Fråga: Jag har Viaplay och försöker strömma till tv:n via Apple TV. Men det fungerar inte som jag vill. Bilden och ljudet går vidare som det ska, men undertexterna kommer inte med. Vad gör jag för fel? amjwec

Svar: Faktum är att det ska gå utmärkt att strömma filmer från Viaplay med undertexter. Det fungerade inte förr men kom i en uppdatering förra året. Av någon anled­ning finns det fortfarande material där det inte fun­gerar men det är ett temporärt problem, enligt Viaplay lägger de till undertexter hela tiden och börjar med de populäraste filmerna.

Apple lightning-till-digital-AV-adapter

Är det bara någon enstaka film kan du testa att köra via da­torn i stället. Där ska det fungera överallt om filmen har undertext. Det ska heller inte vara sämre än via iPad på något sätt.

Om det är mycket irriterande kan du lösa problemet genom att koppla din iPad direkt till tv:n. Apple har en lightning-­till-­digital­ AV­-adapter för 429 kronor. Har du en äldre iPad med den gamla porten får du välja en annan sort.

Hur strömmar jag med undertexter?

Undertexter fungerar numera på Viaplay. Om du har för mycket strul med dem kan du kika på alternativa tjänster. En del har appar direkt i Apple TV:n.

Ett annat alternativ är att testa Netflix, som har en app direkt på Apple TV:n. Det innebär att du slipper strömma data från en enhet till nästa, men där är så klart utbudet annorlunda. Du kan bara köra i gång den di­rekt i stället.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!