Eventuella farhågor bland användarna om att OS X och IOS i framtiden kan bli ett och samma system har mer eller mindre krossats av Apple som med både OS X Mavericks och nu Yosemite visar att utvecklingen av Macens operativsystem tuffar på och inte alls närmar sig IOS i fråga om enkelhet eller begränsningar i användarens frihet.

Men samtidigt visar OS X Yosemite och IOS 8 att Apple gör allt de kan för att integrera systemen på alla punkter där det passar, och för att göra det smidigt att växla mellan Iphone, Ipad och Mac.

Här går vi igenom hur Apple har gjort det lättare att använda dessa olika prylar sida vid sida och när en viss pryl passar bäst.

Handoff
Aktivera Handoff på Macen.

Handoff
En av de allra viktigaste nyheterna på den här fronten är Handoff, en funktion som används i många av Apples egna program och appar men som även kan byggas in i tredjepartsprogram. Den går ut på att automatiskt synka innehållet i apparna så att du kan börja jobba på en enhet och sedan omedelbart fortsätta på en annan utan att behöva öppna ett dokument och bläddra till rätt sida.

Bland Apples egna program fungerar Handoff i Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kartor, Meddelanden, Påminnelser, Kalender och Kontakter. Tredjepartsappar som redan anammat funktionen är bland annat Pcalc och Prizmo, men många fler lär komma när Yosemite släpps i slutgiltig version.

För att aktivera funktionen på Iphone eller Ipad går du till Inställningar -> Allmänt -> Handoff och föreslagna appar och ser till att den är i gång. På Macen öppnar du Systeminställningar -> Allmänt och ser till att Tillåt Handoff mellan denna Mac och dina Icloud-enheter är ikryssat. Kontrollera även att bluetooth är aktivt och att du är inloggad på samma Icloud-konto på båda enheterna du vill testa med, annars kommer det inte att fungera.

Handoff mac
När du har en sida öppen i Safari på mobilen dyker den upp till vänster om dockan på Macen. Klicka så stängs den på Iphone och öppnas i Macen.

Testa genom att till exempel öppna en sida i Safari på Iphone så dyker strax en Safari-ikon med en liten Iphone-ikon upp till vänster om Dockan på Macen. Klicka där så stängs sidan i mobilen och öppnas i datorn.

Har du något öppet i Macen syns det på IOS låsskärm som en liten ikon nere till vänster. Svep uppåt och lås upp så öppnas det påbörjade i rätt app.

När tredjepartsutvecklare börjar bygga in stöd kommer du att kunna göra samma sak med dessa. Microsoft skulle till exempel kunna göra det busenkelt att jobba med samma Wordfil på Ipad och Macen. Pcalc fungerar redan och du kan skicka en komplicerad beräkning från datorn till mobilen eller tvärt om.

Ring med Macen
Svara i telefon direkt på Macen.

Svara på Macen
En annan sammanlänkning som gör det enklare att blanda användningen av de olika Apple-prylarna är att du kan ringa telefonsamtal på Macen via Iphone.

Se till att du är inloggad på samma Icloud-konto på både Mac och Iphone och gå till Inställningar -> Facetime och kolla att du är inloggad och att Iphone-mobilsamtal är påslaget.

När det sedan ringer på mobilen kan du lämna den i fickan eller på laddning på hyllan och i stället svara direkt i Macen. Du kan också öppna Facetime och ringa till vanliga telefonnummer så skickas samtalet via Iphone utan att du behöver göra något extra.

Sms
Nu kan du skicka och ta emot sms via Meddelanden på Macen så länge din Iphone ligger i närheten.

Sms via Macen
Precis som telefonsamtal kan du även skicka och ta emot sms på Macen, men det gör du såklart i Meddelanden. Använder du Imessage är du redan van vid detta, men numera fungerar det alltså även med kontakter som inte har Iphone eller bara inte använder Imessage.

Icloud Drive
Med Icloud Drive får du bättre koll på vad du har i molnet.

Icloud Drive
En annan nyhet i IOS 8 och Yosemite är Icloud Drive, ett nytt sätt att komma åt filer som lagras i molnet med Icloud. I stället för att vara låsta till enskilda program kan du enkelt komma åt alla filer du har lagrat på vilken Mac, pc eller IOS-enhet du vill. En app som Pages sparar sina filer i en egen mapp i Icloud Drive, men denna kan du sedan öppna i Finder eller Utforskaren och öppna i ett annat program. Det här gör att Icloud blir en mycket bättre konkurrent till Dropbox för allmän filsynkning. Du kan fortfarande inte bläddra runt bland alla filer direkt i IOS, men appar kan komma åt filer som ”hör till” andra appar.

Internetdelning
Att använda uppkopplingen i din Iphone från Macen har aldrig varit lättare.

Enklare internetdelning
Om du ibland behöver använda din Iphones uppkoppling för att kolla saker på nätet på Macen har det blivit ännu enklare att aktivera internetdelning. I stället för att behöva gå in i Inställningar och aktivera funktionen räcker det med att ha telefonen i närheten och bluetooth aktiverat på båda så kan du sätta i gång delningen via Macens Airportmeny.