Googles tjänst för gratis e-post har inte ens hunnit lanseras för den breda massan förrän Goolge meddelar att förbättringar är på gång. Under de närmaste veckorna kommer Gmail att få stöd för pop3-protokollet, och ta steget från webbmail till fullfjädrad e-posttjänst. Idag kan användare endast läsa sin korrespondens på Gmails webbsida, men genom pop3 blir det möjligt att ladda ner e-post till sitt vanliga e-postprogram på datorn, handdatorn, mobilen eller vad man än föredrar.

Google uppges även arbeta på ett riktigt virusskydd som ska byggas in i Gmail. Idag finns ett primitivt filter som skyddar mot virus genom att blockera e-post med bilagor som kan vara skadliga, exempelvis vissa ökända filändelser.
— I framtiden vore det dock önskvärt att ha ett riktigt antivirusprogram som går igenom bilagorna och rensar bort eventuella virus, menar Georges Harik, en av de ansvariga för satsningen.

Flera andra förbättringar står också på Googles att-göralista. För närvarande arbetar man till exempel på att göra ett webbgränssnitt i ren html-kod. Idag kan endast webbläsare som klarar javascript använda Gmail, och det vill man ändra på.

— Vi vill göra Gmail till den bästa e-posttjänsten alla kategorier; det ska inte finnas några som helst skäl till att använda sig av någon annan tjänst, sammanfattar Harik.