En av den moderna människans verkliga gissel är att alla teknikprylar vi omger oss med envisas med att behöva suga på elnätet som små elektriska vampyrer. Du kanske tycker att din Iphone är världens mest fantastiska uppfinning men när batteriet dör blir den något oanvändbar.

Som tur är finns det mycket du kan göra för att hålla liv i telefonen mellan laddningarna. Vi har samlat 25 tips på hur du håller nere strömförbrukningen i IOS 10.
 

1. Kolla om det verkligen är batteriet som är dåligt

En bra sak att börja med är att kolla om du verkligen har dålig batteritid eller om det bara verkar så eftersom du använder telefonen så mycket. Öppna Inställningar -> Batteri och vänta tills den har laddat färdigt. Längst ner hittar du statistiken för hur många timmar du faktiskt har använt telefonen – både aktivt och i vänteläge. Om du har 72 procent batteri kvar och har använt telefonen i 2 timmar och 59 minuter betyder det att du bör få ut 10 timmar och 39 minuter totalt. För aktiv användning är det kanske inte så illa.

Slå på strömsparläget

2. Slå på strömsparläget

IOS 9 introducerade ett nytt strömsparläge som enligt Apple ska ge Iphone tre timmar extra batteritid. När telefonen når 20 procents laddning frågar den automatiskt om du vill slå på funktionen, men du kan också göra det manuellt i Inställningar -> Batteri.

Med strömsparläget aktiverat stängs en mängd bakgrundsprocesser av. Iphone slutar hämta mejl och ta emot pushmeddelanden, Hey Siri fungerar inte, inga automatiska uppdateringar laddas ner och vissa effekter stängs av.

I ett test på Birchtree hade Iphone fallit till 17 procent batteri vid midnatt utan strömsparläge och 49 procent med strömsparläge på hela dagen.

Effekt:  Stor 
 

3. Se vilka appar som slukar batteriet

På samma sida hittar du hur stor andel av strömförbrukningen som olika appar står för och här kan du snabbt se om något ser knasigt ut. Om någon app du inte tycker att du använder så värst mycket har en ovanligt hög andel av förbrukningen kan du testa att stänga av bakgrundsaktivitet för den i Inställningar -> Allmänt -> Bakgrundsuppdateringar. Om det inte funkar kan du bli tvungen att radera den.

Effekt:  Medel 
 

4. Sänk ljusstyrkan

Skärmen på nyare Iphone-modeller är rejält ljusstark och det går ofta bra att använda den med ljusstyrkan satt nära eller hela vägen i botten. Genom att gå från 100 till 50 procent ljusstyrka gick vår testtelefon från 6 timmar och 21 minuter till 9 timmar och 48 minuters batteri (med 720p-video spelandes konstant).

Du ändrar ljusstyrkan i Kontrollcenter (svep uppåt från botten av skärmen, eller nedåt från högra ”örat” på Iphone X). Om den envisas med att ställa in en för hög ljusstyrka kan du öppna Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel -> Skärmhjälpmedel och stänga av automatisk ljusstyrka.

Effekt:  Stor 
 

5. Snabbare autolås

Så länge skärmen är på förbrukas en betydande mängd ström, även om du inte aktivt är engagerad i någon app. Genom att sänka tiden från sista trycket på skärmen tills telefonen försätts i vila kan du ge den lite mer batteritid, speciellt om du är en sån som ofta halar fram mobilen bara för att kolla om det var några nya mejl och sedan lägger den åt sidan. Gå till Inställningar -> Visning och ljusstyrka -> Autolås.

Effekt:  Liten 

Stäng av flygplansläge

6. Flygplansläge

En av komponenterna i en telefon som drar mest batteri är antennen, tillsammans med radiokretsarna. Ju svagare signal du har, och ju mer du rör på dig, desto mer kommer den behöva arbeta och därmed göra av med ström.

Om du inte behöver använda mobilfunktionerna en stund, eller om du vet att du kommer befinna dig i en byggnad med väldigt dålig täckning, kan du spara mycket batteritid genom att aktivera flygplansläge. Du kan dessutom sätta på wifi och bluetooth efter att du har aktiverat flygplansläget, för att bara stänga av mobilnätet men ändå använda wifi.

Effekt:  Liten / Medel (liten om du har bra täckning, medel om du har dålig)
 

7. Enbart mobildata

Om du tvärtom har dålig wifi-täckning men helt okej mobiltäckning kan det vara värt att stänga av wifi istället. Eftersom wifi i allmänhet är mer strömsnålt än 4g gäller det bara om det trådlösa är så dåligt att det är märkbart segt att använda. IOS 10 har en inställning som automatiskt byter till mobilnätet när wifi-signalen är taskig, men var försiktig så du inte råkar använda all din mobildata i ett nafs.

Effekt:  Liten 

8. Bluetooth-fritt
Bluetooth är en annan batteritjuv som kan ligga och dra en del ström. I en modern Iphone är användningen rätt minimal, men om du inte använder bluetooth för att till exempel ansluta till hörlurar eller handsfree kan du ju lika gärna stänga av det och kanske spara några minuter. Många bäckar små.

Effekt:  Liten 

Stäng av Airdrop

9. Tysta Airdrop

I Kontrollcenter hittar du ytterligare en sak du kan stänga av för att skona batteriet en aning. Airdrop är tekniken som gör det enkelt att skicka filer mellan IOS-enheter och även till och från Macar. Eftersom den hela tiden ligger och ser sig om efter potentiella enheter att skicka till drar den ström. Stäng av genom att öppna Kontrollcenter, trycka hårt eller länge på rutan med wifi och flygplansläge, och sedan på Airdrop.

Effekt:  Liten 

Stäng av mobildata

10. Stäng av mobildata

Även om det ser ut som att du har en bra anslutning – många pluppar uppe i inforaden – kan du vara lurad och i själva verket ha en svag, och därmed strömslukande, uppkoppling. Det beror på att plupparna bara visar anslutningen för samtal och sms, inte data. Om du har fem pluppar men växlar mellan 4G och 3G till höger betyder det förmodligen att täckningen för lte är ganska dålig och att antennen måste byta till 3g stup i ett, vilket så klart tär på batteriet.

Effekt:  Liten 

11. Stäng av vibratorn

Om du har vibratorn på för alla notiser och meddelanden du får – speciellt om du får meddelanden var och varannan minut – slösar det så klart en del batteri. Att få hela telefonen att skaka loss är inte gratis. Stäng av vibrationer i Inställningar -> Ljud.

Effekt:  Liten 

12. Ta bort onödiga effekter
Sedan ett bra tag tillbaka har IOS en del visuella effekter, exempelvis den parallaxeffekt som gör att det ser ut som att ikonerna på hemskärmen ”flyter” ovanför bakgrunden. De här effekterna är måhända snygga och ger en extra dimension till gränssnittet, men de innebär att grafikkretsarna får jobba konstant och det drar ström. Du kan stänga av de flesta rörelseeffekter via Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel -> Minska rörelse.

Effekt:  Liten 

Undvik spel och andra strömslukare

13. Undvik spel och andra strömslukare
Det är självklart att batteriet töms snabbare ju mer du använder Iphone, men vad som kanske inte är lika självklart är hur stor skillnad det är mellan olika appar. Iphone har ingen fläkt som börjar susa om processorn kör varm som en Mac och det finns inget Aktivitetskontroll för att hålla koll på processorn, men olika appar använder processor, grafikkort och andra komponenter olika mycket.

3d-spel som Pokémon Go använder Iphones resurser maximalt och kan suga musten ur telefonen på nolltid. Ett 2d-spel lite rörelse kan däremot ligga på liknande nivå som en vanlig app. Navigationsappar som Tomtom och Apples egna Kartor drar också mycket ström när de konstant läser av gps:en.

Effekt:  Stor 

Selfie med Iphone X

14. Ta inte så infernaliskt många selfies

Kameran är också en riktig eltjuv. Några snabba foton med blixt och långsam autofokus ute på stan kan snabbt sänka batteritiden med många procent. Och när du ändå tar några bilder: Du behöver inte kontrollera att de blev bra varje gång, det går sällan att återskapa ögonblicket i alla fall.

Effekt:  Liten  Stor (beroende på exakt hur många foton du normalt brukar ta)
 

15. Stäng av Spotlight

Precis som på Macen ligger Spotlight i bakgrunden och indexerar all data i IOS, så att du snabbt ska kunna hitta allt du söker. Det är oftast bra, men inte om du behöver ge din telefon så lång batteritid det bara går men fortfarande använda den. Gå till Inställningar -> Siri och sökning och stäng av Siri-förslag och eventuellt alla app-resultat också.

Effekt:  Liten 

16. Hindra Notiscenter från att slösa ström

Om du tenderar att få väldigt många notiser och inte känner att du har glädje av dem kan du spara en smula ström (och samtidigt göra informationsflödet mer hanterbart) genom att redigera inställningarna för notiser och stänga av så många som möjligt som inte är väsentliga. Pushnotiser drar en del ström och kommer de stup i kvarten blir summan märkbar.

Effekt:  Liten 

Sluta hämta e-post med push

17. Sluta knuffas!

Med en del e-posttjänster kan du ställa in Iphone att ta emot nya mejl via pushteknik så att de syns omedelbart när de kommer till servern. Det är praktiskt, men det utnyttjar processorn konstant (även om det inte är så mycket). Genom att ställa in Mail att bara hämta nya mejl när du öppnar appen kan du spara en minut eller två. Inställningar -> Konton och lösenord -> Hämta nya data

Effekt:  Liten 

18. Stäng av onödiga Icloud-funktioner

Icloud är fantastiskt på många sätt, men många av oss använder inte alla funktionerna i tjänsten. Eftersom dessa ligger och synkar mot Apples servrar kan du skona batteriet en aning genom att stänga av det du inte använder. Gå till Inställningar -> Apple-ID, Icloud, Itunes och App Store (allra längst upp) -> Icloud och avaktivera exempelvis Wallet och Påminnelser, om det är sådant du inte använder. Under Icloud Drive hittar du även inställningar för enskilda appar som vill synka sin data, som du också kan stänga av.

Effekt:  Liten 

19. Stäng av automatiska tidszoner

Iphone håller vanligtvis själv koll på var du är och ställer klockan till rätt tidszon. Det drar en liten gnutta ström så om du stänger av det får du ut lite, lite mer batteritid. Du hittar inställningar i Inställningar -> Allmänt -> Datum och tid.

Effekt:  Liten 

Blocka platsdata

20. Blocka platsdata

Det finns två orsaker till att inte låta alla appar som vill hålla koll på var du är med IOS platstjänster. Det första är så klart att hålla på din integritet och inte hur som helst dela ut var du har varit varje ögonblick av dagen. Det andra är att platstjänster använder gps:en och därmed kan dra en hel del ström. Öppna Inställningar -> Integritetsskydd -> Platstjänster och stäng av åtkomsten för de appar du inte tycker behöver veta var du är. Du kan också helt stänga av funktionen (för att senare slå på den tillfälligt om du exempelvis vill veta var du är).

Effekt:  Medel 
 

21. Inga bakgrundsuppdateringar

IOS 7 införde en ny rutin för hur appar kan bete sig i bakgrunden. Apple släppte på tidigare restriktioner, men i gengäld lovar utvecklare att inte slösa på telefonens resurser. Appar får aktiveras och uppdatera sig med jämna mellanrum, men det går överstyr ibland. Om du vill maximera batteritiden i Iphone kan du stänga av funktionen helt. Öppna Inställningar -> Allmänt -> Bakgrundsuppdatering och stäng av funktionen.

Effekt:  Stor 

Stäng av autouppdateringar

22. Stäng av autouppdateringar

Automatiska uppdateringar kan vara väldigt praktiskt. Du kan till exempel få hem en viktig systemuppdatering under natten och slipper ta tid på dagen att installera den. Men de kan också innebära ett onödigt slitage på batteriet. Är lång batteritid väsentligt får uppdateringarna vänta. Gå till Inställningar -> App Store och Itunes Store och stäng av alla automatiska hämtningar.

Effekt:  Medel 

23. Sluta tvångsavsluta appar

Om du har stängt av bakgrundsuppdateringar kan appar inte ligga och tugga medan de ligger i bakgrunden. Att tvångsavsluta appar för att skona batteriet har därmed blivit värre än onödigt – eftersom en tvångsavslutad app måste läsas in från flashminnet kan det dra mer ström än att öppna den från bakgrunden där den fortfarande kan ligga cachad i arbetsminnet.

Effekt:  Liten 

Skaffa ett extrabatteri

24. Skaffa ett extrabatteri

Om inget annat funkar och batteriet tar slut för jämnan kan du skaffa ett extrabatteri, antingen i form av ett batteriskal (bra om du ändå tycker att telefonen är lite för tunn och lätt) eller ett fristående batteri.

Effekt:  Stor 

Stäng av helt

25. Stäng av helt

Det absolut bästa sättet att förlänga batteritiden är att helt enkelt stänga av telefonen när du vet att du inte behöver den på en timme eller mer. Det drar en del ström att både stänga av och starta den, så gör det inte om du kan behöva starta den väldigt snart igen, men handlar det om timmar snarare än minuter kan det ge flera timmars extra användning mellan laddningarna. Och du slipper dessutom hålla på att meka med inställningarna.

Effekt:  Stor 

Har du en Iphone X? Då har vi ytterligare några tips för att spara batteri som du hittar här.

Apple iPhone 7 32GB Pris vid test: 7190 kr.

Bästa pris just nu: 5490 kr