Fråga: Jag har ett par Windowsdatorer och en Mac som ska dela filer. Via hemgrupp kan Macen se filerna i Windowsdatorerna. I Windowsdatorerna syns Macen men den går inte att öppna. Varför fungerar det inte åt båda hållen? tomo53

Svar: Nej, riktigt så fungerar det inte. Normalt öppnar du upp en maskin för åtkomst från andra datorer. Automatisk dubbelriktning skulle orsaka massiva säkerhetsproblem.

Anta till exempel att ett företag öppnar upp en dator för att du ska kunna hämta ut lite fotografier. När du hämtar dem vill du sannolikt inte att de ska ha åtkomst till information på din maskin.

Den dator som öppnar upp sig så att andra kan ansluta brukar kallas för en server. De som ansluter är klienter. Notera att det här inte har något att göra med typen av låda. Även en Macbook kan fungera som server för en tjänst.

Fildelning Mac Windows
Genom att aktivera fildelningstjänsten i OS X kan du låta Windowsanvändare på nätverket ansluta till din maskin. Se till att aktivera smb-protokollet också.

Det sagt är det ganska enkelt att få till kommunikation åt båda håll. Du ställer helt enkelt in delningsfunktionen på båda maskinerna. I Windowsdatorerna har du redan gjort det med hjälp av Microsofts guider.

På din Mac öppnar du Sy­steminställningar och sedan Delning. Där väljer du exakt vad andra maskiner ska kunna göra på din dator. I det här fallet kryssar du för Fildelning.

Tryck sedan på plustecknet för att lägga till de mappar du vill se från dina Windowsburkar. Till höger ställer du in vilka konton som ska ha åtkomst. Välj mellan att bara låta dem läsa eller att ge dem fulla möjligheter med Läs-/skrivbar.

Klicka sedan på Alternativ. I den nya rutan aktiverar du Dela filer och mappar med smb. Det gör att Windowsdatorer kan koppla upp sig. Kryssa sedan för de konton som du vill koppla upp dig mot. Mata in lösenordet.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!