Fråga: Vad ska jag använda för att skapa en logga? Jag vill kunna vända på eller forma om bokstäver och även klistra in symboler och liknande. padda

Svar: Vill du skapa logotyper bör du jobba i ett vektorbaserat ritprogram. Det innebär att dina alster kan skalas om hur som helst utan att tappa i kvalitet – viktigt om du ska trycka bilden på en stor takskylt, till exempel.

De flesta yrkesverksamma reklammakare jobbar med Adobe Illustrator. Där hittar du nära nog alla funktioner du kan tänka dig. Problemet är att du får slanta upp en hel del pengar för att få fatt på det. Det är heller inte särskilt enkelt för nybörjare.

Inkscape

Med Inkscape får du ett riktigt kompetent program helt gratis. Eftersom det utvecklats för att fungera på flera plattformar får du leva med lite fulare gränssnitt.

Bland de kostnadsfria alternativen är Inkscape ett av de mer populära. Det finns till flera plattformar och fungerar utmärkt på OS X. Programmet är riktigt kraftfullt och duger även för professionellt bruk. Fast det är inte heller lättjobbat om du är ovan.

Pixelmator

Pixelmator är ett tjusigt program som numera även klarar av att jobba med vektoriserade objekt. Fast det är ännu inte lika kraft­ fullt som de vassaste konkurrenterna.

Vill du ha något lite enklare kan du kika på som, namnet till trots, stödjer vektorbaserad grafik. är ett annat alternativ för nybörjaren. Båda kostar en slant. De saknar också de mer avancerade funktionerna, men det kan vara positivt om du är ovan.

Har du lite pengar över kan det vara en god idé att också kika på någon form av ritplatta. Med en sådan kan du börja ditt arbete på fri hand, som om du tecknar på papper. Wacoms Bamboo är en instegsmodell som kan passa bra.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!