Ett av den moderna människans gissel är att alla teknikprylar vi omger oss med envisas med att behöva suga på elnätet likt små elektriska vampyrer. Du kanske tycker att din Iphone är världens mest fantastiska uppfinning men när batteriet dör blir den oanvändbar.

Som tur är finns det mycket du kan göra för att hålla liv i telefonen mellan laddningarna. Vi har samlat 31 tips på hur du håller nere strömförbrukningen i IOS.
 

1. Kontrollera om det verkligen är batteriet som är dåligt

En bra sak att börja med är att kontrollera om du verkligen har dålig batteritid eller om det bara verkar så eftersom du använder telefonen så mycket. Öppna Inställningar -> Batteri och vänta tills den har laddat färdigt.

Hur använder du den egentligen?

Under inställningen för strömsparläge och Batterihälsa (där du kan se hur batteriet har hållit sig jämfört med när telefonen var ny) hittar du statistik över användningen. I fliken Senaste 24 timmarna ser du hur laddningen har fluktuerat under dygnet och därunder hur många minuter du har använt telefonen varje timme. Välj fliken Senaste 10 dagarna istället så se får du en bättre överblick över hur du använder din Iphone över tid. De gröna staplarna visar hur stor andel av maxladdning du har förbrukat (över 100 procent betyder att du har laddat under dagen). De blå hur många timmar du använde telefonen den dagen. Jämför dessa så kan du räkna på ungefär hur många timmar du får ut på motsvarande en fulladdning.

Får du bara ut några timmar kan det vara batteriet det är fel på. Eller så kör du väldigt tunga appar hela tiden (som Pokémon Go).

2. Slå på strömsparläget

IOS 9 introducerade ett nytt strömsparläge som enligt Apple ska ge Iphone tre timmar extra batteritid. När telefonen når 20 procents laddning frågar den automatiskt om du vill slå på funktionen, men du kan också göra det manuellt i Inställningar -> Batteri eller i Kontrollcenter.

Med strömsparläget aktiverat stängs en mängd bakgrundsprocesser av. Iphone slutar hämta mejl och ta emot pushmeddelanden, Hey Siri fungerar inte, inga automatiska uppdateringar laddas ned och vissa effekter stängs av.

I ett test på Birchtree hade Iphone fallit till 17 procent batteri vid midnatt utan strömsparläge och 49 procent med strömsparläge på hela dagen.

Effekt:  Stor

Vilka appar?

3. Se vilka appar som slukar batteri

I Batteri ser du även hur olika appar använt batteriet. Växla mellan Batterianvändning och Aktivitet för att se hur strömslukande en viss app är. I exemplet här kan vi till exempel se att Pokémon Go använde batteriet under 13 timmar och 8 minuter och stod för 37 procent av strömförbrukningen, medan Messenger använde 8 timmar och 4 minuter batteri, men bara stod för sex procents användning.

Om en app du inte använder mycket har en ovanligt hög andel av förbrukningen kan du testa att stänga av bakgrundsaktivitet för den i Inställningar -> Allmänt -> Appaktivitet i bakgrunden. Om det inte fungerar kan du bli tvungen att radera den.

Effekt:  Medel 
 

4. Sänk ljusstyrkan

Skärmen på nyare Iphone-modeller är rejält ljusstark, det går dock bra att använda den med ljusstyrkan satt nära eller hela vägen i botten. Genom att gå från 100 till 50 procent ljusstyrka gick vår testtelefon från 6 timmar och 21 minuter till 9 timmar och 48 minuters batteri (med 720p-video spelandes konstant).

Du ändrar ljusstyrkan i Kontrollcenter (svep uppåt från botten av skärmen, eller nedåt från högra hörnet på Iphone X). Om den envisas med att ställa in för hög ljusstyrka kan du öppna Inställningar -> Hjälpmedel -> Skärm och textstorlek och stänga av automatisk ljusstyrka.

Effekt:  Stor 
 

5. Snabbare autolås

Så länge skärmen är på förbrukas en betydande mängd ström, även om du inte aktivt använder den. Genom att sänka tiden från sista trycket på skärmen tills telefonen försätts i vila kan du ge den mer batteritid, speciellt om du är en sån som ofta halar fram mobilen bara för att kolla om det var några nya mejl och sedan lägger den åt sidan. Gå till Inställningar -> Visning och ljusstyrka -> Autolås.

Effekt: Liten - Medel

Stäng av flygplansläge

6. Flygplansläge

En av komponenterna i en telefon som drar mest batteri är antennen, tillsammans med radiokretsarna. Ju svagare signal du har, och ju mer du rör på dig, desto mer kommer den behöva arbeta och därmed förbruka mer ström.

Om du inte behöver använda mobilfunktionerna eller om du vet att du kommer befinna dig i en byggnad med väldigt dålig täckning, kan du spara mycket batteritid genom att aktivera flygplansläget. Du kan dessutom sätta på wifi och bluetooth efter att du har aktiverat flygplansläget.

Effekt:  Liten / Medel  (liten om du har bra täckning, medel om du har dålig)
 

7. Enbart mobildata

Om du tvärtom har dålig wifi-täckning men helt okej mobiltäckning kan det vara värt att istället stänga av wifi. Eftersom wifi i allmänhet är mer strömsnålt än 4g gäller det bara om det trådlösa är så dåligt att det är märkbart segt att använda. IOS 10 har en inställning som automatiskt byter till mobilnätet när wifi-signalen är taskig, men var försiktig så du inte råkar använda all din mobildata i ett nafs.

Effekt:  Liten 

8. Bluetooth-fritt

Bluetooth är en annan batteritjuv som kan dra en hel del ström. I en modern Iphone är användningen minimal, men om du inte använder bluetooth för att till exempel ansluta till hörlurar eller handsfree kan du ju lika gärna stänga av det och spara några minuter batteri. Många bäckar små…

Effekt:  Liten

Stäng av Airdrop

9. Tysta Airdrop

I Kontrollcenter hittar du ytterligare en funktion du kan stänga av för att skona batteriet. Airdrop är tekniken som gör det enkelt att skicka filer mellan IOS-enheter och även till och från Macar. Eftersom den hela tiden ligger och letar efter potentiella enheter att skicka till drar den ström. Stäng av genom att öppna Kontrollcenter, trycka hårt eller länge på rutan med wifi och flygplansläge, och sedan på Airdrop.

Effekt:  Liten

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning