skillnaden mindre än tidigare. Spela in en halvtimme video och se vad det gör med batteriprocenten!

Effekt: LitenStor (beroende på exakt hur mycket du brukar fotografera och filma)

15. Stäng av Spotlight

Precis som på Macen ligger Spotlight i bakgrunden och indexerar all data i IOS, så att du snabbt ska kunna hitta allt du söker. Det är oftast bra, men inte om du behöver ge din telefon så lång batteritid det bara går. Gå till Inställningar -> Siri och sökning och stäng av Siri-förslag och eventuellt alla app-resultat också.

Effekt: Liten

16. Hindra Notiscenter från att slösa ström

Om du tenderar att få väldigt många notiser och inte känner att du har glädje av dem kan du spara en smula ström (och samtidigt göra informationsflödet mer hanterbart) genom att redigera inställningarna för notiser och stänga av dem som oväsentliga för dig. Pushnotiser drar en del ström och kommer de stup i kvarten blir summan märkbar.

Effekt: Liten

Sluta hämta e-post med push

17. Sluta knuffas!

Vissa e-posttjänster låter Iphone ta emot nya mejl via pushteknik så att de syns omedelbart när de kommer till servern. Det är praktiskt, men det utnyttjar processorn konstant (även om det inte är mycket). Genom att ställa in Mail att bara hämta nya mejl när du öppnar appen kan du spara en minut eller två. Inställningar -> Konton och lösenord -> Hämta nya data.

Effekt: Liten

18. Stäng av onödiga Icloud-funktioner

Icloud är fantastiskt på många sätt, men många av oss använder inte alla funktionerna i tjänsten. Eftersom dessa ligger och synkar mot Apples servrar kan du skona batteriet en aning genom att stänga av det du inte använder. Gå till Inställningar -> Apple-ID, Icloud, Itunes och App Store (allra längst upp) -> Icloud och avaktivera exempelvis Wallet och Påminnelser. Under Icloud Drive hittar du även inställningar för enskilda appar som vill synka data, som du också kan stänga av.

Effekt: Liten

Sida 2 / 4

Innehållsförteckning