En av den moderna människans verkliga gissel är att alla teknikprylar vi omger oss med envisas med att behöva suga på elnätet som små elektriska vampyrer. Du kanske tycker att din Iphone är världens mest fantastiska uppfinning men när batteriet dör blir den något oanvändbar.

Som tur är finns det mycket du kan göra för att hålla liv i telefonen mellan laddningarna. Vi har samlat 25 tips på hur du håller nere strömförbrukningen i IOS.
 

1. Kolla om det verkligen är batteriet som är dåligt

En bra sak att börja med är att kolla om du verkligen har dålig batteritid eller om det bara verkar så eftersom du använder telefonen så mycket. Öppna Inställningar -> Batteri och vänta tills den har laddat färdigt. Längst ner hittar du statistiken för hur många timmar du faktiskt har använt telefonen – både aktivt och i vänteläge. Om du har 72 procent batteri kvar och har använt telefonen i 2 timmar och 59 minuter betyder det att du bör få ut 10 timmar och 39 minuter totalt. För aktiv användning är det kanske inte så illa.

Slå på strömsparläget

2. Slå på strömsparläget

IOS 9 introducerade ett nytt strömsparläge som enligt Apple ska ge Iphone tre timmar extra batteritid. När telefonen når 20 procents laddning frågar den automatiskt om du vill slå på funktionen, men du kan också göra det manuellt i Inställningar -> Batteri.

Med strömsparläget aktiverat stängs en mängd bakgrundsprocesser av. Iphone slutar hämta mejl och ta emot pushmeddelanden, Hey Siri fungerar inte, inga automatiska uppdateringar laddas ner och vissa effekter stängs av.

I ett test på Birchtree hade Iphone fallit till 17 procent batteri vid midnatt utan strömsparläge och 49 procent med strömsparläge på hela dagen.

Effekt:  Stor 
 

3. Se vilka appar som slukar batteriet

På samma sida hittar du hur stor andel av strömförbrukningen som olika appar står för och här kan du snabbt se om något ser knasigt ut. Om någon app du inte tycker att du använder så värst mycket har en ovanligt hög andel av förbrukningen kan du testa att stänga av bakgrundsaktivitet för den i Inställningar -> Allmänt -> Bakgrundsuppdateringar. Om det inte funkar kan du bli tvungen att radera den.

Effekt:  Medel 
 

4. Sänk ljusstyrkan

Skärmen på nyare Iphone-modeller är rejält ljusstark och det går ofta bra att använda den med ljusstyrkan satt nära eller hela vägen i botten. Genom att gå från 100 till 50 procent ljusstyrka gick vår testtelefon från 6 timmar och 21 minuter till 9 timmar och 48 minuters batteri (med 720p-video spelandes konstant).

Du ändrar ljusstyrkan i Kontrollcenter (svep uppåt från botten av skärmen, eller nedåt från högra ”örat” på Iphone X). Om den envisas med att ställa in en för hög ljusstyrka kan du öppna Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel -> Skärmhjälpmedel och stänga av automatisk ljusstyrka.

Effekt:  Stor 
 

5. Snabbare autolås

Så länge skärmen är på förbrukas en betydande mängd ström, även om du inte aktivt är engagerad i någon app. Genom att sänka tiden från sista trycket på skärmen tills telefonen försätts i vila kan du ge den lite mer batteritid, speciellt om du är en sån som ofta halar fram mobilen bara för att kolla om det var några nya mejl och sedan lägger den åt sidan. Gå till Inställningar -> Visning och ljusstyrka -> Autolås.

Effekt:  Liten 

Stäng av flygplansläge

6. Flygplansläge

En av komponenterna i en telefon som drar mest batteri är antennen, tillsammans med radiokretsarna. Ju svagare signal du har, och ju mer du rör på dig, desto mer kommer den behöva arbeta och därmed göra av med ström.

Om du inte behöver använda mobilfunktionerna en stund, eller om du vet att du kommer befinna dig i en byggnad med väldigt dålig täckning, kan du spara mycket batteritid genom att aktivera flygplansläge. Du kan dessutom sätta på wifi och bluetooth efter att du har aktiverat flygplansläget, för att bara stänga av mobilnätet men ändå använda wifi.

Effekt:  Liten / Medel (liten om du har bra täckning, medel om du har dålig)
 

7. Enbart mobildata

Om du tvärtom har dålig wifi-täckning men helt okej mobiltäckning kan det vara värt att stänga av wifi istället. Eftersom wifi i allmänhet är mer strömsnålt än 4g gäller det bara om det trådlösa är så dåligt att det är märkbart segt att använda. IOS 10 har en inställning som automatiskt byter till mobilnätet när wifi-signalen är taskig, men var försiktig så du inte råkar använda all din mobildata i ett nafs.

Effekt:  Liten 

8. Bluetooth-fritt
Bluetooth är en annan batteritjuv som kan ligga och dra en del ström. I en modern Iphone är användningen rätt minimal, men om du inte använder bluetooth för att till exempel ansluta till hörlurar eller handsfree kan du ju lika gärna stänga av det och kanske spara några minuter. Många bäckar små.

Effekt:  Liten 

Stäng av Airdrop

9. Tysta Airdrop

I Kontrollcenter hittar du ytterligare en sak du kan stänga av för att skona batteriet en aning. Airdrop är tekniken som gör det enkelt att skicka filer mellan IOS-enheter och även till och från Macar. Eftersom den hela tiden ligger och ser sig om efter potentiella enheter att skicka till drar den ström. Stäng av genom att öppna Kontrollcenter, trycka hårt eller länge på rutan med wifi och flygplansläge, och sedan på Airdrop.

Effekt:  Liten 

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Apple iPhone XS Max 64GB Pris vid test: 12190 kr.

Bästa pris just nu: 11049 kr