När Maria Forsberg Lönn, som i vanliga fall arbetar med djurskyddsfrågor, separerade från sin dåvarande man uppstod ett behov av kommunikation
kring den gemensamma dottern Engla. Med delat ansvar och varannanveckasboende blev det missar i planeringen och aktiviteter som föll bort. Livspusslet var svårlöst och Maria fann inga bra lösningar.

– Det var krångligt att hålla reda på allting när jag och min exman fanns på skilda håll. Så jag började rita själv på papper, som en familjekalender med olika kolumner.

Saknade en gemensam kalender
Maria ville ha en kalender där vardagen gemensamt kunde planeras in och där båda föräldrarna kunde se vad som var på gång. Då fungerade inte en vanlig väggkalender som bara en hade tillgång till. Maria började fundera och på allvar konstruera en egen lösning. Det slutade med att hon skapade en helt egen app, Lifepuzl. En applikation anpassad till bland annat Iphone och Ipad och där planeringen av gemensamma aktiviteter kan skötas. Förutom en kalender som delas mellan användarna finns även en bilddelningsfunktion. Maria kallar det för en bilddagbok och genom den kan användare dela bilder med varandra.

Appen fungerar som ett internt socialt nätverk. Varje skapat Lifepuzl består av specifikt invalda personer, en grupp eller familj som kan berätta och dela saker med varandra. Det är en kommunikationslösning tänkt att underlätta för separerade familjer som i dag används av alla olika konstellationer: sammanboende familjer som vill ha ett modernare sätt att planera, sambor, särbor, personliga assistenter, småföretagare och till och med rockband. Det handlar om att på ett enkelt sätt föra information mellan varandra oavsett om det gäller ett barn, en firma eller en brukare inom handikappomsorgen. Då
är struktur och kontroll viktiga delar. Maria tycker själv att appen är stresslindrande.

– Saker och ting kan ses på ett överskådligt och tydligt sätt. Då blir man helt enkelt lugnare, konstaterar hon.

Tog tid att utveckla
Maria Forsberg Lönn har lagt otaliga timmar och kronor på att utveckla appen. När arbetet började 2011 trodde hon att utvecklingen skulle ta en och en halv månad. I stället tog det flera år att göra appen till vad den är i dag.

Eftersom Maria inte har någon teknisk bakgrund har arbetet skett i nära samarbete med 100 % Media i hemstaden Sandviken. Tillsammans har de funnit smarta lösningar och löst uppkomna problem.

– Jag är inte särskilt förtjust i teknik så jag är förvånad över att jag tagit mig så här långt. Men jag är en sådan som hela tiden fortsätter att pusha mina mål framåt.

Inte bara för familjer
Maria är egentligen biolog och arbetar utöver Lifepuzl med djurskyddsfrågor. Dessutom driver hon tillsammans med sin nya man ett hotell i Sandviken. De använder sig själva av appen för att se över hotellets verksamhet och bokningar. Appen kan användas till mycket och Maria gillar nya utmaningar.

– Jag visste ingenting om applikationsutveckling när jag drog i gång, men under tiden har jag fått tillgång till en helt ny värld.

Lifepuzl har i skrivande stund cirka 8 000 användare i Sverige. I september lanserades den på världsmarknaden och Maria satsar på att få 50 000 användare. För att nå dit lockar hon med nya funktioner för att göra appen
ännu mer effektiv. Närmast på tur står att utveckla en kom ihåg-funktion som saknar specifikt datum för sådana saker som till exempel ”Köp nya vinterstövlar”. Appen finns att ladda ner gratis till Iphone och Ipad på App Store. Den finns även i en reklamfri version för 100 kronor per år.

Maria Forsberg Lönn
Ålder: 49 år
Bor: I Sandviken
Familj: Gift med Lasse, dottern Engla, 10 år, bonussonen Ced, 25 år.
Gör på fritiden: Åker till hästen eller myser med dottern.

LifepuzlLifepuzl
Kalender och dagbok som går att dela med andra.
Språk: Svenska, engelska, tyska.
Mer info:
Pris: Gratis, 100 kr/år för Premiumversion utan reklam.