iPhone 6 och iPhone 6 Plus

iPhone 6 är här, och den här gången släppte Apple två olika modeller samtidigt – en med skärm på 4,7 tum och en med 5,5 tum.

Båda modellerna ser ganska lika ut på bilder och har liknande specifikationer, så vilken ska du välja? Det är inte en helt lätt fråga och här går vi igenom alla skillnaderna så att du kan fatta beslutet på en fullständig bild.

Storlek
Storleken är så klart det första du kommer lägga märke till. iPhone 6 är påtagligt större än gamla iPhone 5s och iPhone 6 Plus är ett riktigt monster i jämförelse. iPhone 6 Plus är 33 procent större till ytan än iPhone 6, som är 28 procent större än iPhone 5s. iPhone 6 är 0,7 millimeter (9 procent) tunnare än iPhone 5s, medan iPhone 6 Plus är 0,5 millimeter tunnare.

Vikt
iPhone 6 väger 129 gram och iPhone 6 Plus 172 gram. Det kan jämföras med iPhone 5s som väger 112 gram och iPhone 5c som väger 132 gram.

Upplösning
Det är inte bara storleken på skärmen som skiljer sig åt utan även upplösningen. iPhone 6 har 1334x750 pixlar med 326 pixlar per tum (exakt samma täthet som tidigare iPhone-modeller med retinaskärm), medan iPhone 6 Plus har 1920x1080 pixlar för 401 pixlar per tum.

Exakt hur detta används i olika appar är delvis upp till utvecklare och vi får helt enkelt vänta och se hur mycket det ökade utrymmet i den större modellen utnyttjas.

En sak vi redan vet är att Apple själva har utnyttjat utrymmet för att bland annat göra så att iPhone 6 Plus visar två kolumner i landskapsläge i appar som Kalender och Mail. Det har dock mer med skärmytan att göra, upplösningen på tidigare retina-modeller av iPhone har varit hög nog för att du i praktiken inte märker pixlarna så skillnaden i pixlar per tum bör inte ge så stor upplevd skillnad.

Nya kameran

Kamera
Båda modellerna har samma nya sensor, optik och mjukvara i A8-processorn som gör att de ska ta betydligt bättre bilder än iPhone 5s, med bland annat snabbare autofokus. Men iPhone 6 Plus har även inbyggd optisk stabilisering för att minska skakoskärpa, som fungerar ungefär som i exempelvis Sonys systemkameror (sensorn rör sig, inte linserna i objektivet). Fördelen är bättre bilder vid dålig belysning.

Batteritid
En riktigt stor skillnad mellan modellerna är att iPhone 6 Plus har rejält tilltagen batteritid. Där iPhone 5s klarade 10 timmars samtal via 3g klarar iPhone 6 14 timmar, men iPhone 6 Plus kan klämma ur sig hela 24 timmar enligt Apples uppgifter.

Standbytiden är också 60 procent högre än iPhone 6 och iPhone 5s. Surfar du på nätet ska den stora modellen klara sig i 12 timmar oavsett uppkopplingsmetod medan den mindre får ut 10 timmar via mobilnätet och 11 via wifi. Lyssnar du mycket på musik får iPhone 6 ut 50 timmar mot iPhone 5s 40 timmar, men iPhone 6 Plus kan fortsätta kräma ut musik i hela 80 timmar.

iPhone 6

Priset
iPhone 6 har samma priser som iPhone 5S hade och iPhone 5, iPhone 4S och iPhone 4 dessförinnan. iPhone 6 Plus kostar 1 000 kronor mer. Båda börjar precis som tidigare på 16 gigabyte lagring vilket har blivit ännu mindre med tanke på att många appar kommer tar upp mer utrymme när de måste täcka de högre upplösningarna.

I slutändan kommer förmodligen storleken vara det viktigaste och vi rekommenderar att du testar båda modellerna i en butik om du har chansen. Du kan också läsa vårt test av båda modellerna här där vi diskuterar storleken mer grundligt.

Om storleken inte är det avgörande i valet för dig får du alltså summera de övriga skillnaderna – aningen bättre kamera, högre upplösning och betydligt bättre batteritid i iPhone 6 Plus – för att avgöra om den större modellen är värd 1 000 kronor mer.