Ett av den moderna människans gissel är att alla teknikprylar vi omger oss med envisas med att behöva suga på elnätet likt små elektriska vampyrer. Du kanske tycker att din Iphone är världens mest fantastiska uppfinning, men när batteriet dör blir den oanvändbar.

Som tur är finns det mycket du kan göra för att hålla liv i telefonen mellan laddningarna. Vi har samlat 31 tips på hur du håller nere strömförbrukningen i IOS.
 

1. Kontrollera om det verkligen är batteriet som är dåligt

En bra sak att börja med är att kontrollera om du verkligen har dålig batteritid eller om det bara verkar så eftersom du använder telefonen så mycket. Öppna Inställningar -> Batteri och vänta tills den har laddat färdigt.

Hur använder du den egentligen?

Under inställningen för strömsparläge och Batterihälsa (där du kan se hur batteriet hållit sig jämfört med när telefonen var ny) hittar du statistik över användningen. I fliken Senaste 24 timmarna ser du hur laddningen har fluktuerat under dygnet och där under hur många minuter du har använt telefonen varje timme. Välj fliken Senaste 10 dagarna istället så se får du en bättre överblick över hur du använder din Iphone över tid. De gröna staplarna visar hur stor andel av maxladdning du har förbrukat (över 100 procent betyder att du har laddat under dagen). De blå hur många timmar du använde telefonen den dagen. Jämför dessa så kan du räkna på ett ungefär hur många timmar du får ut på motsvarande en fulladdning.

Får du bara ut några timmar kan det vara batteriet det är fel på. Eller så kör du väldigt tunga appar hela tiden (som Pokémon Go).

2. Slå på strömsparläget

IOS 9 introducerade ett nytt strömsparläge som enligt Apple ska ge Iphone tre timmar extra batteritid. När telefonen når 20 procents laddning frågar den automatiskt om du vill slå på funktionen, men du kan också göra det manuellt i Inställningar -> Batteri eller i Kontrollcenter.

Med strömsparläget aktiverat stängs en mängd bakgrundsprocesser av. Iphone slutar hämta mejl och ta emot pushmeddelanden, Hej Siri fungerar inte, inga automatiska uppdateringar laddas ned och vissa effekter stängs av.

I ett test på Birchtree hade Iphone fallit till 17 procent batteri vid midnatt utan strömsparläge och 49 procent med strömsparläge på hela dagen.

Effekt:  Stor

Vilka appar?

3. Se vilka appar som slukar batteri

I Batteri ser du även hur olika appar använt batteriet. Tryck på Visa batterianvändning och Visa aktivitet för att växla mellan att se hur stor del av batterianvändningen en viss står för respektive hur lång tid du har använt den. I exemplet här ser du att Twitter användes mer än dubbelt så länge som Pokémon Go, trots att det använde 20 procent mindre ström.

Om en app du inte använder ofta har en ovanligt hög andel av förbrukningen kan du testa att stänga av bakgrundsaktivitet för den i Inställningar -> Allmänt -> Appaktivitet i bakgrunden. Om det inte fungerar kan du testa att radera och installera om den, eller ta bort den för gott och hitta ett mindre strömslukande alternativ.

Effekt:  Medel 
 

4. Sänk ljusstyrkan

Skärmen på nyare Iphone-modeller är rejält ljusstark och det går ofta utmärkt att använda den med ljusstyrkan satt nära eller hela vägen i botten. När vi testade gick vår testtelefon från 6 timmar och 21 minuter till 9 timmar och 48 minuters batteri (med en video som visades om och om igen) enbart genom att sänka ljusstyrkan från 100 till 50 procent.

Du ändrar ljusstyrkan i Kontrollcenter. Om den envisas med att ställa in för hög ljusstyrka kan du öppna Inställningar -> Hjälpmedel -> Skärm och textstorlek och stänga av Automatisk ljusstyrka.

Effekt:  Stor 
 

5. Snabbare autolås

Så länge skärmen är på förbrukas en betydande mängd ström, även om du inte aktivt använder den. Genom att sänka tiden från sista trycket på skärmen tills telefonen försätts i vila kan du ge den mer batteritid, särskilt om du är en sån som ofta halar fram mobilen bara för att kolla om det var några nya mejl och sedan lägger den åt sidan. Gå till Inställningar -> Visning och ljusstyrka -> Autolås.

Effekt: Liten - Medel

Stäng av flygplansläge

6. Flygplansläge

Antennen och radiokretsarna hör till de komponenter som drar mest ström i en telefon. Om du inte behöver använda mobilfunktionerna, eller om du vet att du kommer befinna dig i en byggnad med väldigt dålig täckning, kan du spara mycket batteritid genom att aktivera flygplansläget. Behöver du wifi och/eller bluetooth kan du aktivera dessa med flygplansläget påslaget.

Effekt:  Liten / Medel  (större effekt desto sämre täckning du har)
 

7. Enbart mobildata

Om du tvärtom har dålig wifi-täckning men helt okej mobiltäckning kan det vara värt att istället stänga av wifi. Eftersom wifi i allmänhet är mer strömsnålt än 4g/5g gäller det bara om det trådlösa är så dåligt att det är märkbart segt att använda. Sedan IOS 10 har Iphone en inställning som automatiskt byter till mobilnätet när wifi-signalen är taskig, men många stänger av den för att undvika att tömma mobildatapotten av misstag.

Effekt:  Liten 

8. Bluetooth-fritt

Bluetooth är en annan batteritjuv som kan dra en hel del ström. I en modern Iphone är användningen minimal, men om du inte använder bluetooth för att till exempel ansluta till hörlurar eller handsfree kan du ju lika gärna stänga av det och spara några minuter batteri. Många bäckar små… men tänk på att bluetooth krävs för många Continuity-funktioner och Airdrop.

Effekt:  Liten

Stäng av Airdrop

9. Tysta Airdrop

I Kontrollcenter hittar du ytterligare en funktion du kan stänga av för att skona batteriet. Airdrop är tekniken som gör det enkelt att skicka filer mellan IOS-enheter och även till och från Macar. Eftersom den hela tiden ligger och letar efter potentiella enheter att skicka till drar den ström. Stäng av genom att öppna Kontrollcenter, tryck och håll på rutan med wifi och flygplansläge, tryck sedan på Airdrop och välj Mottagning av.

Effekt:  Liten

10. Stäng av mobildata

Även om det verkar som att du har bra anslutning – många pluppar uppe i inforaden – kan du vara lurad och i själva verket ha en svag och därmed strömslukande, uppkoppling. Det beror på att plupparna bara visar anslutningen för samtal och sms, inte data. Om du har fem pluppar men växlar mellan 4g och 3g till höger betyder det förmodligen att täckningen för lte är dålig och att antennen måste byta till 3g stup i ett, vilket så klart tär på batteriet.

Effekt: Liten

11. Stäng av vibratorn

Om du har vibratorn på för alla notiser och meddelanden du får – särskilt om du får meddelanden var och varannan minut – slösar det så klart batteri. Stäng av vibrationer i Inställningar -> Ljud.

Effekt: Liten

12. Ta bort onödiga effekter

IOS använder flera visuella effekter, exempelvis den parallaxeffekt som gör att det ser ut som att ikonerna på hemskärmen ”flyter” ovanför bakgrunden. De här effekterna är måhända snygga och ger en extra dimension till gränssnittet, men de innebär att grafikkretsarna får jobba konstant och det drar ström. Du kan stänga av de flesta rörelseeffekter via Inställningar -> Hjälpmedel -> Rörelse -> Minska rörelse.

Effekt: Liten

Undvik spel och andra strömslukare

13. Undvik spel och andra strömslukare

Det är självklart att batteriet töms snabbare ju mer du använder Iphone, men vad som kanske inte är lika självklart är hur stor skillnad det är mellan olika appar. Iphone har ingen fläkt som börjar susa om processorn blir varm, som de flesta datorer.

3d-spel som Pokémon Go använder Iphones resurser maximalt och kan suga musten ur telefonen på nolltid. Ett enklare 2d-spel kan däremot ligga på liknande nivå som en vanlig app. Navigationsappar som Tomtom och Apples egna Kartor drar också mycket ström när de konstant läser av gps:en. Kör du bil bör du därför ha telefonen på laddning, men tänk på att den inte ska ligga i solen.

Effekt: Stor

Selfie med Iphone

14. Ta inte så infernaliskt många selfies

Kameran är en riktig eltjuv. Några snabba foton med blixt och långsam autofokus ute på stan kan snabbt sänka batteritiden med många procent. Och när du ändå tar bilder: Du behöver inte kontrollera att de blev bra varje gång, det går sällan att återskapa ögonblicket i alla fall.

Video drar ännu mer kraft än stillbilder, även om Iphone-kamerans ständigt aktiva sensor gör skillnaden mindre än tidigare. Spela in en halvtimme video och se vad det gör med batteriprocenten!

Effekt: LitenStor (beroende på exakt hur mycket du brukar fotografera och filma)

15. Stäng av Spotlight

Precis som på Macen ligger Spotlight i bakgrunden och indexerar all data i IOS, så att du snabbt ska kunna hitta allt du söker. Det är oftast bra, men inte om du behöver ge din telefon så lång batteritid det bara går. Gå till Inställningar -> Siri och sökning och stäng av Siri-förslag och eventuellt alla app-resultat också.

Effekt: Liten

16. Hindra Notiscenter från att slösa ström

Om du tenderar att få väldigt många notiser och inte känner att du har glädje av dem kan du spara en smula ström (och samtidigt göra informationsflödet mer hanterbart) genom att redigera inställningarna för notiser och stänga av dem som oväsentliga för dig. Pushnotiser drar en del ström, om de poppar upp stup i kvarten blir summan märkbar.

Effekt: Liten

Sluta hämta e-post med push

17. Sluta knuffas!

Vissa e-posttjänster låter Iphone ta emot nya mejl via pushteknik, så att de syns omedelbart när de kommer till servern. Det är praktiskt, men det utnyttjar processorn konstant (även om det inte är mycket). Genom att ställa in Mail att bara hämta nya mejl när du öppnar appen kan du spara en minut eller två. Inställningar -> E-post -> Konton -> Hämta nya data.

Effekt: Liten

18. Stäng av onödiga Icloud-funktioner

Icloud är fantastiskt på många sätt, men många av oss använder inte alla funktionerna i tjänsten. Eftersom dessa ligger och synkar mot Apples servrar kan du skona batteriet en aning genom att stänga av det du inte använder. Gå till Inställningar -> Apple-ID, Icloud, medier och köp -> Icloud och avaktivera exempelvis Wallet och Påminnelser. Under Icloud Drive hittar du även inställningar för enskilda appar som vill synka data, som du också kan stänga av.

Effekt: Liten

19. Stäng av automatiska tidszoner

Iphone håller vanligtvis själv koll på var du är och ställer klockan till rätt tidszon. Det drar en liten gnutta ström, om du stänger av det får du ut lite mer batteritid. Du hittar inställningar i Inställningar -> Allmänt -> Datum och tid.

Effekt: Liten

Platstjänster

20. Blockera platsdata

Det finns två anledningar till att inte låta alla appar som vill komma åt IOS platstjänster. Den första är din integritet. Dela inte ut var du har befunnit dig hur som helst. Den andra är att platstjänster använder gps och därmed drar en hel del ström. Öppna Inställningar -> Integritet -> Platstjänster och stäng av åtkomsten för de appar som inte behöver veta var du är. Du kan också helt stänga av funktionen (för att senare slå på den tillfälligt om du exempelvis vill veta var du är).

Effekt: LitenMedel

Bakgrundsuppdateringar

21. Inga bakgrundsuppdateringar

IOS 7 införde en ny rutin för hur appar kan bete sig i bakgrunden. Apple släppte på tidigare restriktioner, men i gengäld lovar utvecklare att inte slösa på telefonens resurser. Appar får aktiveras och uppdatera sig med jämna mellanrum, men ibland går det överstyr. Öppna Inställningar -> Allmänt -> Appaktiviteter i bakgrunden och stäng av funktionen.

Effekt: Mellan

Uppdateringar

22. Stäng av autouppdateringar

Automatiska uppdateringar kan vara praktiskt. Du kan till exempel få hem en viktig systemuppdatering under natten och slipper ta tid på dagen att installera den. Men de kan också innebära ett onödigt slitage på batteriet. Är lång batteritid väsentligt får uppdateringarna vänta. Gå till Inställningar -> App Store och stäng av alla automatiska hämtningar.

Effekt: Liten

23. Sluta tvångsavsluta appar

Om du har stängt av bakgrundsuppdateringar kan appar inte ligga i bakgrunden och sluka kraft. Att tvångsavsluta appar för att skona batteriet är ingen bra idé. En tvångsavslutad app som startas på nytt drar mer ström än att öppna den från viloläget, där den fortfarande kan ligga cachad i arbetsminnet.

Effekt: Liten

Powerbank

24. Skaffa ett extrabatteri

Om inget annat funkar och batteriet tar slut för jämnan kan du skaffa ett extrabatteri, antingen i form av ett batteriskal (bra om du ändå tycker att telefonen är för tunn och lätt) eller ett fristående batteri, en så kallad powerbank.

Test: Externa batterier som håller mobilen vid liv

Effekt: Stor

Stäng av

25. Stäng av helt

Det absolut bästa sättet att förlänga batteritiden är att helt enkelt stänga av telefonen när du vet att du inte behöver den på en timme eller mer. Det drar en del ström att både stänga av och starta den, gör det inte om du kan behöva starta den väldigt snart igen, men handlar det om timmar snarare än minuter kan det ge flera timmars extra användning mellan laddningarna. Och du slipper dessutom hålla på att meka med inställningarna.

Effekt: Stor

Har du en Iphone X? Då har vi ytterligare några tips för att spara batteri som du hittar här.

Mörkt läge

26. Använd mörkt läge

Har du en Iphone med oled-skärm kan du spara ström genom att använda mörkt läge. Det hjälper eftersom oled-tekniken bara lyser upp skärmen där det behövs, ju större del av skärmen som är svart desto mindre ström drar den. Öppna Inställningar -> Visning och ljusstyrka och byt till mörkt läge. Stäng av automatiskt byte om du vill ha permanent mörkt läge.

Iphone-modeller med oled-skärm är i dag Iphone X, Iphone XS, Iphone XS Max, Iphone 11 Pro, Iphone 11 Pro Max samt hela Iphone 12- och Iphone 13-familjerna.

Effekt: Liten - Mellan

Hej Siri

27. Stäng av Hej Siri

När Hej Siri-funktionen är aktiv måste telefonen konstant lyssna efter aktiveringsorden. Den gör det visserligen i ett väldigt strömsnålt läge, men det tär ändå en aning på batteriet. Du stänger av den i Inställningar -> Siri och sökning.

Effekt: Liten

28. Använd optimerad laddning

Sedan version 13 har IOS funktionen optimerad laddning, som lär sig hur du använder din Iphone eller Ipad och försöker hitta perioder att hålla batteriet laddat till 80 procent istället för 100. Om du till exempel brukar ansluta laddaren på kvällen och dra ur sladden på morgonen kan systemet hålla laddningen på 80 procent hela natten och sedan ladda klart de sista 20 procenten i tid tills du brukar gå upp.

Det här ger inte mer batteritid i dag, men genom att ha funktionen aktiv kan du hjälpa Iphone att behålla högre kapacitet på batteriet längre. Du slår på den i Inställningar -> Batteri -> Batterihälsa.

Effekt: Liten

Håll upp för att väcka

29. Stäng av Håll upp för att väcka

I Inställningar -> Visning och ljusstyrka finns en funktion kallad Håll upp för att väcka, som gör att telefonen vaknar bara genom att lyfta den, så att du slipper trycka på skärmen eller hemknappen. Om du inte tycker det är användbart kan du stänga av funktionen för att spara ström.

Effekt: Liten

30. Lägg Iphone med skärmen nedåt

Om du inte använder telefonen och har den liggande på skrivbordet eller något annat kan du göra det till en vana att lägga den med skärmen nedåt. Det hindrar nämligen skärmen från att vakna för att visa inkommande notiser.

Effekt: Liten

Dags att byta

31. Byt ut ett slitet batteri

Om batteriet helt enkelt är för gammalt och slitet kan det vara bra att byta det, så slipper du dra ned på användarupplevelsen bara för att försöka få batteriet att räcka hela dagen. Du kontrollerar batteriets status i Inställningar -> Batteri -> Batterihälsa. Om IOS anser att det är dags att byta får du ett meddelande om att serva batteriet. Maximal kapacitet handlar om hur stark ström batteriet klarar att leverera (mätt i ampere). Därför kan värdet skilja sig från vad till exempel Macprogrammet Coconutbattery säger, eftersom det istället mäter hur mycket laddning batteriet kan hålla (mätt i amperetimmar).

Effekt: Stor